19 Ιαν 2017

Ενημέρωση για τις συναντήσεις του ΔΣ του Συλλόγου με την Υπουργό Εργασίας και τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε.


Κατά την τρέχουσα περίοδο, το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, κατά τις οποίες τέθηκαν και συζητήθηκαν τα σημαντικότερα θέματα που εκκρεμούν αναφορικά με το Σ.ΕΠ.Ε. και την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 22-12-2016 υπήρξε συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε., κ. Νάσο Ηλιόπουλο, ενώ την Παρασκευή 23-12-2016 καθώς και την Τετάρτη 11-01-2017 με την Υπουργό Εργασίας, κα Έφη Αχτσιόγλου, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα, κ. Ανδρέα Νεφελούδη, κατά τη δεύτερη συνάντηση με την Υπουργό.

Οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα και η πολιτική ηγεσία άκουσε και συζήτησε τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν χωρίς όμως και να δεσμευτεί σε κάτι συγκεκριμένο.
Κεντρικό ζήτημα αναδείχθηκε η κατάρτιση του νέου Οργανισμού του Υπουργείου καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2017.
Κατόπιν τούτου, η κα Αχτσιόγλου δεσμεύτηκε ότι θα δώσει το προσχέδιο του νέου Οργανογράμματος στα συνδικαλιστικά μας Όργανα (Σύλλογο και ΟΣΥΠΕ) στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (20- 01-2017).

Στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων που προηγήθηκαν των συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία, οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την κατάρτιση του νέου Οργανογράμματος, τη δυνατότητα συστέγασης όλων των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου, την αλλαγή της ΥΑ των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, την αύξηση της αποζημίωσης των ελέγχων και της αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης, τη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού, ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων στην λειτουργία των υπηρεσιών κα.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, η ΑΡΣΥ έθεσε τα παρακάτω θέματα και αιτήματα:

α) Θέσεις για τον Οργανισμό όπως διατυπώθηκαν σε επίπεδο συνδικαλιστικών οργάνων στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο της ΟΣΥΠΕ. Έγκαιρη διαβούλευση και σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών πριν οριστικοποιηθεί το Οργανόγραμμα. Αποφυγή νέων αποσπασματικών ενεργειών με νέες Δομές.

β) Μεταστέγαση όλων των Κεντρικών Υπηρεσιών σε ενιαίο κτίριο ή σε συγκρότημα κοντινών κτιρίων. Να δοθεί 3ος όροφος του κτηρίου της Σταδίου από το ΥΠΕΣ, να καταργηθούν τα διπλά γραφεία της πολιτικής ηγεσίας σε Σολωμού και Σταδίου.

γ) Αύξηση πιστώσεων για υπερωρίες στα ανώτερα επιτρεπτά όρια και ισοτιμία ανάμεσα σε όλες τις υπηρεσίες της ΚΥ του Υπουργείου.

δ) Αξιοκρατικά κριτήρια σε τοποθετήσεις/κρίσεις.

ε) Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων στο ιδιωτικό τομέα, καμία αλλαγή σε ομαδικές απολύσεις, καμία δυσμενής μεταβολή στον συνδικαλιστικό Νόμο.

στ) Κατάρτιση οργανισμών για τα Προνοιακά Ιδρύματα και ξεχωριστά Υπηρεσιακά Συμβούλια.

ζ) Ενίσχυση του ΣΕΠΕ με πανελλαδική παρουσία, κατάλληλους ανθρώπινους και υλικούς πόρους ώστε να επιτελεί το έργο του ως ελεγκτικός μηχανισμός του Υπουργείου.

η) Νομική υποστήριξη – θωράκιση Επιθεωρητών Εργασίας. Κάλυψη δικαστικών εξόδων σε περίπτωση δίωξης Επιθεωρητών Εργασίας. Προστασία των Επιθεωρητών Εργασίας από τις κακόβουλες επιθέσεις (επικαιροποίηση - βελτίωση εγκυκλίου διενέργειας ελέγχων – εγχειρίδιο ελέγχων και εγκύκλιος προς συναρμόδιες Υπηρεσίες).

θ) Ανασύσταση του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης στην ΚΥ του ΣΕΠΕ για παροχή επιχειρησιακών νομικών συμβουλών στις υπηρεσίες επιθεώρησης και τους επιθεωρητές εργασίας για υπηρεσιακά προβλήματα και ζητήματα νομικής φύσης που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους καθώς και την καθοδήγηση για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας με ομογενοποιημένο τρόπο πανελλαδικά.

ι) Στο πλαίσιο ανασχεδιασμού του Οργανισμού ανασύσταση των υπηρεσιών που έκλεισαν με το ΠΔ/113 καθώς και των οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν.

ια) Σωστή εισαγωγή του ΟΠΣ ΣΕΠΕ στις λειτουργίες του Σ.ΕΠΕ. Σε πρώτο στάδιο καθολική  εφαρμογή του συστήματος Πάπυρος. Μεταβατικό διάστημα παράλληλης εφαρμογής για το υποσύστημα των ελέγχων και εισαγωγή των δελτίων ελέγχου στο ΟΠΣ. Σταδιακή εισαγωγή του ΣΕΟΜ. Συνεχής βελτίωση – εξέλιξη του συστήματος. Συνεχής εκπαίδευση για το σύνολο του προσωπικού.

ιβ) Αλλαγή του σημερινού αίολου νομοθετικού πλαισίου επιβολής προστίμων για την αδήλωτη εργασία. Το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασίας είναι αναποτελεσματικό και δεν έχει περιορίσει τα ποσοστά αλλά στην καλύτερη περίπτωση έχει μετατοπίσει ένα ποσοστό της αδήλωτης στην πλημμελώς ασφαλισμένη εργασία. Δεν αρκούν απλά νομοτεχνικές βελτιώσεις στο θέμα των τροχονομικών προστίμων αλλά υπάρχει ουσιαστικό θέμα νομιμότητας και ρίσκου των Επιθεωρητών Εργασίας.

ιγ) Επικαιροποίηση και βελτίωση της ΥΑ κατηγοριοποίησης των προστίμων.

ιδ) Ουσιαστική αρχική και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Επιθεωρητών Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. Και της ΚΥ του Υπουργείου.

ιε) Διόρθωση της κατάργησης θέσεων στην ΚΥ του ΣΕΠΕ (Απόφαση Καψάλη).

ιστ) Ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων με νέες προσλήψεις και μετατάξεις-αποσπάσεις στο πλαίσιο της κινητικότητας.

ιζ) Αύξηση των πιστώσεων για υπερωριακή απασχόληση στα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια.

ιη) Τοποθετήσεις στις ΤΔΕ του ΕΦΚΑ με θητεία, εναλλαγές και διαφάνεια.

Στα περισσότερα θέματα υπήρξε σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στις παρατάξεις.

Υπήρξαν όμως και έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, με κεντρική την κάθετη αντίθεση της πλειοψηφούσας παράταξης (ΠΑΣΚ) στο ενδεχόμενο επανασύστασης του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης στο Σ.ΕΠ.Ε. Την θέση της αυτή η ΠΑΣΚ την υπερασπίστηκε έντονα και κατά τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, με βασικό επιχείρημα την αποδεδειγμένη αναποτελεσματικότητα του προϋπάρχοντος Τμήματος Νομικής Υποστήριξης (!). Ως εναλλακτική λύση, δε, πρότεινε τη σύσταση δύο θέσεων Παρέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην ΚΥ του Υπουργείου, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα θέματα του Σ.ΕΠ.Ε.. Με τη συγκεκριμένη θέση και επιχειρηματολογία της ΠΑΣΚ συντάχθηκε και ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΜΕ) στο ΔΣ του Συλλόγου.

Η ΑΡΣΥ επιχειρηματολόγησε υπέρ της επανασύστασης το Τμήματος Νομικής Υποστήριξης στο Σ.ΕΠ.Ε. καθώς θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επιχειρησιακές νομικές συμβουλές προς τους Επιθεωρητές και τις Υπηρεσίες κατά την άσκηση του ελεγκτικού και του συμφιλιωτικού έργου του Σ.ΕΠ.Ε.. Οι υπηρεσίες Παρέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με ζητήματα του Σ.ΕΠ.Ε., είναι σαφώς σημαντικές και επιθυμητές και θα βοηθήσουν τους Επιθεωρητές Εργασίας, είναι όμως διαφορετικής φύσης από τις υπηρεσίες που θα παρέχει ένα σωστά οργανωμένο Τμήμα Νομικής Υποστήριξης στο Σ.ΕΠ.Ε..

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που η ΑΡΣΥ έθεσε το ζήτημα των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) οι εκπρόσωποι των λοιπών παρατάξεων έκαναν ότι δεν το άκουσαν..... και δεν τοποθετήθηκαν καθόλου....


Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση με την κα Υπουργό για τα θέματα που αφορούν τον Οργανισμό του Σ.ΕΠ.Ε., οπότε από την ΑΡΣΥ θα υπάρξει εκ νέου άμεση ενημέρωση προς όλους τους συναδέλφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: