19 Απρ 2010

Αρον άρον και χωρίς μελέτη οδηγούνται στη λαιμητόμο του νέου Ασφαλιστικού εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Υπό το κράτους πανικού και χωρίς ουσιαστικό πολιτικό έλεγχο, χωρίς καν διοικήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και ανέπαφους τους ημινόμιμους μηχανισμούς κλοπής των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων, το υπουργείο Εργασίας κάνει σενάρια για τις συντάξεις του μέλλοντος με μόνη «σταθερά» την περικοπή της κρατικής συμμετοχής. Και αναλόγως του στόχου, να πέσει επί παραδείγματι η κρατική συμμετοχή στο 4,8% του ΑΕΠ που επιδιώκει ο κ. Λοβέρδος ή να παραμείνει στο 6% που επιθυμεί ο κ. Κουτρουμάνης, προτείνονται και τα μέτρα, για τα οποία, όπως αποκάλυψε στην «Ε» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, «δεν υπάρχει χρόνος για αναλυτικούς υπολογισμούς».

Κλασικό παράδειγμα αυθαίρετων υπολογισμών, από τους οποίους προκαλείται σαφής αλλά όχι ισόρροπη και σταθμισμένη περικοπή αποδοχών, είναι ο χρόνος χορήγησης της βασικής σύνταξης και τα ποσοστά αναπλήρωσης. Συγκεκριμένα:

* Αν τα 360 ευρώ δοθούν στο 65ο έτος, το όφελος για το σύστημα θα είναι μόνο 200 εκατ. το 2030 στην πλήρη ανάπτυξή του.

* Οι συντελεστές αναπλήρωσης (σύνταξης) από 0,8% έως 1,8% δεν έχουν μελετηθεί επακριβώς για το μέγεθος των περικοπών.

* Οι συντελεστές ωρίμανσης -από 1,7% έως 1,8% επί των αποδοχών παλαιοτέρων ετών ώστε να βγει ο συντάξιμος μισθός- που προβλήθηκαν στους μισθούς της δεκαετίας του 1980 βγάζουν αρνητικό πρόσημο στη σύνταξη λόγω των πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς εκείνης της περιόδου, ενώ στους μισθούς της δεκαετίας του 1990 λειτουργούν υπέρ του συνταξιούχου λόγω της μισθολογικής καθήλωσης.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Ωχ αυτά τα άρον άρον και χωρίς μελέτη γιατί με τρομάζει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: