23 Σεπ 2019

Ανακοίνωση ΑΡΣΥ για την απεργία ΑΔΕΔΥ στις 24 Σεπτεμβρίου 2019


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,



Ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου προς ψήφιση με τις πλέον αντεργατικές διατάξεις του εν καιρώ μεταμνημονιακής περιόδου, πέρα από την επιχειρηματολογία δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά τη δυναμική συμμετοχή μας σε κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα.



Περίπου ένα μήνα μετά την κατάργηση των διατάξεων περί "βάσιμου λόγου απόλυσης" και περί "ευθύνης αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων" καθώς και του νόμου περί επιτελικού κράτους (κατάργηση του ενιαίου διοικητικού τομέα του ΣΕΠΕ και υποβάθμισής του), η κυβέρνηση της ΝΔ και κατ’ επιταγή των προσταγμάτων του ΣΕΒ, επιχειρεί, απροκάλυπτα πια, να μπει και στο χώρο των συνδικάτων.

Μέσα σε ένα νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο του «αναπτυξιακού» η κυβέρνηση της ΝΔ σκόπιμα συσχετίζει την ανάπτυξη με την εργασία. Γιατί κατ’ αυτήν, για να υπάρχει ανάπτυξη, θα πρέπει να υποτιμηθεί η εργασία!



Καταργεί επί της ουσίας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις αφού προγενέστερα καθιστά έως και αδύνατη την υπογραφή τους. "Προνοεί" όμως και για τις περιπτώσεις συμβάσεων που είναι σε ισχύ ή όταν οι εργαζόμενοι του κλάδου καταφέρουν να υπογράψουν μια συλλογική σύμβαση εργασίας, εισάγοντας εξαιρέσεις από την εφαρμογή τους.. τα οποία κριτήρια θα εξειδικεύσει και πάλι ο αρμόδιος Υπουργός! Η επέκτασή τους δε, θα φαντάζει άπιαστο όνειρο για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Επιπλέον, δημιουργεί «ειδικές οικονομικές ζώνες» καθώς χαμηλότεροι μισθοί και λιγότερα δικαιώματα απ’ ότι στις εθνικές κλαδικές συμβάσεις θα μπορούν να ορίζονται και με τοπικές κλαδικές συμβάσεις. Επίσης ειδική και εξαιρετικά σπάνια περίπτωση θα αποτελεί και η μονομερή προσφυγή στην διαιτησία.



Και συνεχίζει..Με τη δημιουργία ενός μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων υπό τον έλεγχο του κράτους και μάλιστα υπό όρους που θα ρυθμίζει ο ίδιος ο Υπουργός κος Βρούτσης. Και ίσως αυτό να είναι και το λιγότερο ανώδυνο αν αναλογιστεί κανείς ότι θα υπάρχει ένας τοποτηρητής ή ένας «σύνδεσμος» της ΕΥΠ να μας παρακολουθεί αδιαλείπτως.



Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ο κατάλογος δυστυχώς μακρύς και καθόλου ευχάριστος. Αλλά στο χέρι μας να αποτρέψουμε τα μελλούμενα!

Για εμάς που υπηρετούμε στο Υπουργείο Εργασίας και στο Σ.ΕΠ.Ε. γίνονται περισσότερο αντιληπτές οι επιπτώσεις της ψήφισης αυτών των διατάξεων στους εργαζόμενους που καθημερινά εξυπηρετούμε αλλά και σε εμάς τους ιδίους!



Σας καλούμε να συμμετέχετε δυναμικά, όπως αποφάσισαν και τα ΔΣ του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας μας, στη Πανδημοσιοΰπαλληλική απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ στις 24/09/2019.


Συγκέντρωση την πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: