21 Σεπ 2010

Με ευέλικτες συμβάσεις 1 στις 2 προσλήψεις

Προσλήψεις με «ευέλικτες» συμβάσεις (μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία) κάνουν, λόγω της ύφεσης και της κρίσης στην αγορά, οι επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας για τις προσλήψεις και τα είδη των συμβάσεων που έγιναν στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, 1 στις 2 νέες προσλήψεις εργαζομένων ήταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης (δηλ. με μειωμένο ωράριο και μειωμένες αποδοχές) και εκ περιτροπής εργασίας (όχι για όλες τις ημέρες της εβδομάδας). Με βάση τα στοιχεία που αποκαλύπτει η «ΗτΣ» στο 8μηνο Ιανουαρίου ? Αυγούστου:
Υπογράφηκαν συνολικά 355.834 συμβάσεις και οι 190.325 από αυτές (το 53,48%) ήταν με ευέλικτες συμβάσεις εργασίας. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί έως σήμερα και, όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που παρακολουθούν στενά την αγορά εργασίας, «απεικονίζει τις δύσκολες ημέρες που περνούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι.
Η αύξηση του ποσοστού των ευέλικτων συμβάσεων (τις οποίες έχουν αρχίσει να «μετρούν» επίσημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μόλις από πέρυσι τον Ιούλιο) είναι θεαματική: Τον Ιούλιο του 2009 οι ευέλικτες συμβάσεις αποτελούσαν το 33% του συνόλου των συμβάσεων εργασίας, ενώ τον ίδιο μήνα φέτος αγγίζουν το 40%. Τον Αύγουστο του 2009 αποτελούσαν το 27,9% και φέτος τον Αύγουστο ήταν στο 32%.
Από τις αρχές του 2010 «μετατράπηκαν» για 12.567 εργαζομένους σε επιχειρήσεις οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία. Σε 190 περιπτώσεις, μάλιστα, η μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία έγινε με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Πηγή: ημηρεσία 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα χειρότερα έρχονται....
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=205525

Kon