22 Φεβ 2017

17-2-2017: Κοινή Συνεδρίαση ΔΣ ΟΣΥΠΕ και Πρωτοβάθμιων

Την Παρασκευή 17/2/2017, μετά από πρόκληση της ΟΣΥΠΕ, συνεδρίασαν από κοινού τα ΔΣ Ομοσπονδίας και των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων (Υπ. Εργασίας, ΓΓΚΑ, ΜΤΠΥ) προκειμένου:
α) να κοπεί η πίτα της ΟΣΥΠΕ ,
β) να συζητηθεί από κοινού το προσχέδιο της έκθεσης του ILO σχετικά με την Διοίκηση της Εργασίας (ΔΣΕ150) το οποίο δόθηκε επίσημα από την πολιτική ηγεσία στα συνδικαλιστικά όργανα για σχολιασμό πριν την τελική διαμόρφωσή του και
γ)να συζητηθεί το θέμα της αναμόρφωσης της ιστοσελίδας ΟΣΥΠΕ-Συλλόγων, καθώς αλλά και τρέχοντα κοινά θέματα.(μεταξύ των οποίων και η ΥΑ για τις τοποθετήσεις Προισταμένων στην Πρόνοια)

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το προσχέδιο της έκθεσης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας σχετικά με την Διοίκηση της Εργασίας, το οποίο μας δόθηκε από την πολιτική ηγεσία για σχολιασμό πριν την τελική διαμόρφωσή του.
Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΓΕ λειτουργεί στην συγκεκριμένη περίπτωση συμβουλευτικά προς το Υπουργείο στα πλαίσια της Τεχνικής Βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την υποστήριξη στην διαμόρφωση ενός αποτελεσματικότερου οργανωτικού μοντέλου για την Διοίκηση της Εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπέβαλε προτάσεις και για τον Οργανισμό του Υπουργείου μας. Πριν την σύνταξη του σχεδίου, ζητήθηκαν και διατυπώθηκαν σε συνάντηση αλλά και γραπτώς οι θέσεις της Ομοσπονδίας μας.


Παρά τις παρανοήσεις και τις υπεκφυγές της πλειοψηφίας ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ ότι δήθεν δεν ήξεραν ότι μπορούσαμε να υποβάλουμε σχόλια σε αυτή τη φάση της Έκθεσης (προσχέδιο) ή δεν γνώριζαν την προθεσμία (που ήταν γνωστό πώς είναι 27/1), η ΑΡΣΥ με θετική διάθεση, πρότεινε έστω και τώρα, να αξιοποιηθούν τα αρκετά θετικά σημεία της Έκθεσης (π.χ κατάργηση των δύο νέων Ειδικών Γραμματειών και των επιπλέον Επιτελικών Δομών, ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές κ.α), προκειμένου να υποστηρίξουμε με ένα νέο Υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία τις πάγιες θέσεις μας για τον νέο Οργανισμό.

Παράλληλα, θα πρέπει να διατυπωθεί ρητά η αντίδραση μας σε προτάσεις του ΔΓΕ που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους (π.χ ενοποίηση Ασφάλισης-Πρόνοιας, αλλαγή στον τρόπο επίλυσης εργατικών διαφορών κ.α). Η πρόταση μας έγινε αποδεκτή και θα συνταχθεί από την ΟΣΥΠΕ το σχετικό υπόμνημα, στο οποίο επίσης θα πρέπει να γίνεται αναφορά στο νέο "τρενάρισμα" της διαδικασίας. Θυμίζουμε ότι η Υπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα μας δώσει το νέο Οργανόγραμμα στις 20/1 ενώ και η σχετική προθεσμία από το  ΥΔΜΗΔ ήταν 15/2...

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της ανακατασκευής και της ετήσιας συντήρησης της ιστοσελίδας της ΟΣΥΠΕ, καθώς έληξε και η συνεργασία με τον υπεύθυνο της.

Επισημαίνουμε ότι τα τελευταία 3 τουλάχιστον χρόνια η ιστοσελίδα www.osype.gr, υπολειτουργεί, η επισκεψιμότητά της είναι σχεδόν μηδενική, οι διάφορες κατηγορίες πληροφοριών που περιλαμβάνει είναι μη ενημερωμένες και το ετήσιο κόστος συντήρησής της δυσανάλογο των υπηρεσιών που προσφέρει. Όλα αυτά έχουν επισημανθεί πλείστες φορές από τα μέλη της ΑΡΣΥ στα ΔΣ Συλλόγου και Ομοσπονδίας. Όμως για τις άλλες παρατάξεις όλα «δούλευαν τέλεια και χωρίς κανένα πρόβλημα» και έτσι κάθε χρόνο ανανεώνονταν η συνδρομή στον πάροχο, χωρίς καμία βελτίωση των υπηρεσιών. Τώρα που έφτασε ο «κόμπος στο χτένι», σαν να μην συμβαίνει τίποτα, και χωρίς καμία λογοδοσία για τα προηγούμενα, η πλειοψηφούσα παράταξη της ΠΑΣΚ αναγνώρισε ότι η συνεργασία ήταν προβληματική και η ιστοσελίδα μη λειτουργική.

Όλοι οι παρόντες στην κοινή σύσκεψη (Σύλλογοι και παρατάξεις) τοποθετήθηκαν υπέρ της ανάγκης ανακατασκευής της ιστοσελίδας. Η ΑΡΣΥ κατέθεσε και συγκεκριμένη πρόταση προδιαγραφών καθώς και οικονομική προσφορά. Στο επόμενο ΔΣ της ΟΣΥΠΕ θα συζητηθεί το θέμα ώστε να υπάρξουν προσφορές και να αποφασισθεί η ανάθεση σε νέο υπεύθυνο.

Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα της μη ανάκλησης/τροποποίησης της ΥΑ για την τοποθέτηση Προϊσταμένων στις 2 νέες Γενικές Δ/νσεις της Πρόνοιας. Το Υπουργείο απάντησε στις σχετικές καταγγελίες του συλλόγου και της ΑΔΕΔΥ με Δελτίο Τύπου, με το οποίο επανέρχεται στην νόμιμη οδό (τήρηση του άρθρου 87 περί αναπλήρωσης προϊσταμένων).

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν την ύπαρξη του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου και επιπλέον υποστήριξαν έντονα ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να αναφερθούν και να αναπτύξουν το ζήτημα όταν πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου (με παρόντες τους Προέδρους Συλλόγου και ΟΣΥΠΕ) με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κ. Φωτίου στις 09-02-2017. Η στάση αυτή μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλέσει…. Από την μία να καταγγέλλεις και από την άλλη να συναντάς την πολιτική ηγεσία και να μην αναπτύσσεις τις καταγγελίες σου???

Ως ΑΡΣΥ ζητάμε την ανάκληση/τροποποίηση της ΥΑ ώστε να τηρούνται οι προβλέψεις του ΔΥ Κώδικα και την επαναπροκήρυξη των θέσεων προσωπικού στις εν λόγω Δ/νσεις με ορισμένη από την αρχή προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Καταθέσαμε αυτή την άποψή μας γραπτώς στα συλλογικά μας όργανα για περαιτέρω ενέργειες.

Τέλος, έγινε μια σύντομη συζήτηση αλλά αποσπασματική συζήτηση για το κτηριακό και την πολυδιάσπαση των υπηρεσιών της ΚΥ του Υπουργείου σε διαφορετικά κτήρια. Η ΑΡΣΥ πρότεινε να γίνει μια συνολική εισήγηση από την ΟΣΥΠΕ με την συμβολή των Συλλόγων που να περιλαμβάνει το σύνολο των αιτημάτων για το κτηριακό και τις προτάσεις για πιθανές λύσεις.

Στην αρχή της συνεδρίασης, με ευχές από όλους για μια καλή και δημιουργική χρονιά πραγματοποιήθηκε το έθιμο «της κοπής της βασιλόπιτας».

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα μπορύσα να μας παραθέσετε τις προτάσεις σας αναλυτικά για το νέο οργανισμό;
ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Θυμάστε τον κακό χαμό για να γίνει η εκπαίδευση των νέων επιθεωρητών εργασίας στο Υπουργείο και όχι στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης; Εκείνοι τουλάχιστον ξέρουν από προγράμματα εκπαίδευσης. Ενώ εμείς σήμερα βγάλαμε πρόγραμμα "στο πόδι" που προβλέπει εκπαίδευση και την... Πρωτομαγιά! Και μάλιστα με την υπογραφή της Υπουργού Εργασίας! Ε ρε και το πάρουν είδηση τα ΜΜΕ, θα μας κράξουν: πρώτη φορά αριστερά, εργάσιμη πρωτομαγιά.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ILO ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Ή ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ;

Νικος Μποσινάκος είπε...

http://www.kathimerini.gr/897702/article/epikairothta/ellada/afanta-ta-organogrammata-sto-dhmosio

Ανώνυμος είπε...

Συναδελφάρες ούτε μισή αράδα για τα έξοδα κίνησης που δεν μπήκανε?

Ανώνυμος είπε...

http://www.efsyn.gr/arthro/dimosio-spane-sta-dyo-oi-kriseis-genikon-dieythynton

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητοί φίλοι (στην περίπτωση που δημοσιευθεί το σχόλιο και δεν πέσει πάλι λογοκρισία)
τα λόγια είναι φτηνά αν δεν είναι αληθινά.
Τί να τα κάνουμε τα μεγάλα λόγια τη στιγμή που άρχισαν τα παιχνίδια με τα έξοδα κίνησης και ετοιμάζεται αφορολόγητο στα 5900???
Καλό το παιχνίδι λέξεων αλλά σημασία έχει αυτό που μένει στην τσέπη.
Όσο για τις υπερωρίες τί να πούμε. Εξακολουθούν να είναι οι λιγότερες απ΄όλα τα Υπουργεία και έχουν πάρει πλέον την μορφή φιλοδωρήματος.
Για το ΣΕΠΕ τί να πούμε?
Οι συνάδελφοι ασφαλίζονται ομαδικώς διότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ νομοθετική προστασία και φυσικά ΚΑΜΙΑ νομική υποστήριξη.
(τα ίδια συμβαίνουν και στους εφοριακούς βέβαια)
Τέλος ενίσχυση ΣΕΠΕ δεν είναι αυτό που φτιάχνουμε μερικά Τμήματα στην Κεντρική Υπηρεσία.
Αλλού είναι τα προβλήματα. Στην ουσία.
Και από ουσία ΜΗΔΕΝ.
Αντιθέτως νέες γραφειοκρατίες. Οι επιθεωρητές εργασίες έχουν περισσότερο έργο Γραμματέων αποφοίτων της DIDACTA παρά ελεγκτικό έργο.
Με αυτά και με αυτά καταλαβαίνει κανείς ότι αυτοί που αποφασίζουν έχουν περάσει μόνο απ΄έξω από επιθεώρηση...