3 Ιουλ 2007

ΕΚΛΟΓΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ (2)

Το Σάββατο που μας πέρασε, στις 30 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο το 9ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκαν και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου, 9μελούς Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Μόλις άρχισε η ψηφοφορία, με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώθηκε ότι η ΠΑΣΚ συμμετείχε με δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια! Με το πέρας της διαδικασίας και αφού ψήφισαν και οι 33 σύνεδροι, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ έλαβε 15 ψήφους, το πρώτο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ 10 ψήφους, το δεύτερο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ 5 ψήφους και το ψηφοδέλτιο της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 3 ψήφους.

Κατά τη διαδικασία κατανομής των εδρών η εφορευτική επιτροπή έλαβε την πρωτοφανή απόφαση να μη χρησιμοποιήσει ακέραιο αριθμό ως εκλογικό μέτρο αλλά δεκαδικό (33/9=3,66). Η συνέπεια ήταν η ΔΑΚΕ να πάρει 4 έδρες, η ΠΑΣΚ 3 έδρες με το ένα ψηφοδέλτιο και 2 με το άλλο και η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ καμία έδρα. Δηλαδή, ενώ η ΠΑΣΚ έλαβε αθροιστικά ίσες ψήφους με τη ΔΑΚΕ απέσπασε μια πλαστή πλειοψηφία υφαρπάζοντας μια έδρα από την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Πρόκειται βέβαια για μια εξόφθαλμη αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και κατάφορη παραβίαση της αρχής της απλής αναλογικής.

Δε θα σταθούμε στη νομική εγκυρότητα αυτής της μεθόδευσης. Οι διαφωνίες μεταξύ συνδικαλιστικών παρατάξεων δε λύνονται στα δικαστήρια αλλά στις συνειδήσεις εκείνων που εκπροσωπούν. Η συγκεκριμένη κίνηση της ΠΑΣΚ (αλλά και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ που τη στήριξε ενεργά) αποτελεί μνημείο πολιτικού και συνδικαλιστικού αμοραλισμού. Αυτό που κέρδισαν ήταν μια καρέκλα παραπάνω. Χάρισμά τους μια πλειοψηφία που στερείται οποιασδήποτε δημοκρατικής νομιμότητας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον έντιμο και αξιοπρεπή συνδικαλισμό κι ας αναλάβουν οι επαγγελματίες εργατοπατέρες την ευθύνη για τη σημερινή του κατάντια. Ας πάψουν όμως να αναρωτιούνται γιατί ο περισσότερος κόσμος τους έχει γυρίσει την πλάτη. Η συλλογική εκπροσώπηση δεν είναι τσιφλίκι κανενός για να παίζει παιχνίδια εξουσίας και διαπλοκής στις πλάτες των συναδέλφων. Ας το καταλάβουμε επιτέλους όλοι μας κι ας καταδικάσει κάθε δημοκρατικός συνάδελφος τις πρακτικές τους. Σε τελική ανάλυση ο καθένας πράττει ανάλογα με τις «αξίες» που πρεσβεύει και πρέπει να του γίνει κατανοητό πως έχει την ευθύνη των πράξεών του πληρώνοντας τις συνέπειες. Όπως λέει και η παροιμία «ό,τι σπείρεις θα θερίσεις».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. (If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada. If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).