31 Ιαν 2008

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία έχει ήδη προτείνει στο Δ.Σ. του συλλόγου την έκδοση ενός μικρού φυλλαδίου (10-15 σελίδων) που να περιέχει βασικά στοιχεία της εργατικής νομοθεσίας. Ένα τέτοιο φυλλάδιο μπορεί να μοιράζεται από τα Τμήματα Κοινωνικών Επιθεωρήσεων στους πολίτες ώστε και εκείνοι να είναι καλύτερα ενημερωμένοι αλλά και το δικό μας έργο να διευκολύνεται.







Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε γράψει ένα πρώτο σχέδιο του κειμένου το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.








Το κείμενο αυτό αποτελεί μια πολύ συνοπτική παρουσίαση κάποιων στοιχειωδών θεμάτων της εργατικής νομοθεσίας. Γνωρίζουμε βέβαια ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα για να χωρέσουν σε μερικές σελίδες. Όμως, αυτά, τα απλά θέματα αποτελούν την πλειοψηφία των ερωτημάτων που δεχόμαστε καθημερινά στις επιθεωρήσεις. Για αυτό πιστεύουμε ότι η έκδοσή του θα βοηθούσε σε σημαντικό βαθμό το έργο μας.








Πρέπει να σημειώσουμε ότι μια πρώτη τέτοια προσπάθεια είχε γίνει ήδη από το 2004 στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης του Κιλκίς. Στο δικό τους κείμενο έχει βασιστεί εν μέρει και το δικό μας.








Σας καλούμε να το διαβάσετε και να μας στείλετε τη γνώμη και τις παρατηρήσεις σας sto mail της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας (protoboulia@yahoo.com).

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο παιδιά, πολύ καλή κίνηση.
Σε μια πρώτη ανάγνωση θεωρώ πως πρέπει 1. να γίνεται παραπομπή στην αντίστοιχη νομοθεσία 2. Να συμπεριληφθούν συνδικαλιστικά ζητήματα (άδειες, απεργίες, συνδικαλιστική δράση, προστασία από απόλυση κτλ)3. Να γίνεται αναφορά στο Ν. 1876/90, στα είδη και στη διαδικσία διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση ΣΣΕ. 4. Να ανφερθούν αναλυτικά όλα τα είδη αδειών 5. Να γίνει αναφορά για τον τρόπο αμοιβής για εργασία κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδος (βάσει των αρχών περί αδικαιολόγητου πλουτισμού) 6. Να συμπεριληφθούν θέματα για ανηλίκους και 7. Συνοπτική περιγραφή του Π.Δ. 156/94 και του Ν.2639/98 όσον αφορά το περιεχόμενο & τους όρους των ατομικών συμβάσεων και την υποχρέωση του εργοδότη να τα γνωστοποιεί στον εργαζόμενο.
Ίσως να ξεφεύγω λίγο, αλλά κρίνω από την προσωπική μου εμπειρία και από την συχνότητα ερωτημάτων που έχουμε στην Υπηρεσία.
Σας πληροφορώ πως συνάδελφος στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Ζακύνθου σε συνεργασία με το εκεί Εμποροβιοτεχνικό (ή κατι τέτοιο τελως πάντων) επιμελητήριο έχει ήδη εκδόσει σχετικό πόνημα.

Παπαδημητρίου Σταυρούλα είπε...

Συνάδελφε ενδιαφέρουσες οι απόψεις σου ... μπορείς αν θες να κατεβάσεις το αρχείο να το τροποποιήσεις και να το στείλεις στο μειλ ... της πρωτοβουλίας...
Επίσης αν έχεις στη διάθεσή σου και ότι έχει εκδοθει από το τμήμα Ζακύνθου να το στείλεις κ' αυτό!!

Ανώνυμος είπε...

Για το πρώτο ζήτημα με την πρώτη ευκαιρία (λόγω έλλειψης χρόνου αυτό το διάστημα)ίσως κάνω μια απόπειρα.
Για το δεύτερο ζήτημα, έχω στα χέρια μου το βιβλιαράκι που έχει εκδόσει, αλλά δεν το έχω σε ηλεκτρονική μορφή.
Αν ενδιαφέρεστε μπορώ εφόσον το επιθυμεί και ο ίδιος να τον φέρω σε επικοινωνία μαζί σας.

Frank είπε...

kon πάρε μας ένα τηλέφωνο και φέρε μας σε επαφή με τον συνάδελφο
(υποθέτω ξέρεις που θα μας βρεις)

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά μπράβο για τη φιλότιμη προσπάθειά σας.
Δυστυχώς όμως η κούραση στις τάξεις των συναδέλφων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Η απαξίωση του έργου μας από τη πολιτική ηγεσία έχει δημιουργήσει μεγάλη απογοήτευση.
Εχω την εντύπωση ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ευημερούν οι στατιστικοί δείκτες των ελέγχων!
...αριθμολολαγνεία καθαρή!
Ισως το μόνο που θα τους πονούσε είναι να σταματήσουν οι έλεγχοι. Αυτό βέβαια απαιτεί την συμμετοχή ΟΛΩΝ. Μπλε, πράσινων, κόκκινων, ροζ κτλ κτλ...
Οσον αφορά τη προσπάθειά σας πιστεύω θα ήταν καλό να γίνει αναφορά (έστω σε μία παράγραφο) για τις υποχρεώσεις της εργοδοσίας σε περίπτωση ατυχήματος...Διότι ως γνωστό οι περισσότεροι τα δηλώνουν ΜΟΝΟ στο ΙΚΑ και "ξεχνάνε" το ΣΕΠΕ που διερευνά ευθύνες για τυχόν έλλειψη μέτρων ασφαλείας.
Αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Ακούσατε τον καινούργιο τον ειδικό;

Υπάρχει;

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφοι

Πολύ καλή πρωτοβουλία. Άρχισα να μελετώ το κείμενο, έχω μερικές παρατηρήσεις που θα σας τις στείλω μόλις τις ολοκληρώσω.

viernes70

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους έστειλα τις παρατηρήσεις. Αν δεν τις λάβατε ενημερώστε.
viernes70

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους έστειλα τις παρατηρήσεις. Αν δεν τις λάβατε ενημερώστε.
viernes70