17 Σεπ 2007

Εκλογές 2007: Μεγάλη νίκη της Αριστεράς και πτώση του δικομματισμού

Ιστορική είναι η επιτυχία που σημείωσε η αριστερά σε αυτές τις εκλογές. Αν προσθέσουμε το 8% του ΚΚΕ και το 5% του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ένα 13% που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό της μεταπολίτευσης. Αν υπολογίσουμε και τους εξωκοινοβουλευτικούς Οικολόγους – Πράσινους καθώς και την άκρα αριστερά (ΜΕΡΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ, κλπ) φαίνεται να πιάνει ένα 15%!

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Η απήχηση και τα ποσοστά της αριστεράς στην ελληνική κοινωνία ξεπερνούν το 20% και ένα τέτοιο εκλογικό ποσοστό πρέπει να είναι ο στόχος. Δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του ποσοστού έχει εγκλωβιστεί, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, στο ΠΑΣΟΚ. Ένα μέρος αυτών των ανθρώπων επανήλθε σε αυτές τις εκλογές, αλλά μένουν αρκετοί ακόμα.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ανακτήσει ο αριστερός χώρος την πολιτική του αξιοπιστία και ο αριστερός κόσμος την αισιοδοξία του. Το στοίχημα έχει, βασικά, δύο προϋποθέσεις και δε θα παιχτεί μόνο στη βουλή αλλά – κυρίως – έξω από αυτή.

Η πρώτη είναι το ζωντάνεμα της κοινωνίας και η ενεργοποίηση των κινημάτων. Μόνο αυτά μπορούν να δώσουν δύναμη στην αριστερή πολιτική. Ο φυσικός χώρος της αριστεράς είναι οι κοινωνικοί χώροι, οι διεκδικήσεις και οι συλλογικότητες. Αν καταφέρει να κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία της εκεί τότε θα έχει αποδείξει την αξία της.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ενότητα της αριστεράς. Αυτό απαιτεί το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στους αγωνιστές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Είναι όμως εφικτό αν οι πρώτοι ξεπεράσουν τα σύνδρομα καταδίωξης και στενοκεφαλιάς και οι δεύτεροι κόψουν τις συναλλαγές με το ΠΑΣΟΚ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

OK to KKE me SYRIZA me tous ypoloipous ths aristeras ti ginete?

Ανώνυμος είπε...

Είναι πράγματι λυπηρός ο κατακερματισμός των δυνάμεων της αριστεράς σε πολλούς σχηματισμούς αδύναμους να συνεργαστούν έστω στα στοιχειώδη σαν να τους χωρίζει ιδεολογικό χάσμα.
Το πιο λυπηρό από όλα όμως είναι η ηθική και ιδεολογική παρακμή της κοινωνίας μας στην οποία πλέον το αυτονόητο για το κοινό καλό (π.χ. δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία)έχει καταντήσει όνειρο απατηλό που βουλίαζει συνεχώς λόγω της καταιγιστικής προπαγάνδας των αστικών κομμάτων και των ΜΜΕ και κυρίως λόγω της προκλητικής απάθειας (αν όχι συνέργειας) της συντριπτικής πλειοψηφίας της μοντέρνας κοινωνίας.

Παπαδημητρίου Σταυρούλα είπε...

Μεταμοντέρνας , μετανεωτερικής κλπ μετά- κοινωνίας να προσθέσω, στ άλλα
συμφωνώ...:P