6 Ιουν 2010

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Όσο κι αν προσπαθούμε δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε άλλη περίοδο τέτοιας ρευστότητας και αβεβαιότητας. Μέσα στη γενικότερη κρίση έχουμε μια σειρά ανοιχτά ζητήματα που αφορούν ειδικά το Υπουργείο: Οι υπόλογοι ακόμα περιμένουν να πληρωθούν, το Υπουργείο μάλλον μετακομίζει κατά Ρέντη μεριά, το ΑΣΕ είναι στον αέρα, συνάδελφοι σέρνονται σε ΕΔΕ (κάποιοι για ψύλλου πήδημα), ετοιμάζεται αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ (σε Γενική Γραμματεία;). Για όλα αυτά η ενημέρωση δίνεται με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα οι φήμες να οργιάζουν.

Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία είναι καθήκον όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και οι περιστάσεις απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Η δική μας ανοιχτή πρόταση προς το ΔΣ του συλλόγου έχει δύο σκέλη:

Το πρώτο είναι η άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης με στόχο την αναλυτική ενημέρωση όλων των συναδέλφων για τις μέχρι τώρα εξελίξεις αλλά και τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας. Είναι απαράδεκτο οι εξελίξεις να τρέχουν με μορφή χιονοστιβάδας και να μην έχουμε καμία ενημέρωση. Είναι απαραίτητο να μαζευτούμε οργανωμένα και συλλογικά ώστε να σχεδιάσουμε κι εμείς την απάντησή μας, τις προτάσεις μας αλλά και τις μορφές δράσης που θα επιλέξουμε. Ας καταλάβουν επιπλέον κάποιοι ότι οι επιτροπές διαβούλευσης και οι προσωπικές επαφές δεν αντικαθιστούν τις δημοκρατικές διαδικασίες του συλλόγου.

Το δεύτερο είναι η επιλογή μορφών δράσης που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα στις διεκδικήσεις μας. Η πρότασή μας για το ΣΕΠΕ είναι η κατά γράμμα άσκηση των προβλεπόμενων καθηκόντων: Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 2639/98 «Οι κοινωνικοί επιθεωρητές εργασίας διενεργούν ελέγχους για την εφαρμογή κυρίως της γενικής προστατευτικής εργατικής νομοθεσίας και παρέχουν συμβουλές, οδηγίες και υποδείξεις στους εργαζόμενους και εργοδότες για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας…» Πουθενά δεν αναφέρεται η υποχρέωση να ασκούν καθήκοντα διοικητικής διεκπεραίωσης και γραμματειακής υποστήριξης. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος νόμος διευκρινίζει στο άρθρο 8 «Επίσης συστήνονται 278 θέσεις για γραμματειακή, διοικητική και λοιπή υποστήριξη» Ως γνωστό οι θέσεις αυτές δεν καλύφθηκαν ποτέ και φορτώθηκαν οι επιθεωρητές εργασίας όλο το βάρος της γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης με συνέπεια να μην μπορούν να εκτελέσουν τα ουσιαστικά τους καθήκοντα.

Αν λοιπόν είμαστε διατεθειμένοι να ασκήσουμε σοβαρή πίεση στην πολιτική ηγεσία τότε ας εφαρμόσουμε το νόμο κατά γράμμα: Εκτελούμε τα προβλεπόμενα καθήκοντά μας, αλλά αρνούμαστε να εκτελέσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως θεώρηση πινάκων, προγραμμάτων, βιβλίων δρομολογίων, κλπ. Με τον τρόπο αυτό αφενός είμαστε απόλυτα νόμιμοι και αφετέρου προκαλούμε σοβαρή εμπλοκή στη λειτουργία του συστήματος αναγκάζοντας την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: