1 Ιουλ 2020

Χάθηκαν 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Πολύ βαρύτερες επιπτώσεις από αυτές που είχαν νωρίτερα εκτιμηθεί προκάλεσε στον κόσμο της εργασίας η πανδημία του κορονοϊού στο β’ τρίμηνο του 2020, τονίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILΟ).
Στην τελευταία της έκθεση για την παγκόσμια αγορά εργασίας και τον Covid-19, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η οργάνωση του ΟΗΕ εκτιμά ότι οι συνολικές εργάσιμες ώρες μειώθηκαν παγκοσμίως στο προηγούμενο τρίμηνο κατά 14% αντί 10,7% που εκτιμούσε στα τέλη Μαΐου.

Βαρύτερες από τις πρώτες εκτιμήσεις οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια αγορά εργασίας το β΄ τρίμηνο 2020
Αυτή η πολύ χειρότερη επίδοση σημαίνει, σύμφωνα με την ILO, ότι στο β’ τρίμηνο του έτους χάθηκαν τελικά λόγω της πανδημίας 400 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης (48 ωρών εργασία την εβδομάδα) αντί των 305 εκατομμυρίων που είχε εκτιμηθεί έναν μήνα νωρίτερα.
Οι μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφηκαν στην αμερικανική ήπειρο, όπου οι εργάσιμες ώρες μειώθηκαν στο β’ τρίμηνο κατά 18,3%, ισοδυναμώντας με 70 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας.
Ας σημειωθεί ότι στο α’ τρίμηνο του 2020 είχαν χαθεί παγκοσμίως 155 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Τα σενάρια

Οι πολύ μεγαλύτερες απώλειες εργάσιμων ωρών στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου σε συνδυασμό με την υψηλή αβεβαιότητα που υπάρχει για την ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο προοιωνίζεται σύμφωνα με την ILO ότι ακόμη και στο καλύτερο σενάριο δεν θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος ανάλογων μεγάλων απωλειών θέσεων εργασίας είναι πολύ μεγάλος.
Για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 που ξεκινά σήμερα η ILO εξετάζει τρία σενάρια:
  1. Το βασικό -που υποθέτει ανάκαμψη της οικονομίας με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις, άρση των περιορισμών στους χώρους εργασίας και επιστροφή της κατανάλωσης και των επενδύσεων- προβλέπει μείωση των εργάσιμων ωρών παγκοσμίως κατά 4,9% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019. Η πτώση αυτή ισοδυναμεί με απώλειες ακόμη 140 εκατ. θέσεων εργασίας σε αυτό το διάστημα.
  2. Το απαισιόδοξο σενάριο υποθέτει δεύτερο κύμα πανδημίας και επιστροφή της καραντίνας και των περιορισμών που θα οδηγήσουν σε σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη μείωση των εργάσιμων ωρών κατά 11,9% ή απώλειες 340 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
  3. Το αισιόδοξο σενάριο, τέλος, υποθέτει μια γρήγορη ανάκαμψη της απασχόλησης, τόνωση της ζήτησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Παρά την αισιοδοξία, όμως, και σε αυτό το σενάριο εκτιμάται πτώση εργάσιμων ωρών κατά 1,2% που ισοδυναμεί με 34 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας παγκοσμίως.
Η έκθεση της ΔΟΕ εστιάζει και στις γυναίκες εργαζόμενες, προβλέποντας ότι αυτές θα επηρεαστούν πολύ χειρότερα από την πανδημία σε σχέση με τους άνδρες, με κίνδυνο η κάποια πρόοδος που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην ισότητα των δυο φύλων να χαθεί και οι μεταξύ τους εργασιακές ανισότητες να επιδεινωθούν.
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση των γυναικών από COVID-19 οφείλεται στη μεγαλύτερη παρουσία τους σε τομείς της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως η διαμονή, το φαγητό, οι πωλήσεις και η μεταποίηση. Σχεδόν 510 εκατομμύρια ή 40% όλων των απασχολούμενων γυναικών του πλανήτη εργάζονται σήμερα σε αυτούς τους 4 τομείς έναντι μόνο του 36,6% των ανδρών.
Οι γυναίκες κυριαρχούν επίσης στους τομείς της οικιακής εργασίας, της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, όπου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας εισοδήματος λόγω μόλυνσης και μετάδοσης και είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν κάποια κοινωνική προστασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: