5 Νοε 2008

O πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Αμερικής

Η νίκη του Barack Obama στις Αμερικάνικες εκλογές είναι πια γεγονός. Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μαζί μ’ όλον τον κόσμο κ’ εγώ πως θα ήταν δυνατόν να γίνει αλλιώς. Χάρηκα για την εκλογή του. Μου είναι πολύ πιο συμπαθής τόσο από τον John McCain και πολύ περισσότερο από τον Bush (στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος). Γουστάρω που είναι νέος, έγχρωμος, που ξεκίνησε από τα χαμηλά για να φτάσει στα ψηλά και πολλά άλλα. Ξέρω όμως ότι οι προεκλογικές εκστρατείες είναι σωστά οργανωμένες διαφημιστικές καμπάνιες. Στα πλαίσια αυτών είναι και η διαμόρφωση του επιθυμητού από τους πελάτες ψηφοφόρους προϊόντος, του υποψηφίου δηλ που μπορεί να «τραβήξει» τη μεγαλύτερη πελατεία. Είναι γεγονός ότι το κόστος της προεκλογικής εκστρατείας του Obama είναι τριπλάσιο σε σχέση όσα χρήματα έχει ξοδέψει McCain Διεξάγοντας την πιο ακριβή πολιτική διαφήμιση στην αμερικανική ιστορία Άρα δεν είμαι και τόσο σίγουρη αν ο Obama έχει τα χαρακτηριστικά που μου αρέσουν ή αν οι διαφημιστές τον επέβαλαν ή απλώς αυτά πρόβαλαν αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά.


Ενδιαφέρον μου φαίνεται επίσης ότι ο Obama πήρε το 52% των ψήφων και ο McCain το 46%, οκ 6% διαφορά αλλά μου φαίνεται λίγο για να χαίρετε όλος ο πλανήτης.

Δηλαδή τώρα αν βάλουμε με τον νού μας ότι 1. αυξημένη ήταν η συμμετοχή των Αφροαμερικανών στην ψηφοφορία, οι οποίοι αποτέλεσαν το 13% του εκλογικού σώματος, έναντι 11% στις εκλογές του 2004 και όπως ήταν αναμενόμενο, το 96% εξ αυτών στήριξε τον κ. Ομπάμα και 2. Ένας στους 10 ψηφοφόρους, ανεξαρτήτως ηλικίας, προσήλθε για πρώτη φορά στη ζωή του στις κάλπες, και οι 7 στους 10 όσων ψήφισαν για πρώτη φορά προτίμησαν τον κ. Ομπάμα. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το 46% των πολιτών της Αμερικής που πιστεύουν ότι μια χαρά πάνε τα πράγματα σήμερα και δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή, είναι και οι ίδιοι που ψήφισαν τον Bush το 2004. Εντυπωσιακό πράγματι. Πώς να το πάρω τώρα αυτό το μήνυμα?


Ελπίζω να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Δεν ξεχνώ όμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το ισχυρότερο κράτος στον πλανήτη, όπου ζει το λιγότερο από 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, και αταβροχθίζει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ορυκτών, καταναλωτικών αγαθών από όλες τις μεριές του πλανήτη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aσφαλώς οι επιφυλάξεις είναι δεδομένες.
Δεν ξεχνούμε τον προηγούμενο Δημοκρατικό (Κλίντον) και πως όμορφα-όμορφα διέλυσε την Γιουγκοσλαβία, μπήκε στο Ιρακ κτλ κτλ...

Αλλα και τι μπορείς να κάνεις;
"το μη χειρον βελτιστον!"

Ελπιζουμε να μπορεσει να κανει τα μισα απο αυτα που υποσχεθηκε.

Και μια ακομη παραμετρος: στις ΗΠΑ δρουν αρκετα λομπι και σκοτεινες δυναμεις που δυστυχως "καπελώνουν" ακομη και προεδρους...

Ανώνυμος είπε...

Πάντως αν προσέξει κανείς τις δηλώσεις του, δεν υποσχέθηκε και τίποτα συγκεκριμένο.... (όχι τυχαία βέβαια)



viernes70