11 Μαΐ 2014

Αξιολόγηση: Τι ειπώθηκε στη Συνάντηση Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων από την ΑΔΕΔΥ



Την Πέμπτη 8.5.2014 πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο σύσκεψη Συντονισμού Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Σωματείων του Δημοσίου για το θέμα της αξιολόγησης η πρόσκληση έγινε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Κατ'αρχάς, η πρωτοβουλία κρίνεται ως θετική. Ο συντονισμός και η κοινή αντίδραση μας δεν σφυρηλατείται με απρόσωπες ανακοινώσεις αλλά "χτίζεται" με την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και τη σύνθεση προτάσεων. 
Ωστόσο, η πρωτοβουλία μάλλον δεν στηρίχθηκε από τις παρατάξεις που ηγούντο του συνδικαλιστικού κινήματος τα προηγούμενα χρόνια.
Η ενημέρωση που έγινε αφορούσε:
α) την διαδικασία προσφυγής στο ΣτΕ για την ακύρωση του Ν.4250/14. ¨χει δοθεί εντολή σε δικηγορικό γραφείο και αναμένεται εντός των ημερών η κατάθεση της. 
β) την κήρυξη απεργίας διαρκείας ως προς την διαδικασία της αξιολόγησης. Η ΑΔΕΔΥ καλύπτει συνδικαλιστικά-πολιτικά την αποχή από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Έχει σταλεί εξώδικό στα Υπουργεία και εντός των 4 ημερών θα ξεκινήσει το συγκεκριμένο απεργιακό μέτρο (εκτός φυσικά αν ο ΥΔΜΗΔ Μητσοτάκης ικανοποιήσει τα αιτήματα!!!)
γ) τη διαδικασία συλλογής υπογραφών των Δ.Υ ενάντια στην αξιολόγηση.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και συζήτηση όπου μεταφέρθηκαν και αποφάσεις Ομοσπονδιών και Συλλόγων ενάντια στην αξιολόγηση. Κοινός τόπος είναι ότι όπου έχουν ακολουθηθεί διαδικασίες απεύθυνσης στη βάση (Γενικές Συνελεύσεις) έχει διαπιστωθεί και ενισχυθεί η αποφασιστικότητα για ακύρωση στην πράξη της αξιολόγησης με μαζική  αποχή από τη διαδικασία. Δυστυχώς, ωστόσο σε πολλούς χώρους εξακολουθεί να υπάρχει περιχαράκωση, αποστασιοποίηση και ατομισμός με συνέπεια να δημιουργούνται συνθήκες που οδηγούν σε "κανιβαλισμό".

Ηθικό δίδαγμα: Η "αξιολόγηση" είναι μια συνολική επίθεση (ίσως ή σημαντικότερη) στην δημοσιουπαλληλία. Είναι ευκαιρία μπροστά σε αυτή την επίθεση, η οποία αφορά όλους μας, να ενωθούμε και να αντιστρέψουμε την τάση ανταγωνισμού και διχασμού που επιθυμεί η Κυβέρνηση να καλλιεργήσει. Είναι ευκαιρία να συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ατομικές και συλλογικές, στην ακύρωση στην πράξη του Νόμου. Μόνο έτσι θα πετύχουμε μια πρώτη νίκη και θα ανοίξουμε δρόμους για ένα άλλο Δημόσιο στην υπηρεσία της κοινωνίας και των εργαζομένων και όχι της "επιχειρηματικότητας" και του κεφαλαίου.

Δυστυχώς, στον χώρο μας, δεν ενθαρρύνονται μαζικές διαδικασίες. Η Γενική Συνέλευση, που ζήτησε η ΑΣΥ, παραπέμφθηκε για τα τέλη Ιουνίου και οι συνάδελφοι αφήνονται μέχρι τότε να αντισταθούν κατά μόνας. Τα συνδικαλιστικά μας όργανα αρκούνται σε σχεδόν εθιμοτυπικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και τους Γενικούς Διευθυντές όπου δεν τίθεται καν το ζήτημα της μη εφαρμογής του Νόμου,αλλά εμμέσως αναζητούνται απλώς τρόποι να "κερδηθεί" χρόνος ή να εξαιρεθούν  κάποιοι... 
Στρατηγική συνενοχής, στρατηγική σίγουρης ήττας...

Καθαρά και ξάστερα: Μόνο με ρίσκο, με τόλμη και με ανυπακοή μπορεί να ανατραπεί αυτή η "αξιολόγηση", να ανατραπεί η διάλυση του Δημοσίου και η παραχώρηση των αρμοδιοτήτων του στην αγορά. Όλα τα άλλα είναι τερτίπια της πλάκας και δυστυχώς κάποιοι γελάνε χαιρέκακα με αυτά...

Αναδημοσίευση από ΑΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: