12 Ιαν 2018

Διατάξεις πολυνομοσχεδίου που αφορούν στην Εργασία



Στο πολυνομοσχέδιο (το αρχείο εδώ) ένα κείμενο 629 σελίδων από  που κατατέθηκε στη βουλή περιλαμβάνει,  πολλά μα πάρα πολλά μεταξύ αυτών και διατάξεις που αφορούν στην εργασία …. Εμείς το διαβάσαμε και σας παρουσιάζουμε τις προτεινόμενες αλλαγές …..στα εργασιακά, έχουμε λοιπόν και λέμε
Πτώχευση: Στο εξής οι εργαζόμενοι αποκτούν το δικαίωμα να μπαίνουν πρώτοι στη σειρά για να
εισπράξουν οφειλόμενα ποσά από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης στην οποία εργάζονται και πτωχεύει. Μπορούν να διεκδικήσουν ποσά έως και έξι μήνες πριν από τον πρώτο πλειστηριασμό, υπό την προϋπόθεση ότι τα ποσά αυτά αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς. Το ανώτατο πλαφόν που ορίζει ο νόμος είναι τα 9.669 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα μπροστά από τους εργαζόμενους έμπαιναν οι τράπεζες και το δημόσιο. (βλ. άρθ.77 σελ 319)
Απεργία Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ότι στις σχετικές συνελεύσεις πρέπει να παρίσταται το 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.  Με την προτεινόμενη ρύθμιση  (βλ. άρθρ. 211 σελ. 372)  το 1/3 τροποποιείται σε ½. (δεν αλλάζει: α) το ότι η απεργία στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, και στις τριτοβάθμιες οργανώσεις (Γ.Σ.Ε.Ε.) κηρύσσεται με απόφαση του Δ.Σ., β) το ότι η απεργία στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης κηρύσσεται με απόφαση του Δ.Σ., γ) το ότι οι στάσεις εργασίας σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσονται με απόφαση του Δ.Σ.
Εργατικό ατύχημα       Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, αποσαφηνίζεται ότι ο εργοδότης ευθύνεται όταν επέδειξε δόλο είτε ως προς την παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία είτε ως προς αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος. (βλ. άρθ. 212 σελ. 372)
ΚΤΕΛ  Με την προτεινόμενη διάταξη, ο κλάδος των οδηγών ΚΤΕΛ και Τουριστικών Λεωφορείων  δεν εξαιρείται από την υποχρέωση ανάρτησης πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης, των ημερήσιων στοιχείων προσωπικού και δρομολογίων και υπερωριών ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ εισάγεται  δηλαδή η υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώρηση στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας όλων των ανωτέρω στοιχείων, όπως ισχύει για το σύνολο των εργοδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: