9 Νοε 2006

Εκλογές μέσα στο 2007;

Νέα, επίμονα σενάρια περί πρόωρων εκλογών εντός του 2007 πυροδότησε η απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής να χορηγήσει ελληνική υπηκοότητα σε δεκάδες χιλιάδες ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, που διαθέτουν κάρτα ομογενούς. Η αίσθηση αυτή ενδυναμώθηκε, όταν η Κομισιόν επιβεβαίωσε και επισήμως την εκτίμηση που το τελευταίο διάστημα διακινούσε ατύπως το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών περί επικείμενης εξόδου της χώρας μας από την κοινοτική επιτήρηση. Και αυτό, διότι πολλοί ερμηνεύουν την εξέλιξη ως «πράσινο φως» για την άσκηση πολιτικής κοινωνικών παροχών.
Το γενικότερο πολιτικό κλίμα και οι φημολογία που αναπτύσσεται δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφιβολιών. Οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα, για άλλη μια φορά, κατά πάσα πιθανότητα το ερχόμενο φθινόπωρο, αφού η πολιτική συγκυρία θα βολεύει την κυβέρνηση. Το επιβεβαιωμένο προβάδισμα της Ν.Δ. από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δυόμιση χρόνια μετά τις εκλογές και με την κυβέρνηση να έχει περάσει μια σειρά από αντιλαϊκά νομοσχέδια, είναι ο λόγος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα γεγονότα που δρομολογούνται ή μπορεί να δρομολογηθούν με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αυξήσεις στις συντάξεις και η παροχή μεγαλύτερων κονδυλίων για το «κοινωνικό κράτος» είναι κάποια από αυτά που αναμένεται να συμβούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Την ίδια ώρα, μαίνονται στο προσκήνιο, αλλά κυρίως στο παρασκήνιο για ευνόητους λόγους, οι συγκρούσεις υπουργών για την "πίτα" των κονδυλίων, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης να έχει βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών συναδέλφων του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι δεν ικανοποιεί αρκετά, δίκαια όπως υποστηρίζουν, αιτήματά τους. Ενδεικτική από αυτή την άποψη είναι η σύγκρουση Αλογοσκούφη - Πολύδωρα για το επίδομα των αστυνομικών.
Είναι γνωστό ότι οι εκλογές στην χώρα μας γίνονται όποτε το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι το συμφέρει να τις κάνει για να κερδίσει και να ανανεώσει την «λαϊκή εντολή». Για να κάνει από την επομένη των εκλογών, ότι δεν μπόρεσε λόγω των αντιδράσεων της κοινωνίας να περάσει την προηγούμενη τετραετία.
Θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις όσων προωθούν τα σενάριο των πρόωρων εκλογών ή θα έχουμε μια εντυπωσιακή – σε επίπεδο εντυπώσεων και μόνο γιατί επί της ουσίας οι εταίροι του δικομματισμού υπηρετούν τις ίδιες «αξίες» - με τα σημερινά δεδομένα ανατροπή;...

Σε κάθε περίπτωση τα εκλογικά σενάρια αφορούν και εμάς άμεσα.Είναι γνωστό ότι το προσφορότερο διάστημα για οικονομικές διεκδικήσεις είναι αυτό που προηγείται των εθνικών εκλογών.


Πηγές: http://www.hxo.gr/20061108-jenesplates.htm

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_0_08/11/2006_204352

http://www.hxo.gr/20061108-thema4.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: