Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών υπήρξαν απογοητευτικά και εξαιρετικά αρνητικά τόσο για τον κόσμο της εργασίας αλλά και ευρύτερα για τους προοδευτικούς πολίτες. Σηματοδοτούν όχι μόνο την απρόσκοπτη συνέχιση, με όρους κυριαρχίας, των συντηρητικών, αντεργατικών και αντικοινωνικών νεοφιλελευθέρων πολιτικών αλλά και τη δραματική υποχώρηση του αριστερού και προοδευτικού πόλου που ανέκαθεν αποτελεί το ανάχωμα πρώτης γραμμής σε τέτοιου είδους πολιτικές. Ταυτόχρονα εισέρχονται, εκ νέου στη Βουλή ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος καθώς και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Ειδικότερα σε ότι αφορά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα με την διάσπαση του και τη δημιουργία του νέου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Είναι σαφές από το όνομα του νέου υπουργείου ότι πρόκειται για μία απόπειρα αμφίπλευρης ιδεολογικής νομιμοποίησης. Αφενός ο όρος οικογένεια ικανοποιεί ένα ακροδεξιό και συντηρητικό ακροατήριο αφετέρου ο όρος κοινωνική συνοχή απευθύνεται στη μετριοπαθή δεξιά και το κέντρο. Από την άλλη πλευρά διαμορφώνεται ένα συρρικνωμένο και αποψιλωμένο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από το οποίο έχει ήδη αποκοπεί ο ελεγκτικός του βραχίονας (ΣΕΠΕ).
Επιπλέον προκαλεί εύλογο προβληματισμό ότι το νέο υπουργείο ιδρύθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβουλευτική διαδικασία με κόμματα, φορείς και σωματεία εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση το νέο υπουργείο θα κριθεί από τις πολιτικές που θα ακολουθήσει. Ωστόσο και σε αυτό το πεδίο η εμπειρία από την προηγούμενη διακυβέρνηση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Ο αποκλεισμός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων μαθητών με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η ιδιωτικοποίηση της ογκολογικής κλινικής του Παίδων, η άρση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η νομοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών είναι μόνο ορισμένα από τα μέτρα που οδήγησαν στην αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια το δημόσιο συμφέρον και η κοινωνική αλληλεγγύη υποτάσσονται στις ανάγκες κερδοφορίας της ιδιωτικής οικονομίας.
Ως ΑΡΣΥ, εκτιμούμε ότι το Υπουργείο Εργασίας με την «ανεξαρτητοποίηση» του ΣΕΠΕ και τώρα με τη δημιουργία του νέου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δέχεται συντριπτικό πλήγμα και μεγάλη συρρίκνωση. Σαν συνέπεια πλήττονται οι πολιτικές για την Εργασία με δικαιώματα τη δημόσια ασφάλιση και την Κοινωνική Προστασία για όλους. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε να στήνεται ένα ακόμα πιο ακραίο συντηρητικό σκηνικό για τους εργαζόμενους και την κοινωνία μας.
Από τη μια: το Υπουργείο Εργασίας είναι φανερό ότι θα συνεχίσει ακόμα πιο επιθετικά να λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των εργοδοτών. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα συρρικνωθούν όλα όσα δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, ενώ θα ενταθεί με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ταυτόχρονα με την ενίσχυση της εργοδοτικής ευελιξίας και αυθαιρεσίας και με ένα ΣΕΠΕ αποδυναμωμένο και υποστελεχωμένο.
Από την άλλη: το νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι σίγουρο ότι θα κανονικοποιήσει οριστικά και αμετάκλητα την αντίληψη ενός κράτους που η Πρόνοιά του εξαντλείται σε επιμέρους αποσπασματικά πρότζεκτς με τα χρήματα του ΕΣΠΑ, το οποίο θα δίνει κατά βούληση και κατά περίπτωση διάφορα voucher, pass και επιδόματα-ψίχουλα με τα οποία θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Πέραν των παραπάνω, ως ΑΡΣΥ εκτιμούμε ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι εξαιρετικά αρνητική και για εμάς τους ίδιους που εργαζόμαστε σε αυτό που ήταν κάποτε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το οποίο είχε υπό μια κοινή πολιτική εποπτεία όλο το φάσμα των εργασιακών και κοινωνικών πολιτικών.
Θα έχουμε μετακινήσεις συναδέλφων όχι μόνο με όρους ταλαιπωρίας αλλά και με όρους χειροτέρευσης των εργασιακών συνθηκών, νέες άσκοπες γραφειοκρατικές αλλαγές και επιβαρύνσεις χωρίς νόημα, νέο αλαλούμ με τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών.
Για όλα τα παραπάνω, η ΑΡΣΥ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτίμηση της κατάστασης, την καταγραφή των νέων προβλημάτων που ανακύπτουν, τις απαντήσεις και τις λύσεις που πρέπει να δώσουμε απέναντι στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.
Ως πρώτο βήμα, καλούμε να υπάρξει άμεσα τις επόμενες ημέρες, κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. της ΟΣΥΠΕ και των πρωτοβάθμιων συλλόγων της, ώστε από κοινού να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου