Ο πρόεδρος Μπους αναγνώρισε, ουσιαστικά, ότι οι εκλογές κρίθηκαν πρωτίστως στο θέμα του Ιράκ, τονίζοντας ότι παρότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, ο πόλεμος στο Ιράκ επισκίασε τα υπόλοιπα ζητήματα. Αναγνώρισε ότι χρειάζεται «μια νέα κατεύθυνση» αναφορικά με το Ιράκ.
Οι χθεσινές εκλογές σηματοδοτούν αλλαγή εξουσίας και όχι (ακόμη) αλλαγή πολιτικής. Ο Μπους θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι τον Ιανουάριο του 2009, με το Ανώτατο Δικαστήριο ευνοϊκά διακείμενο απέναντί του, τη Γερουσία χωρισμένη στα δύο και τους Δημοκρατικούς κάθε άλλο παρά ενωμένους στο θέμα του Ιράκ. Σε κάθε περίπτωση, οι χθεσινές εκλογές αποτελούν σημείο καμπής για την αμερικανική πολιτική ζωή: Κλείνουν τον κύκλο που άνοιξε το 1994 με τη «συντηρητική επανάσταση» που άλωσε το Κογκρέσο και σηματοδοτούν τη βαθύτατη κρίση του νεοσυντηρητικού ρεύματος που έβαλε τη σφραγίδα του στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Πως ο ευρωπαϊκός τύπος σχολιάζει σήμερα την ήττα του προέδρου Μπους στις εκλογές για το Κογκρέσο.
«Μετά την ήττα του ο πρόεδρος Μπους πρέπει να διασώσει ότι απέμεινε από το μεγαλόπνοο σχέδιό του για τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής, ενώ πρέπει να ξεχάσει το σχέδιο βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, οι οποίες θα μπορούσαν κάποτε να απειλήσουν το Ισραήλ», «όμως η χαρά των Ευρωπαίων για την ήττα του Μπους θα εξανεμιστεί γρήγορα, διότι εάν οι ΗΠΑ αλλάξουν τις μεθόδους τους στη Βαγδάτη, οι Ευρωπαίοι θα είναι πια ασυγχώρητοι, εάν παρακολουθούν απαθείς την ‘κατάβαση’ του Ιράκ στην κόλαση της βίας.» σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro .
«Η παραίτηση Ράμσφελντ μετά από έξι σχεδόν χρόνια στην ηγεσία του Πενταγώνου σηματοδοτεί μια αλλαγή στα μέχρι τώρα δεδομένα». «Σε κατάσταση αναμονής λοιπόν μέχρι να διαπιστώσουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η καινούργια πορεία» παρατηρεί η βρετανική Daily Telegraph.
«Ο τόνος στην διεθνή πολιτική σκηνή θα γίνει λιγότερο οξύς, αλλά για τους Ευρωπαίους έρχονται δύσκολοι καιροί». «Στο Ιράκ τίθεται μεσοπρόθεσμα το ζήτημα της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων, πως θα επιτευχθεί η σταθερότητα στη χώρα; Μια διεθνής δύναμη θα μπορούσε να αντικαταστήσει επαρκώς τις κατοχικές δυνάμεις. Από ποιες χώρες θα προέρχονται άραγε οι στρατιώτες της; Και δεν πρόκειται μόνον για το Ιράκ, οι απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας αυξάνονται καθώς τόσο το Αφγανιστάν, όσο και η Εγγύς Ανατολή με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση παραμένουν ανοιχτές πληγές.» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau .
Πηγές: www2.dw-world.de
news.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου