15 Μαΐ 2017

Στο ίδιο έργο θεατές γι’άλλη μια φορά

Σε νέα συμφωνία προχώρησε  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο/πρόσθετα μέτρα προκειμένου να λάβουμε την δόση που συνδέεται με την 2η αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου. Τα μέτρα της συμφωνίας αφορούν στη μείωση του αφορολόγητου, στην περαιτέρω ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, στο “πετσόκομμα” των συντάξεων και συνεχίζουν τις πολιτικές λιτότητας που φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Η συμφωνία προβλέπει :

·    δραστική μείωση έως 18%, από 1.1.2019 των συντάξεων, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, καθώς και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ τα έτη 2018-2019.

·       μεγάλο πετσόκομμα στο αφορολόγητο από 1.1.2020 ή ενδεχομένως από 1.1.2019. Η μείωση του αφορολόγητου σε 5.681€, αφορά όσους παίρνουν μισθό ή σύνταξη από περίπου 473 ευρώ και πάνω(!) και ισοδυναμεί με περικοπή τουλάχιστον 5% του εισοδήματος των χαμηλά αμειβόμενων ή συνταξιούχων
· κύμα γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών και δημόσιου πλούτου, κρισίμου για την βιωσιμότητα και την ασφάλεια της Χώρας. Προβλέπει π.χ την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την πώληση του 17% του μετοχικού της κεφαλαίου, πράγματα που ισοδυναμούν με διάλυση και “λουκέτο” της ΔΕΗ

·   άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, που επιφέρει πλήγμα στην μικρομεσαία επιχείρηση και στους εργαζομένους και ευνοεί τις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα

·      νέα επώδυνα μέτρα ύψους 447 εκ. Ευρώ εντός του 2018, τα οποία αφορούν και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Επιπλέον, καταργείται :
- από το 2018, η έκπτωση φόρου 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων,
- η έκπτωση φόρου 10% που δίνεται στα φυσικά πρόσωπα για ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Η έκπτωση είναι ήδη ψαλιδισμένη καθώς δίνεται μόνο εφόσον η συνολική δαπάνη ξεπερνά το 5% του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου,
- η μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 1.900 έως 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 έως 1.450 ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών (1.250 για μισθωτούς χωρίς παιδιά, 1.300 για ένα παιδί, 1.350 για δυο παιδιά και 1.450 για τρία ή περισσότερα παιδιά).
Στον Δημόσιο τομέα επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019.

Στα εργασιακά, τα μέτρα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και  ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, που θεσπίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, (από κόμματα που σήμερα ως μνημονιακή αντιπολίτευση επιδίδονται σε υποκριτικές αντιπολιτευτικές κορόνες!), παραμένουν τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποκατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις (υπερίσχυση κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών ΣΣΕ) μέχρι το τέλος του προγράμματος όπως ισχυριζόταν η Κυβέρνηση και ότι συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.
Επιπλέον. καταργείται η υπουργική απόφαση ως προϋπόθεση για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται  από ένα σύστημα προειδοποίησης!!! Δηλαδή,  καταργείται το υπουργικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις. Ανοίγει ο δρόμος για αθρόες απολύσεις στις Τράπεζες ενόψει “αναδιαρθρώσεων” και συγχωνεύσεων.

Μέχρι και το Eurogroup στις 22 Μαΐου αυτά τα μέτρα  θα πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή, με τη γνωστή διαδικασία «δεν πρόλαβα να διαβάσω τα μέτρα».

Η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ και άλλοι κοινωνικοί Φορείς προκήρυξαν Γενική Απεργία για τις 17 Μαΐου. Παρά τις εγκληματικές παραλείψεις και λάθη των συνδικάτων, είναι αναγκαία η κινητοποίηση του κόσμου για να αποτρέψει τα χειρότερα που έρχονται….

Εμείς, οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Εργασίας, μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία που πλήττεται, οφείλουμε και μπορούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της αντίστασής, για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων και για την  προοπτική ενός άλλου μοντέλου κοινωνίας.


Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητα & στον αγώνα!


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·        ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ
· ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΩΝ / ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΏΝ ΜΕΤΡΩΝ
·        ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: