23 Ιουλ 2009

Εκπαίδευση υπαλλήλων ΣΕΠΕ

Στο μπλογκ του συναδέλφου chris είδαμε την απόφαση για την «ρύθμιση θεμάτων Ρύθμιση θεμάτων αρχικής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των υπαλλήλων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.» και την αναδημοσιεύουμε…

ΦΕΚ 1462/τ.Β'/20-7-09

  1. Η αρχική εκπαίδευση των υπαλλήλων, οι οποίοι προσλαμβάνονται ή μετατάσσονται στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, για την κάλυψη θέσεων Κοινωνικών, Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας, πραγματοποιείται, εντός χρονικού διαστήματος τεσσάρων (4)μηνών, από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.
  2. Η αρχική εκπαίδευση των υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, οι οποίοι μετατίθενται στο Σ.ΕΠ.Ε.,επιλέγονται σε θέσεις Προϊσταμένων Τμημάτων του Σ.ΕΠ.Ε. ή διενεργούν ελέγχους προς υποβοήθηση του έργου του Σ.ΕΠ.Ε., σύμφωνα με την παράγρ.6 του άρθρου 2 του ν.3762/2009 και δεν πληρούν την προϋπόθεση της περίπτωσης α’ της ανωτέρω παραγράφου, πραγματοποιείται προ της μετάθεσης επιλογής ή της διενέργειας ελέγχων.
  3. Η αρχική εκπαίδευση περιλαμβάνει, σε κάθε περίπτωση, δύο (2) κύκλους εκπαίδευσης:α. τη θεωρητική εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια της οποίας, αναλύονται οι βασικές θεωρητικές έννοιες και παρέχονται στους εκπαιδευόμενους οι απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, επί γενικών και εξειδικευμένων θεμάτων, τα οποία αναφέρονται στη συνολική θεώρηση της γενικής και ειδικής προστατευτικής εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία, την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και β. την πρακτική εκπαίδευση−άσκηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι εκπαιδευόμενοι εντάσσονται σε προγράμματα πρακτικής εκπαίδευσης, τα οποία καλύπτουν ολόκληρο το πεδίο των θεμάτων επιθεώρησης εργασίας, με έμφαση στην αντιμετώπιση θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων, συνθηκών, καταστάσεων κ.λπ., όμοιων αυτών που ήθελε παρουσιαστούν, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, με στόχο την απόκτηση ικανών πρακτικών γνώσεων, εμπειριών, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καθηκόντων τους, ως Κοινωνικών, Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας. Η πρακτική εκπαίδευση τελεί υπό την άμεση εποπτεία, έλεγχο, επίβλεψη και ευθύνη των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών του Σ.Ε.Π.Ε. στις οποίες τοποθετούνται για άσκηση οι υπάλληλοι, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 5 της παρούσας. Οι Προϊστάμενοι των ανωτέρω Υπηρεσιών υποχρεούνται να αποστέλουν στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Βεβαίωση για την ολοκλήρωση ή μη, της άσκησης των υπαλλήλων, εντός δύο (2) ημερών από την ημερομηνία λήξης του κύκλου της πρακτικής εκπαίδευσης.
  4. Ο κύκλος της θεωρητικής εκπαίδευσης διαρκεί, σε κάθε περίπτωση, κατ’ ελάχιστον, δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, ενώ ο κύκλος της πρακτικής εκπαίδευσης διαρκεί, επίσης σε κάθε περίπτωση, κατ’ ελάχιστον, έναν (1) ημερολογιακό μήνα.
  5. Η πρακτική εκπαίδευση των υπαλλήλων, οι οποίοι αναφέρονται στην παράγραφο 1 της παρούσας, πραγματοποιείται στις Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε. στις οποίες τοποθετούνται. Η πρακτική εκπαίδευση των υπαλλήλων, οι οποίοι αναφέρονται στην παράγραφο 2 της παρούσας, πραγματοποιείται στις Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε., στις οποίες πρόκειται να μετατεθούν ή στις οποίες αιτούνται να επιλεγούν σε θέσεις Προϊσταμένων Τμημάτων ή να διενεργούν ελέγχους προς υποβοήθηση του έργου του Σ.Ε.Π.Ε.
  6. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των υπαλλήλων του Σ.ΕΠ.Ε. περιλαμβάνει τη συμμετοχή αυτών σε επιμορφωτικές δράσεις (εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, διημερίδες, συνέδρια κ.λπ.) γενικές ή επαγγελματικής εξειδίκευσης σε αντικείμενα της Υπηρεσίας τους. Οι επιμορφωτικές δράσεις επαγγελματικής εξειδίκευσης πραγματοποιούνται ανά διετία.
  7. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Διοικητικής και Τεχνικής Στήριξης του Σ.Ε.Π.Ε και Προσωπικού του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μεριμνά για την έκδοση της Απόφασης του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, η οποία προβλέπεται στην παράγραφο 5.1 του άρθρου 2 του ν. 3762/2009. Για το σκοπό αυτό, κάθε μια από τις ανωτέρω Διευθύνσεις αποστέλλει προς τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης σχετική, κατά περίπτωση εισήγηση, με αίτημα την κατάρτιση προγραμμάτων αρχικής εκπαίδευσης των υπαλλήλων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 της παρούσας απόφασης αντιστοίχως, ως και προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
  8. Μετά το πέρας κάθε προγράμματος αρχικής ή συνεχιζόμενης εκπαίδευσης χορηγείται στους εκπαιδευθέντες, σχετική βεβαίωση παρακολούθησης αυτού.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ειχα κανει την ιδια ερωτηση-προταση λιγο παρακατω αλλα δεν απαντηθηκε απο κανενα μελος της ΑΠ....
στα πλαισια λοιπον της ανταλαγης ιδεων και προτασεων θα ηθελα να την επαναλαβω αν και ειναι λιγο ασχετη με το θεμα,,,,(δεν ξερω που πρεπει να το γραψω)

ειχα πει λοιπον , να γνωστοποιουνται οι αποφασεις που παιρνει ο συλλλογος αναφεροντας ονομαστικα τι ψηφισε το καθε μελος, ετσι ωστε και εμεις να γνωριζουμε τι υποστηριζει ποιος και να εχουμε μια εικονα αυτων που λεγονται-ψηφιζονται-καταψηφιζονται μεσα στο συλλογο ,,,,αυτα ειτε θα γνωστοποιουνται μεσω του παροντος blog ειτε θα αποστελλονται μεσω φαξ σε ολες τις υπηρεσιες

ευχαριστω

venceremos

Ανώνυμος είπε...

ουδεν σχολιον?!...

καταλαβα,,,,καληνυχτα

venceremos