6 Αυγ 2019

Δείγματα αξιοπιστίας και συνέπειας

Συνάδελφοι
Το βράδυ της 17ης Ιουλίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα 84/2019. Με διαδικασίες  εξπρές και μόλις την 10η ημέρα κατά τας γραφάς, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να φέρει τα πάνω κάτω στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (και όχι μόνο!) καταργώντας τον Ενιαίο Διοικητικό Τομέα του ΣΕΠΕ καθώς και τη θέση του μετακλητού Ειδικού Γραμματέα που προΐσταται του Σώματος.


Την επόμενη κιόλας ημέρα, τα μέλη της παράταξης μας ζήτησαν επισήμως και εγγράφως την άμεση σύγκληση των συλλογικών μας οργάνων ώστε να ληφθούν αποφάσεις  και να οργανωθεί η δράση μας  για να αποφευχθεί ο διαμελισμός του ΣΕΠΕ. Παρ’ ότι δεν υπήρχε η ίδια ανησυχία από τις λοιπές παρατάξεις, οι συνεδριάσεις των ΔΣ του Συλλόγου και της ΟΣΥΠΕ ορίστηκαν πέντε ημέρες αργότερα.

Στο μεσοδιάστημα, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις τόσο των υπαλλήλων του ΣΕΠΕ, όσο, κυρίως, της ελληνικής κοινωνίας η οποία, προφανώς, εξέλαβε την συγκεκριμένη πολιτική επιλογή ως κίνησηυποβάθμισης του ΣΕΠΕ (μεγάλο δε μέρος των πολιτών είχε την αίσθηση ότι το ΣΕΠΕ καταργήθηκε!), ο κ. Βρούτσης εξέδωσε δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο οι Επιθεωρητές του ΣΕΠΕ πλέον «θα λειτουργούν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετούν μόνο το συμφέρον του Ελληνικού λαού και κανέναν κομματικό παράγοντα όπως συνέβαινε στο παρελθόνΓια να δικαιολογήσει δηλαδή την επιλογή της, η ηγεσία του υπουργείου μας, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση των πολιτικών ηγεσιών, προέβη σε αήθη επίθεση κατά των Επιθεωρητών Εργασίας, δίνοντας  τους βορά στο τέρας του κοινωνικού αυτοματισμού.

Στις  συνεδριάσεις του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και της ΟΣΥΠΕ (όπου συμμετείχαν και τα μέλη  του ΔΣ του Συλλόγου), η παράταξή μας:
·         κατήγγειλε την αήθη επίθεση του υπουργού προς τους συναδέλφους τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να λασπολογεί με αστήρικτες γενικεύσεις που προσβάλλουν το σύνολο των εργαζομένων στο Υπουργείο
·         εξέφρασε την αγωνία της σχετικά με τη διαφαινόμενη υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, το οποίο πλέον θα υπάγεται στη νέα Γενική Γραμματεία του Υπουργείου ως μια εκ των Γενικών της  Διευθύνσεων
·         μετέφερε τις ανησυχίες των συναδέλφων αναφορικά με την υπηρεσιακή κατάσταση και κινητικότητα των υπαλλήλων, για πιθανή κατάργηση υπηρεσιών και θέσεων εργασίας .
Στον αντίποδα, η παράταξη της ΔΑΚΕ εξέφρασε τη σαφή στήριξή της στις κυβερνητικές επιλογές ενώ η παράταξη της ΠΑΣΚ κράτησε στάση αναμονής καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα των εκπροσώπων της, «οι διατάξεις του εν λόγω διατάγματος έχουν πολλές αναγνώσεις και δε σημαίνουν απαραίτητα την υποβάθμιση του ρόλου του ΣΕΠΕ» .

Στη διαμειφθείσα συνάντηση των ΔΣ του Συλλόγου και της ΟΣΥΠΕ με τον κ. Υπουργό και την κα Γενική Γραμματέα, υπήρξε επίσημη ενημέρωση – δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για τη σύσταση δύο θέσεων Γενικών Διευθυντών – Γενικών Επιθεωρητών «κάτω από τους οποίους αντιστοίχως θα ενταχθούν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και Τμήματα χωρίς να επηρεάσουν καθόλου τις τρεις Διευθύνσεις (Κεντρική Υπηρεσία του ΣΕΠΕ) υπαγόμενες απευθείας δια της Γενικής Γραμματείας Εργασίας κατευθείαν στον Υπουργό όπως και το Σώμα των Ειδικών Επιθεωρητών».
Η διάψευση ωστόσο των «δεσμεύσεων» της πολιτικής ηγεσίας ήρθε τάχιστα με την κατάθεση του νομοσχεδίου περί επιτελικού κράτους. Συγκεκριμένα, το άρθρο 111 του νομοσχεδίου αντί για δύο προβλέπει έναν «Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στον οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ» και ο οποίος τελικά προάγεται (;) καθώς «συστήνεται θέση Γενικού Επιθεωρητή της Επιθεώρησης Εργασίας επιπέδου Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης, στον οποίον υπάγονται οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ. Ως Γενικός Επιθεωρητής επιλέγεται και τοποθετείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, υπάλληλος ΠΕ, εκ των Επιθεωρητών του ΣΕΠΕ ή των λοιπών υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά παρέκκλιση της περίπτωσης (γ) της παραγράφου 7 του άρθρου 86 του Υπαλληλικού Κώδικα»
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο όλο παιχνίδι αποσυναρμολόγησης του ΣΕΠΕ έρχεται να προστεθεί η προτεινόμενη διάταξη περί κατάργησης της ελεγκτικής αποζημίωσης ύψους πενήντα (50) ευρώ ανά ημέρα ελέγχου και μέχρι του ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως που χορηγούνταν σύμφωνα με το άρθρο 22 του νόμου 4613/2019! Μετά την ανάδειξη από την παράταξή μας του ενδεχόμενου κατάργησης της διάταξης και σε μια τελευταία εξέλιξη, φαίνεται ότι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο έχει τελικά απαλειφθεί η επίμαχη διάταξη.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι θα μπορούσε να γράψει κανείς πολλές σελίδες σχολιάζοντας τις αυθαιρεσίες, τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι συγκεκριμένες επιλογές της Κυβέρνησης. Το ζητούμενο ωστόσο είναι ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΣΕΠΕ είναι σε όλους μας ήδη γνωστά και τέτοιου είδους μεθοδεύσεις όχι μόνο ΔΕΝ λύνουν κανένα απ’ αυτά αλλά σωρεύουν και νέα πάνω στα δυσβάσταχτα παλιά. 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι όλοι γνωρίζουμε από την εργασιακή μας εμπειρία, ότι το ΣΕΠΕ δεν αντέχει καμία περαιτέρω αποδυνάμωση, πολλώ δε μάλλον στο όνομα μιας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης περί «νοικοκυρέματος» του «υπερμεγέθους» και «αντιπαραγωγικού» δημόσιου τομέα.

Επειδή στο άμεσο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε όλοι, τόσο οι Επιθεωρητές όσο και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας, και άλλα δύσκολα ζητήματα
Επειδή αν μείνουμε σιωπηλοί και άπραγοι σε όλα αυτά, θα είμαστε συνυπεύθυνοι

Καταγγέλλουμε το διαμελισμό και την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ καθώς και κάθε προσπάθεια ενοχοποίησης και συκοφάντησης των υπαλλήλων του και καλούμε το ΔΣ του Συλλόγου μας:

·         Να προγραμματίσει τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης εντός του προσεχούς μηνός Σεπτεμβρίου ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με δράσεις για την ανατροπή των σχεδίων κατακερματισμού των υπηρεσιών μας.
·         Να συμπορευθεί με όλα τα Σωματεία του χώρου μας που μοιράζονται τα ίδια προβλήματα και ανησυχίες.

Κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος στις εξελίξεις, η φωνή μας πρέπει να ακουστεί από όσους περισσότερους, όσο πιο δυνατά γίνεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: