23 Απρ 2009

Σχέδια του Υπουργείου Απασχόλησης

Ενώ περιμένουμε το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση (την όποια αναδιοργάνωση) του ΣΕΠΕ να ψηφιστεί, τις νέες θέσεις που έχουν προκηρυχτεί (τις ελάχιστες έως δειγματοληπτικές) να καλυφθούν βλέπουμε γύρω μας, ακούμε, διαβάζουμε και φρίττουμε.

Η Υπουργός μας η Φάνη Πάλλη Πετραλιά μας λέει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, αναμένεται να ανακοινώσει, τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει ν φορές έως σήμερα και αφορούν τη δημιουργία 500.000 ευκαιριών (φοβερή ευκαιρία τα stage, σπάνια θα έλεγα) απασχόλησης, σε άνεργους και εργαζόμενους. Τώρα τι ευκαιρία απασχόλησης μπορεί να έχει ο εργαζόμενος δεν μπορώ να καταλάβω.. αλλά για να το λένε κάτι θα ξέρουν

Στις άμεσες προτεραιότητες, ελέω και της εντεινόμενης εκλογολογίας, βρίσκονται μέτρα όπως η πρόσληψη 20.000 ανέργων στους δήμους. Η πρόσληψη θα γίνει μέσω της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης (αυτή η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης είναι πραγματικά διαβολική ιδέα), θα έχει διάρκεια από 12 έως και 36 μήνες, και οι εργοδότες – δήμοι θα πρέπει να καλύψουν το ποσό που υπολείπεται από το επίδομα ανεργίας Ανάλογα με τη συμμετοχή, την οικονομική και πολιτική συγκυρία, τα καιρικά φαινόμενα αλλά και άλλους αστάθμητους παράγοντες το μέτρο είναι πιθανό να επεκταθεί και για ακόμη 40.000 ανέργους, με τη συμμετοχή του στενού δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ.

Κίνητρα (sic)! λέει θα δοθούν και στους ξενοδόχους που θα διατηρήσουν το 2008 τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων με αυτόν που είχαν πέρυσι. Αναμένεται να εγκριθούν και νέα προγράμματα stage (stage δαγκωτό) στο δημόσιο.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου, είναι και η κατάθεση διάταξης που θα προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, που υπολογίζεται πως αφορά περίπου 300.000 «κακοπληρωτές».


Για το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, η κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, φαίνεται πως επιδιώκει, μέσω του υπουργείου Οικονομίας, να εγκριθεί δάνειο, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για να δοθεί, έστω και παροδικά, (πάντα παροδικά σιγά μη βρούμε και μόνιμες λύσεις) λύση στην καταβολή του εφάπαξ.

Ε και λίγο πριν τις Ευρωεκλογές (για να το έχουν φρέσκο στο νού τους οι ψηφοφόροι) μέσα στο Μάιο, αναμένεται να καταβληθεί στους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και το εφάπαξ βοήθημα (αντί αυξήσεων, τι να τις κάνουν τις αυξήσεις γέροι άνθρωποι Για το σκοπό αυτό θα καταβληθούν στα ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) περί τα 500 εκατ. ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα αυτά θα τα δανειστεί το ελληνικό με επιτόκιο που ανέρχετε στο 6%. Εκλογές έχουμε ας ρίξουμε και λίγο έξω το ταμείο, μια και όλα τα άλλα τα έχουνε αδειάσει προ πολλού.

Αυτά ..... εντωμεταξύ στη βουλή και στα κανάλια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να τσακώνονται για το ποιος έφαγε τα λιγότερα ή τα περισσότερα …. Κανένας δεν αρνείται ότι τα πήρε .Τελικά το ζήτημα είναι το πόσα …. πήρε ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: