22 Ιουλ 2010

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δείτε το προσχέδιο του ν. για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε Γενική Γραμματεία Επιθεώρησης Εργασίας . Το κείμενο είναι προς το παρόν για διαβούλευση ..... μια πρόταση του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ

Δείτε εδώ : το προσχέδιο
οργανόγραμμα του ΣΕΠΕ
τις θέσεις της ΟΣΥΠΕ

21 Ιουλ 2010

"πάγωμα" αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα

Απολύτως συνταγματική χαρακτήρισε σε σημερινή συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, την απόφαση της Κυβέρνησης, να μην υπάρξουν κλαδικές συμβάσεις που θα δίνουν αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Απολύτως ;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Συνάντηση είχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβερδο και τον υφυπουργό Γιωργο Κουτρουμανη στο υπουργείο Οικονομικών με κύριο θέμα συζήτησης κατά πληροφορίες τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. 




πηγή: capital.gr

Τα πάνω κάτω

Ο αντασφαλιστικός νόμος  πήρε φεκ στις 15.07.2010  και ονοματάκι, 3863 τον λένε. Φέρνει τα πάνω κάτω και στα εργατικά. Αυτά που ξέραμε θα πρέπει να τα ξεχάσουμε και να τα ξαναδιαβάσουμε και να τα λέμε αλλιώς.
Αλλιώς  , πολύ αλλιώς
υπάρχουν και χειρότερα ;

Προσφυγή για μείωση επιδομάτων

Στο Μισθοδικίο κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή δικαστικού λειτουργού ο οποίος ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η μείωση των ειδικών επιδομάτων αλλά και η περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, που καθιέρωσε η κυβέρνηση λόγω κρίσης.

Πρόκειται για εφέτη διοικητικών δικαστηρίων ο οποίος με το παλαιό καθεστώς εισέπραττε 71.000 ευρώ ετησίως και με τα νέα μέτρα έχει μείωση περίπου 15.000 ευρώ.


πηγή:capital.gr

20 Ιουλ 2010

Την ευελιξίας το κιγκλίδωμα

Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη η μία στις δύο νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 ήταν ευέλικτη: μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία. Αυτές οι μορφές δεσπόζουν, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Συνολικά από τις 274.160 νέες θέσεις εργασίας, οι 108.871 ήταν μερικής απασχόλησης και οι 26.940 εκ περιτροπής. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη οι νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι λιγότερες (13.331) σε σύγκριση με τις νέες συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής (16.046 και 4.090 αντιστοίχως). Αλλά και ως προς τον αριθμό των συμβάσεων που μετατράπηκαν από πλήρους απασχόλησης σε μερικής, η Θεσσαλονίκη διατηρεί τα πρωτεία. Οι μετατροπές συμβάσεων είναι αυξημένες και στην Αττική, ενώ συνολικά από τις 9.254 συμβάσεις που μετατράπηκαν, οι 7.436 μετεβλήθησαν σε μερικής απασχόλησης και οι 1.818 σε εκ περιτροπής.
Ραγδαία εξέλιξη εμφανίζουν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και το τελευταίο τρίμηνο. Οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης το χρονικό διάστημα Απριλίου - Ιουνίου ανήλθαν σε 64.755 και οι εκ περιτροπής σε 15.831.
Πάντως, για το δεύτερο τρίμηνο του έτους εμφανίζεται πανελλαδικά αύξηση της απασχόλησης, γεγονός που συνδέεται κυρίως με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Η υψηλότερη αύξηση προσλήψεων παρατηρείται σε τουριστικές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια Νησιά, η Κρήτη, η Χαλκιδική. Οπως είναι αναμενόμενο, νομοί με βιομηχανική δραστηριότητα (Βοιωτία, Κοζάνη) εμφανίζουν σημαντική μείωση σε όλους τους τύπους νέων συμβάσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μείωση ακόμη και της μερικής απασχόλησης παρατηρείται στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2010 οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν λιγότερες κατά 32.346 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Αλλά και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας δραστηριοποιούνται με λιγότερες δυνάμεις.
Παρατηρείται αύξηση των ελέγχων κατά 8,47% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, αλλά μείωση κατά 6,01% σε σύγκριση με το 2008 και ταυτοχρόνως μείωση κατά 14,35% του προσωπικού που υπηρετεί στις υπηρεσίες.
Οι κοινωνικοί επιθεωρητές είναι λιγότεροι. Από 439 το 2008 μειώθηκαν σε 376, ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση των εργατικών διαφορών (5,61% σε σχέση με το 2009 και 25,88% σε σχέση με το 2008).

πηγή: Καθημερινή 

ΥΓ. είδες η καλή νοικοκυρά; είδες το άδειο ψυγείο;

15 Ιουλ 2010

Υπεγράφη σήμερα η νέα συλλογική

Υπεγράφη σήμερα η νέα Γενική Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, καθώς οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να βρεθεί κοινός τόπος υπό τους όρους που υπαγορεύει το Μνημόνιο με ΕΕ/ΔΝΤ.
Η νέα ΕΓΣΣΕ έχει 3ετή διάρκεια και θα περιλαμβάνει μηδενικές αυξήσεις μισθών για το 2010 και αυξήσεις που θα καλύπτουν τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (1,5%) για το 2011 και (1,7%) 2012.
Επίσης, η νέα ΕΓΣΣΕ προβλέπει τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, οι οποίοι και διασφαλίζονται με νομική ρήτρα.
«Καταλήξαμε σε σύμβαση με τριετή διάρκεια, διασφαλίσαμε τον 13ο και 14ο μίσθιο των εργαζομένων. Τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας αναγνωρίζονται ως τακτικές αποδοχές», δήλωσε μετά από τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

πηγή:καθημερινή

0% το 2010, 1,5% το 2011 και 1,7% το 2011 καλά τώρα αν το πω με τ' όνομά του (ελεημοσύνη) θα είμαι κακιά;

στις Κυκλάδες υπηρετούν 5 υπάλληλοι του ΣΕΠΕ ; μόνο;

Την καταγγελία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάρου-Αντίπαρου ότι στις Κυκλάδες υπηρετούν 5 υπάλληλοι του ΣΕΠΕ που πρέπει να καλύψουν 24 νησιά, αναφέρει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, και προσθέτει στην Πάρο η ανασφάλιστη εργασία φτάνει το 70%, έχει καταργηθεί η πενθήμερη εργασία στο σύνολο, σχεδόν, των επιχειρήσεων, η καταβολή των δεδουλευμένων γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση ή και καθόλου, οι εργαζόμενοι δουλεύουν πέραν του ωραρίου χωρίς υπερωρίες, Κυριακές χωρίς ασφάλιση και πληρωμή, εκτελούν πολλές παράλληλες εργασίες και δηλώνονται ως εποχικοί, ενώ απασχολούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (υπουργείο Εργασίας)

Πηγή: Αυγή 

14 Ιουλ 2010

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 11:00

Η Κυβέρνηση και η Τρόικα μετά το σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που ψήφισαν στη Βουλή και αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, συγκεκριμενοποιεί και εξειδικεύει τις αντιλαϊκές επιλογές της για το Δημόσιο.

Με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, αλλά και με τις ρυθμίσεις που ήδη ψηφίστηκαν, καταργείται το σύνολο των δικαιωμάτων και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Η Κυβέρνηση, μπροστά στο στόχο της να περάσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα περιφρονεί το Σύνταγμα και τις Δ.Σ.Ε., αλλά και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που έχουν κρίνει τις σχετικές διατάξεις αντισυνταγματικές.

Έτσι μετά την κατακόρυφη μείωση του εισοδήματός μας με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, μετά τα νέα φορολογικά βάρη, με πρόσχημα την κρίση καταργεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και από κοινωνικό και αλληλεγγύης το μετατρέπει σε κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό.

Αντί να επιστρέψει τα κλεμμένα αποθεματικά στα Ταμεία, να χτυπήσει την εισφοροδιαφυγή και να διασφαλίσει νέους πόρους τα οδηγεί σε διάλυση.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις ότι δεν θα μειώσει τις συντάξεις, δεν θα αυξήσει τις εισφορές και δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας όχι μόνο δεν υλοποιούνται αλλά γίνονται τα ακριβώς αντίθετα.το ολοκαύτωμα των ασφαλιστικών,εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας.


πηγή:ΑΔΕΔΥ


για να εξισωθεί λέει με του ιδιωτικού τομέα - σωστό αλλά πρός τα κάτω;

το έχουν σύστημα το προκρούστιο κρεβάτι ............

Μ. Χάλαρης: "Ράμπο" κατά της εισφοροδιαφυγής...

Διαβάζω την συνέντευξη που έδωσε σήμερα ο Ειδικός γραμματέας στο capital.gr  
 Αυτή είναι η εισαγωγή του άρθρου: 
Ειδικό σώμα «Ράμπο» για την εισφοροδιαφυγή δημιουργείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έρχεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Το σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, υπό τον ειδικό γραμματέα Μιχ. Χάλαρη θα εποπτεύει πλέον τα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα όλων των ταμείων και οργανισμών (Εθνικός Φορέας Εργασίας και Ασφάλισης). Ο  ίδιος ο επικεφαλής του μιλώντας αποκλειστικά στο Capital.gr είναι κάθετος: «Η εισφοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί και θα παταχθεί», λέει και αναφέρει ενδεικτικά πώς: Το πρώτο 5μηνο του 2010 έχουν επιβληθεί πρόστιμα 8 εκατομμυρίων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, 4 εκατομμυρίων για ανασφάλιστη εργασία, ενώ μέσω της διαδικασίας εργατικής διαφοράς (χωρίς δηλαδή δίκη) έχουν επιστραφεί σε εργαζόμενους 12,2 εκατομμύρια ευρώ. Προαναγγέλλει επίσης πώς πλέον τα πρόστιμα θα καταβάλλονται αυτόματα από τον παραβάτη (χωρίς να έχει δικαίωμα αναστολής με δικαστήρια) αλλά και την τυποποίηση των προστίμων ώστε να μην εμφανίζεται το φαινόμενο «κάθε επιθεωρητής και διαφορετικό πρόστιμο για την ίδια πράξη». 

Διαβάστε την έχει ένα ενδιαφέρον. 

ΥΓ1. Το ΣΕΠΕ δεν χρειάζεται ανώτερες  δυνάμεις για να λειτουργεί.  Χρειαζεται  χρήματα, εξοπλισμό και προσωπικό. Αυτά τα απλά ..........  
ΥΓ2 Πως λέγετε ο θηλυκός Ράμπο , όχι δηλαδή τώρα που θα γίνουμε κ εμείς Ράμπο να ξέρω και πως με λένε  

Spiegel: Eλεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας σχεδιάζει η Μέρκελ

Στην επεξεργασία διαδικασίας για ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών με προβλήματα ρευστότητας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχει ήδη προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό der Spiegel.
Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου, ο οποίος μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA, έκανε λόγο για «απαίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου για ένα σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας».

πηγή:tvxs

12 Ιουλ 2010

Βόμβα δικαστών στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με ανακοίνωσή της συνιστά στα μέλη της να μην συμπληρώσουν. Σύμφωνα πάντα με την ΕΔΕ η απογραφή δεν καταλαμβάνει την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία κατά συνέπεια δεν καταλαμβάνει και τους δικαστές αφού είναι άμεσα όργανα του κράτους.

Παράλληλα, η ΈΔΕ υποστηρίζει ότι «πάσχει» η υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή, καθώς δεν αναφέρει ποίος είναι ο σκοπός της

πηγή: ημηρεσία

πάσχει; εαν πάσχει εμείς γιατί να πάσχουμε μαζί της;

Απογραφή Δημοσίων Υπαλλήλων για μπες να δεις


Προβληματική σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται η διαδικασία απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων που έχει αρχίσει από σήμερα το πρωί. Οι καταγγελίες από νωρίς είναι δεκάδες και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται τόσο για τη λειτουργία του συστήματος όσο και για την ουσία της απογραφής.

Πολλές οι καταγγελίες που αφορούν κυρίως στη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος απογραφής. Κατά τους καταγγέλλοντες, είναι αδύνατη η είσοδός τους στο σύστημα όχι λόγω υποδομής των υπηρεσιών αλλά αποτυχίας της εφαρμογής. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε πολλές περιπτώσεις το σύστημα έχει «φρακάρει» εντελώς, ενώ σε άλλες τα προβλήματα επιλύθηκαν με το πέρασμα των ωρών, καθώς αρχικά υπήρξε μεγάλη σύγχυση.

πηγή: Μαντάτα

Πώς το ελληνικό Δημόσιο «γέμισε» από ανενεργές ηλεκτρονικές πύλες

Δαπανήθηκαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα
και πρόβλεψη

Απάντηση στο «πού πήγαν τα λεφτά» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας (ΕΠ ΚτΠ) αναζητεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Και η πρώτη ποσοτική καταγραφή των δαπανών του προγράμματος έδειξε ότι από το αρχικά προϋπολογισθέν ύψος του προγράμματος, τελικώς, μικρό μέρος των κονδυλίων κατευθύνθηκε σε υποδομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών – δηλαδή στους αρχικούς σκοπούς του προγράμματος. Αντιθέτως, τεράστια κονδύλια δαπανήθηκαν σε καταρτίσεις, σε λειτουργικές δαπάνες, στην παροχή υπηρεσιών από τρίτους και τέλος, σε μεγάλο αριθμό... portals. Επίσης, 16 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν σε γραφική ύλη και συνδρομές!


Το ίδιο πάντα θέμα !!!!!!! Ποιοι αποφασίζουν και με ποια κριτήρια ....


πηγή:Καθημερινή


9 Ιουλ 2010

νέο αντασφαλιστικό και αντεργατικό νομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νέο αντασφαλιστικό και αντεργατικό νομοσχέδιο, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εδώ μπορείτε να το δείτε και να το διαβάσετε (και να ξεχάσετε αυτά που ως τώρα ξέρετε) . Ξεκινήστε από το άρθρο 75, μετά πάμε 73,74 και μετά στα 68, 70 και 71.
Να μη γράψω τίποτα άλλο ……………….

7 Ιουλ 2010

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

ΟΧΙ
Στο ολοκαύτωμα των ασφαλιστικών,εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας.

Η Κυβέρνηση και η Τρόικα παρά την αντίθεση της κοινωνίας και τους αγώνες των εργαζομένων εμμένουν στις αντιασφαλιστικές και τις αντεργατικές επιλογές με στόχο να μην αφήσουν τίποτα όρθιο και να κατεδαφίσουν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Οι μισθοί και οι συντάξεις ακρωτηριάζονται, νέα φορολογικά βάρη φορτώνονται στους μισθωτούς και την κοινωνία ιδιαίτερα μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις εντείνονται και όλα ξεπουλιούνται, τα κοινωνικά αγαθά υποβαθμίζονται και ιδιωτικοποιούνται.

Η Κυβέρνηση με πρόσχημα την κρίση επιμένει στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και τη μετατροπή του σημερινού διανεμητικού συστήματος που βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη σε κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό.

Αντί να επιστρέψει τα κλεμμένα αποθεματικά στα Ταμεία, να χτυπήσει την εισφοροδιαφυγή και να διασφαλίσει νέους πόρους τα οδηγεί σε διάλυση.

Μειώνει τις συντάξεις και τις μετατρέπει σε προνοιακά επιδόματα, καταργεί τα Επικουρικά Ταμεία, αυξάνει δραματικά τα χρόνια εργασίας και τα όρια ηλικίας.

Οι επιλογές της για το Δημόσιο είναι περισσότερο επώδυνες αφού τα Ταμεία του Δημοσίου είναι ελλειμματικά (ΤΠΔΥ-ΜΤΠΥ) και εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων και της ρητής απαγόρευσης της ενίσχυσής τους από το κράτος θα οδηγηθούν άμεσα σε διάλυση.

Πέρα από τα παραπάνω, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν εξαιτίας της ένταξης των νεοπροσλαμβανόμενων του Δημοσίου στο Ι.Κ.Α.

Οι επιπτώσεις από τα αντιασφαλιστικά μέτρα θα είναι δραματικές για όλους.

Για τους συνταξιούχους που θα δουν τα πενιχρά εισοδήματά τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο. μέσα από την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ. με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. με το πάγωμα και την μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Για όλους εμάς τους εργαζόμενους που θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και οι συντάξεις μας θα μειωθούν δραματικά και θα γίνουν προνοιακά επιδόματα.

Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές ιδιαίτερα για τους νέους, για τους οποίους η Κυβέρνηση λέει ότι κόπτεται και οι οποίοι πλέον δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα.

Ταυτόχρονα με τις επιλογές της στις εργασιακές σχέσεις ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των εργοδοτών. Αυξάνει το ποσοστό απολύσεων, μειώνει δραματικά τις αποζημιώσεις, καταργεί τον κατώτερο μισθό και τις Σ.Σ.Ε.

Μπροστά στο στόχο να περάσει τις αντιλαϊκές επιλογές της για τις οποίες δεν έχει καμιά κοινωνική νομιμοποίηση, προωθεί ρυθμίσεις που έρχονται σε σύγκρουση ακόμη και με το Σύνταγμα και τις Δ.Σ.Ε.

Οι εργαζόμενοι με τους μαζικούς αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε φραγμό σε μια πολιτική που καταργεί τα δικαιώματά μας προς όφελος των οικονομικά ισχυρών και οδηγεί την οικονομία σε νέα ύφεση.

Η απεργία την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010 είναι κρίσιμη αφού η Κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση τις επιλογές της στη Βουλή.
Η επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων πρέπει να γίνει υπόθεση του καθένα μας.

Πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν εξαιτίας της καλοκαιρινής περιόδου που σκόπιμα επέλεξε η Κυβέρνηση για να καταργήσει τα δικαιώματά μας. Να δώσουμε νέα δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας.

Όλοι στην απεργία Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010
Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις
Στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος
ώρα 10.00 πμ


ΠΗΓΗ: ΑΔΕΔΥ

2 Ιουλ 2010

Για τη Συνέλευση

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έγινε η έκτακτη Γενική Συνέλευση που προκάλεσε η συλλογή πάνω από 100 υπογραφών συναδέλφων. Η συμμετοχή ξεπέρασε τελικά τα 200 άτομα και η διαδικασία άρχισε γύρω στη μία, με καμιά ώρα καθυστέρηση αφού οι συνάδελφοι από τις επιθεωρήσεις είχαν δυσκολία να φύγουν νωρίς. Η διαδικασία ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου που έκανε έναν απολογισμό των κινήσεων. Στη συνέχεια μίλησαν συνάδελφοι, εντός και εκτός παρατάξεων, σε μια σχετικά πολιτισμένη αντιπαράθεση. Ο πρόεδρος προσπάθησε επιτυχώς με μακροσκελή τρόπο να πείσει το σώμα για τα πεπραγμένα του ΔΣ. Πρακτικά, ανέλαβε να σηκώσει μόνος του όλο το βάρος της υπεράσπισης της τιμής του ΔΣ αφού δεν μίλησε κανένας άλλος εκπρόσωπος του ΔΣ ούτε από την ΠΑΣΚ ούτε από την ΔΑΚΕ. Στο τέλος έγινε ψηφοφορία και εγκρίθηκαν οι ενέργειες και προτάσεις του ΔΣ

Το κλίμα ήταν λίγο ηλεκτρισμένο τις τελευταίες ημέρες μετά την κίνηση συλλογής υπογραφών που πρακτικά εξανάγκασε το ΔΣ να συγκαλέσει τη ΓΣ. Η αιφνιδιαστική και αιφνιδιαστικά επιτυχημένη κίνηση εξέφρασε μια σαφή μαζική απαίτηση για συλλογική συζήτηση, ενημέρωση και απόφαση. Ένα τέτοιο αίτημα εκ των πραγμάτων περιείχε μια αμφισβήτηση των πεπραγμένων του ΔΣ. Είναι άγνωστο αν φοβόνταν τη διαδικασία της συνέλευσης αλλά το σίγουρο είναι πως την απέφευγε στην πράξη. Και υπήρχε μεγάλη ανάγκη να απευθυνθεί ευθέως στους συναδέλφους που έχουν εύλογα συλλογικές αγωνίες και διαθέσεις απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις που ζούμε. Και πράγματι, έστω και κατόπιν πίεσης, ενημερωθήκαμε αναλυτικά, ακούστηκαν οι διαφορετικές απόψεις και αποφασίσαμε δημοκρατικά τη συνέχεια. Ανεξάρτητα από προθέσεις και αποτελέσματα τόσο ο τρόπος που προκλήθηκε αυτή η συνέλευση όσο και ο τρόπος που εξελίχθηκε ήταν στιγμές ανοικτής δημοκρατίας στο σύλλογό μας.

Τα διαφορετικά ψηφίσματα που προτάθηκαν από συναδέλφους που συμμετείχαν στη συλλογή υπογραφών περιείχαν προσθήκες και τροποποιήσεις στο αγωνιστικό πλαίσιο του ΔΣ. Συγκεκριμένα, προτάθηκε η συγκρότηση απεργιακού ταμείου, η καθιέρωση μηνιαίας συνδρομής, η κατάληψη του κτιρίου της Πειραιώς την ημέρα της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, η κατανομή των πόρων του συλλόγου προς τις κοινωνικές ανάγκες των υπαλλήλων και η μεταστέγαση της κεντρικής υπηρεσίας.

Από την Αυτόνομη Πρωτοβουλία προτάθηκε η διακοπή των εισηγήσεων-επιβολών προστίμων και της αποστολής στατιστικών και άλλων στοιχείων στην πολιτική ηγεσία. Επιπλέον προτείναμε τροποποίηση στην αρχική πρόταση του ΔΣ αναφορικά με τη διακοπή των ελέγχων και συγκεκριμένα διακοπή μόνο των υπερωριακών αντί όλων των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας. Το σκεπτικό μας, το οποίο εκφράσαμε και ξεκάθαρα στη συνέλευση ήταν πως η πλήρης διακοπή των ελέγχων είναι αδύνατη στη συγκεκριμένη συγκυρία. Πιστεύω ότι κρατήσαμε μια στάση αρχής και αναλάβαμε το όποιο κόστος θεωρώντας πως η ευθύνη μας απέναντι στον κόσμο της εργασίας είναι τεράστια σε μια τέτοια εποχή. Ο στόχος πρέπει να είναι αποκλειστικά η πολιτική ηγεσία και αυτή θα έχει κόστος με τη διακοπή των στοιχείων για τους ελέγχους και τη διακοπή στην επιβολή των προστίμων που προβάλλει για επικοινωνιακή χρήση. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να φέρει σε δυσάρεστη θέση κάποιους κυρίους που ενώ θεσμοθετούν τον εργασιακό μεσαίωνα πουλάνε μια δήθεν εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των υπό κατάργηση ρυθμίσεων.