6 Απρ 2009

ANAΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ VS ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Με έκπληξη είδαμε την πρώτη κίνηση του νέου Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, μετά το χαιρετισμό του με την ανάληψη των καθηκόντων του, να ζητά την αποστολή από όλες τις Περιφερειακές Επιθεωρήσεις Εργασίας στην Κεντρική Υπηρεσία ημερήσιων ( !!! ) στατιστικών καταγγελιών. Έτσι, μετά και την προ ημερών εγκύκλιο του απερχομένου Ειδικού για δεκαπενθήμερες αναφορές, αισίως, φτάνουμε στα τρία είδη στοιχείων που καλούμαστε ως Επιθεωρήσεις να αποστέλλουμε: ημερήσια, δεκαπενθήμερα και μηνιαία !


Πιθανόν με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνονται την αναβάθμιση του ρόλου της Επιθεώρησης Εργασίας. Με εντατικοποίηση των γραφειοκρατικών καθηκόντων εις βάρος, προφανώς, των ελεγκτικών και επιβάρυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας με έναν τεράστιο όγκο εγγράφων και στοιχείων αμφίβολης χρησιμότητας.


Οι Επιθεωρήσεις χρειάζονται ενίσχυση στο έργο τους που, να θυμίσουμε, είναι ο έλεγχος εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και όχι η στατιστική καταγραφή των παραβάσεων. Και αυτό προϋποθέτει απελευθέρωση από την γραφειοκρατική απασχόληση, αποτελεσματικότερα μέσα επιβολής κυρώσεων και το κυριότερο, περισσότερο προσωπικό. Δυστυχώς, με τα ουσιαστικά προβλήματα δεν ασχολείται κανείς και οι άνωθεν προσπάθειες εξαντλούνται σε επικοινωνιακούς χειρισμούς


Ως πότε "μαθητευόμενοι μάγοι", χωρίς ουσιαστική γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο θα πειραματίζονται με την οργάνωση και τη λειτουργία του ΣΕΠΕ; Ως πότε η θέση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ θα αποτελεί ένα σύντομο πέρασμα στην πολιτική καριέρα κομματικών παραγόντων; Ως πότε θα περιμένουμε για να δούμε μια πραγματική και ειλικρινή προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης των Επιθεωρητών Εργασίας; Μόνο τότε θα πειστούμε, εμείς αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Επιθεώρηση Εργασίας.


Με την ελπίδα να δούμε πραγματικά βήματα προόδου από τη μεριά του, καλωσορίζουμε τον νέο Ειδικό Γραμματέα και του ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στο έργο του.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΕ ΥΠΑΧΕΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Η΄ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ?

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα γράφεις, pasta, μας έχουν τρελάνει με τα στατιστικά. Τα οποία και αμφιβάλλω, αν έχουν κάποια πρακτική χρησιμότητα (π.χ. ζητάν τις μετατροπές από πλήρη σε μερική αλλά όχι από μερική σε πλήρη) και δε λέω άλλα γιατί τους βάζω και ιδέες.

viernes

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα γράφεις, pasta, μας έχουν τρελάνει με τα στατιστικά. Τα οποία και αμφιβάλλω, αν έχουν κάποια πρακτική χρησιμότητα (π.χ. ζητάν τις μετατροπές από πλήρη σε μερική αλλά όχι από μερική σε πλήρη) και δε λέω άλλα γιατί τους βάζω και ιδέες.

viernes

Ανώνυμος είπε...

Pasta πολύ εύστοχα τα σχόλιά σου για τις τελευταίες εμπνεύσεις των συμβούλων του ιδικού. Θα ήθελα να ήξερα ο σύλλογος με τις "έξυπνες κινήσεις του" έχει πάρει μυρωδιά ή έχουν αφοσιωθεί αποκλειστικά με την χάραξη της συνδικαλιστικής στρατιγικής του; Πάλι η Αυτόνομη Πρωτοβουλία πρέπει να τον ξυπνήσει για να μας το παίζει μετά ανοιχτομάτης; Pasta για πρόεδρο!

Ανώνυμος είπε...

Γράψτε λάθος για το "ιδικού" παραπάνω, έτσι. "ειδικού" ήθελα να γράψω, μη με περάσετε και για αμόρφωτο.

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρήσατε ότι στο έγγραφο με το οποίο ζητάει τα καθημερινά στατιστικά στοιχεία επικαλείται άρθρα του Υ.Κ., τα οποία λένε ότι οι υφισταμένοι οφείλουν να υπακούουν τους προϊσταμένους .... ότι είναι πειθαρχικό παράπτωμα να μην υπακούς τους προϊσταμένους, κλπ

Απορώ πως οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν είκοσι και βάλε χρόνια υπηρεσίας να ανέχονται τέτοια συμπεριφορά !!!

Νομίζω ότι στη θεωρία του μάνατζμεντ, όταν ένας ηγέτης χρησιμοποιεί τη δύναμη της τιμωρίας ή έστω τη νόμιμη δύναμη λέγεται ότι είναι ένας αδύναμος ηγέτης, με χαμηλή αυτοπεποίθηση κλπ

Ανώνυμος είπε...

Αυτό αναρωτήθηκα κ΄εγώ είναι δυνατόν να μας κάνουν τέτειο "καψόνι" και να μην μιλάει κανείς? Που ζουν οι άλλοι συνάδελφοι?

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια μπηκε ΑΣΕ;

Ανώνυμος είπε...

Ποιός ηγέτης και κουραφέξαλα, ένας ακόμα υποψήφιος πολιτευτής που πέρασε να πάρει το χαρτζιλίκι του είναι και αυτός. Ο θεσμός γενικά των στατιστικών στοιχείων είναι γελοίος ως απαράδεκτος με τα μέσα που διαθέτουμε ως υπηρεσία. (ανύπαρκτη μηχανογράφηση - ανύπαρκτη γραμματειακή υποστήριξη κ.ο.κ.)και η πλάκα είναι οτι τα επικαλούνται και στη Βουλή μάλιστα.
Ας εγκαταστήσουν ηλεκτρονικά πρωτόκολλα προσαρμοσμένα στα δεδομένα που τους ενδιαφέρουν και στις ανάγκες της υπηρεσίας και μετά ας ζητάνε οτι θέλουν.

Kon