Διαβάζω και αναδημοσιεύω από τη χθεσινή καθημερινή το άρθρο με τίτλο «Μετεξεταστέοι στις νέες τεχνολογίες οι δημόσιοι υπάλληλοι», όπου παρουσιάζονται στοιχεία της έρευνας του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ICT Forum. Σύμφωνα με αυτά οι υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης:
- Αντιλαμβάνονται την ωφέλεια των ΤΠΕ στη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα.
- Εκφράζουν την ανάγκη κατάρτισής τους και ενίσχυσης της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.
- Είναι εν γένει δεκτικοί -κυρίως οι νεοεισερχόμενοι- στο ενδεχόμενο οργανωσιακών αλλαγών.
Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι όλα σχεδόν τα στελέχη της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης (92%) έχουν πρόσβαση σε Η/Υ, αλλά αυτό που αμφισβητείται είναι η αξιοποίησή τους, τη στιγμή, μάλιστα, που οι δημόσιοι υπάλληλοι τρέφουν χαμηλή εκτίμηση για τις δεξιότητές τους (eSkills). Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η κατάρτισή τους κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, ενώ ο βαθμός ικανοποίησής τους από τα σχετικά σεμινάρια που οργανώνει η Υπηρεσία τους αναφέρεται ως... «χαμηλός».
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το εύρημα ότι η ένταση της χρήσης αποτελεί συνάρτηση είτε των δεξιοτήτων τους (θετικό κίνητρο), είτε της ανασφάλειας που αισθάνονται δεδομένης της τάσης εκσυγχρονισμού στη Δημόσια Διοίκηση που συνεπάγεται αλλαγή (αρνητικό κίνητρο). Επίσης, από τις απαντήσεις των δημοσίων υπαλλήλων προκύπτει σαφές συμπέρασμα ότι δεν ενθαρρύνονται ιδιαίτερα από την Υπηρεσία τους να χρησιμοποιούν τους Η/Υ.
Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τα στελέχη πληροφορικής του δημόσιου τομέα, καταγράφεται ότι στην πλειοψηφία τους έχουν λάβει εκπαίδευση, η οποία, ωστόσο, δεν επικαιροποιείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Μάλιστα, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν, τα στελέχη πληροφορικής εκτιμούν ότι απαιτείται βελτίωση του επιπέδου γνώσης των εργαζομένων στη χρήση Η/Υ, αναβαθμισμένος εξοπλισμός και ευελιξία στην προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού. Τέλος, σε επίπεδο στελεχών πληροφορικής, χαμηλός είναι ο βαθμός συμμετοχής τους σε αποφάσεις που αφορούν θέματα πληροφορικής της Υπηρεσίας τους, γεγονός που καταδεικνύει τον κεντρικά οριζόμενο τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις στον δημόσιο τομέα. Σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών, η συντριπτική πλειοψηφία διαθέτει Η/Υ και προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ωστόσο τα χρησιμοποιούν σπάνια, ενώ οι δεξιότητές τους είναι υποδεέστερες των υφισταμένων τους. Αυτό οφείλεται σε ηλικιακούς παράγοντες (το 71% είναι άνω των 55 ετών), καθώς και στην έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης, εξοικείωσης και εμπειρίας με τις ΤΠΕ.
Τέλος, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι νέοι υπάλληλοι διαπιστώνουν ένα περισσότερο γραφειοκρατικό μοντέλο στη δημόσια διοίκηση και εμφανίζονται περισσότερο δεκτικοί σε αλλαγές, σε αντίθεση με τα διευθυντικά στελέχη που έχουν μια θετικότερη εικόνα για τον «πολιτοκεντρικό» χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης.