Στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί «Αντιμετώπισητης παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπέςδιατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καιΠρόνοιας» είναι έτοιμο προς ψήφιση. Την προηγούμενη Πέμπτη συνάντησαν τα ΔΣ των συλλόγων μας τον υπουργό μας διαβεβαίωσε ότι τα άρθρα 9 και 10 θα αλλάξουν. Θα διώκονται οι υπάλληλοι μόνο αν αποδειχτεί δόλος Τώρα τι άλλαξε στο άρθρο 9; Τι πανηγυρίζαμε; Πάει και ο δόλος πάει και η αμέλεια όλα έγιναν ένα . Βέβαια για το λόγο αυτό οι υπόλοιποι του υπουργείου των ασφαλιστικών ταμείων έκλεισαν χθες τη Σταδίου εδώ λινκ ……….
Εμείς βεβαίως πήραμε την Τροπολογία για τα έξοδακίνησης:
Τώρα για τη θωράκιση τα έχουμε πει .......αν σκίσουμε κανένα καλσόν εφ όσον έχουμε κρατήσει την απόδειξη αγοράς του θα καταθέσουμε το αίτημα μας και κάποια στιγμή θα μας πάρουν καινούργιο……
Εδώ αντιγράφω τα άρθρα 9 19 και 20 που μας αφορούν :
Άρθρο 9
Ποινική ευθύνη των υπαλλήλων για την πρόκληση βλάβης σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης Υπάλληλος, που παραβαίνει τις διατάξεις των άρθρων 1, 2, 4, 18 και 19 του νόμου αυτού με αποτέλεσμα την πρόκληση βλάβης σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εφόσον η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη.
Άρθρο 19
Κυρώσεις σε περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης επιδοτούμενου ανέργου 1.Αν κατά τη διενέργεια ελέγχου από τους Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ ή από οποιοδήποτε άλλο ελεγκτικό όργανο και μετά τη διαβίβαση του δελτίου ελέγχου τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ προς διασταύρωση, διαπιστώνεται, ότι κάποιος απασχολείται με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης σε εργοδότη , χωρίς ο τελευταίος να τον έχει δηλώσει νομίμως στις αρμόδιες αρχές, ενώ και από την ανωτέρω διασταύρωση προκύπτει ότι είναι επιδοτούμενος άνεργος επιβάλλονται στον εργοδότη, πλέον των προβλεπομένων στο άρθρο 25 του ν . 3996/2011 και πάντως σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 24 του ίδιου νόμου, οι κάτωθι διοικητικές κυρώσεις α πρόστιμο ύψους τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ για κάθε απασχολούμενο επιδοτούμενο άνεργο, ή β πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε απασχολούμενο επιδοτούμενο άνεργο όταν έχει προηγηθεί καταγγελία της σύμβασης εργασίας του από τον ίδιο εργοδότη . Κατά της πράξης επιβολής προστίμου μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ουσίας σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3996/2011.
Άρθρο 20
Θωράκιση Επιθεωρητών ΣΕΠΕ1. Στο άρθρο 17 τουν. 3996/2011 προστίθεται παράγραφος 15 ως εξής 15. «Επιθεωρητές Εργασίας των οποίων η κινητή περιουσία ζημιώνεται ή καταστρέφεται ολοσχερώς ή ενμέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή εξ αφορμής αυτής δικαιούνται αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο.
Αν το αντικείμενο που καταστράφηκε ή υπέστη φθορές ήταν ασφαλισμένο, αξίωση αποζημίωσης κατά του Δημοσίου υπάρχει μόνο για το επιπλέον της ασφαλιστικής αποζημίωσης ποσό. Υποκατάσταση της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας στα δικαιώματα του ασφαλισμένου για το καταβληθέν ποσό του ασφαλίσματος αποκλείεται».
2. Η παράγραφος1, του άρθρου 16 του ν . 3996/2011 αντικαθίσταται ως εξής :«1. Οι Επιθεωρητές Εργασίας υποχρεούνται κατά τη διενέργεια των ελέγχων τους να συμπληρώσουν ειδικά για το σκοπό αυτό Δελτία Ελέγχου, που έχουν τη μορφή τυποποιημένων εντύπων ή αντίστοιχων ηλεκτρονικών εφαρμογών, στα οποία αναγράφονται όλα τα στοιχεία των παραβάσεων, καθώς και υποδείξεις προς συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία.» 3.Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του ν . 3996/2011 καταργείται