31 Οκτ 2018

ΑΡΣΥ- Προτάσεις διεκδικητικού πλαισίου ενόψει της προγραμματισμένης Απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 14-11-2018


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 
 Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, γίνεται μια απεργία που έχει διεκδικητικό και όχι αμυντικό χαρακτήρα. Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε την επαναφορά των δικαιωμάτων μας και να βελτιώσουμε τους όρους και τις συνθήκες της εργασίας μας.
Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 14 Νοέμβρη
με βασικά αιτήματα, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, άμεση επεκτασιμότητα και υποχρεωτικότητα όλων των συμβάσεων, αυξήσεις μισθών, επαναφορά των 13ου και 14ου μισθού, η πρόσληψη Μόνιμου Προσωπικού στο Δημόσιο, η κατάργηση των ελαστικών και επισφαλών σχέσεων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα και η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος συνολικά.
Με την έξοδο από τα μνημόνια καθώς και την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης δίνεται στον κόσμο της εργασίας για πρώτη φορά μετά από χρόνια η δυνατότητα να διεκδικήσει την βελτίωση των εργασιακών του δικαιωμάτων, αλλά και να διευρύνει  το πλαίσιο των αιτημάτων του ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.
Στο πλαίσιο αυτό ως ΑΡΣΥ καταθέτουμε κάποιες προτάσεις για τον εμπλουτισμό του διεκδικητικού πλαισίου ενόψει της προγραμματισμένης Απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 14-11-2018:
-Η διεκδίκηση αξιοπρεπών αμοιβών και συνθηκών εργασίας είναι κατά κύριο λόγο πολιτική – συνδικαλιστική διεκδίκηση. Είναι καθήκον των ενεργών συνδικαλιστικών ηγεσιών και παρατάξεων να προτάξουν αυτές τις διεκδικήσεις για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού καθώς και του «ξεπαγώματος» των ωριμάνσεων στους μισθούς μας. Η κάθε δικαστική διεκδίκηση μπορεί μόνο επικουρικά να αποτελεί όπλο στον αγώνα μας αυτό. Είναι γεγονός ότι η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, από τις κυβερνήσεις ΝΔ ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε στην περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Έλληνες Δημόσιοι Υπάλληλοι, είναι από τους χειρότερα αμειβόμενους σε όλη την Ευρώπη.
Με αφορμή τις πρόσφατες ετεροχρονισμένες συζητήσεις από πλευράς ΑΔΕΔΥ (καθώς αν ήθελε να προσφύγει θα μπορούσε να το είχε κάνει τότε) που έχουν ανακύψει σχετικά με την αναδρομική διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού, είναι προφανές, πως η μισθολογική ανάταξη των εργαζόμενων στο Δημόσιο πρέπει να αποτελέσει βασικό διεκδικητικό μας στόχο για το επόμενο χρονικό διάστημα.
- Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο που αφορά τις αμοιβές του συνόλου των συναδέλφων μας αλλά ταυτόχρονα και ως υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας, ζητάμε από την πολιτική και συνδικαλιστική ηγεσία του υπουργείου μας να αξιοποιήσει τη δυνατότητα σύναψης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τη ρύθμιση και επίλυση θεσμικών ζητημάτων προς όφελος των συναδέλφων και της ποιοτικής αναβάθμισης του έργου τους. Η εξασφάλιση αξιοπρεπών όρων και συνθηκών εργασίας μαζί με την μισθολογική εξέλιξη είναι όροι που μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να διαπραγματευτούμε συλλογικά για να έχουμε αντίστοιχες επιτυχίες όπως με τα έξοδα κίνησης των επιθεωρητών.
-Το θέμα της ασφάλειας των συναδέλφων έναντι των συχνών λεκτικών αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σωματικών επιθέσεων κατά τη διενέργεια ελέγχων καθώς και το θέμα της νομικής τους προστασίας είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που έχουμε θέσει επανειλημμένα. Οι συνάδελφοι εφοριακοί πέτυχαν αυτό που θα έπρεπε να έχουμε πετύχει εδώ και χρόνια και εμείς. Προβλέφθηκε ότι το αδίκημα της επίθεσης σε βάρος ελεγκτών μετατρέπεται σε ιδιώνυμο (που πρακτικά σημαίνει ότι εξισώνεται με επίθεση σε αστυνομικό και επιφέρει αυτόφωρο και μεγαλύτερες ποινές) και ρυθμίστηκαν θέματα σχετικά με την νομοθετική υπεράσπισή των συναδέλφων φορολογικών ελεγκτών.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, για την ασφάλεια και την προστασία όλων των επιθεωρητών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με τη θεσμοθέτηση αντίστοιχης ρύθμισης που να αφορά στους επιθεωρητές εργασίας.

Μέσα στο ευρύτερο πεδίο των εξελίξεων, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τα προβλήματα που ανακύπτουν στην καθημερινή ζωή των συναδέλφων στους χώρους εργασίας.
Θεωρούμε σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε καμία σύμβαση με ιδιωτικά συνεργεία τόσο για την καθαριότητα όσο και για την φύλαξη των υπηρεσιών του Υπουργείου μας και την αντικατάσταση τους με προσωπικό ορισμένου χρόνου. Όμως, αυτή τη στιγμή τα 7 κτήρια των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ καθαρίζονται από έναν ελάχιστο αριθμό καθαριστριών. Ζητάμε αρχικά την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κάλυψη των θέσεων μέσω ΑΣΕΠ (8 θέσεις με οριστικά αποτελέσματα και άλλες 11 με νέο διαγωνισμό) και στη συνέχεια την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και φύλαξης με νέες προσλήψεις μονίμου προσωπικού καθώς πρόκειται για ανάγκες οι οποίες είναι πάγιες και διαρκείς.

-Τέλος, ενόψει της ολοκλήρωσης του β΄ κύκλου κινητικότητας, οφείλουμε να επισημάνουμε το πρόβλημα χώρου που θα ανακύψει με την μελλοντική τοποθέτηση των νέων συναδέλφων στις υπηρεσίες υποδοχής. Στο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των εποπτευομένων από το Υπουργείο Εργασίας φορέων πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες συστέγασης των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, καθώς τα πολυδιάσπαρτα κτήρια δεν εξυπηρετούν σε καμιά περίπτωση στην πράξη ούτε τους πολίτες ούτε τους υπηρετούντες υπαλλήλους, προκαλώντας μάλιστα πολλαπλάσιο λειτουργικό κόστος. Η αιτιολογία που διατυπώθηκε το 2013 από τον κ. Βρούτση για την μετακίνηση του Υπουργείου στην Σταδίου και του Σ.ΕΠ.Ε. στην Αγησιλάου περί περιορισμού των λειτουργικών δαπανών και ορθολογικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε., έχει αποδειχθεί τουλάχιστον αβάσιμη.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, γίνεται μια απεργία που έχει διεκδικητικό και όχι αμυντικό χαρακτήρα. Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε την επαναφορά των δικαιωμάτων μας και να βελτιώσουμε τους όρους και τις συνθήκες της εργασίας μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: