9 Απρ 2008

Απασφαλίστε

Το ασφαλιστικό ή αντισφαλιστικό νομοσχέδιο είναι πια ο υπ’ αρ. 3655/08 ΦΕΚ/Α/58/3.04.08 νόμος. Μαθαίνουμε ότι μετά και την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση συνεχίζει τις «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα εργασία. Είναι φθηνές δεν έχουν κόστος για αυτήν αλλά μόνο για τους άλλους, τους εργαζόμενους δηλ.. Η Επιτροπή έχει ήδη παραδώσει στην Υπουργό απασχόλησης το προσχέδιο των 240 σελίδων. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Κουκιάδη σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν ή έχουν διαρρεύσει (το γνωστό ψάρεμα) από το πακέτο των αλλαγών (οι οποίες θα επιχειρηθεί να γίνουν με «οδηγό» την Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης) έχει σαν βασικό στόχο την flexicurity, όρος που έχει μεγάλη... απήχηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σημαίνει τον συνδυασμό της ευελιξίας με την ασφάλεια.

Η «ατζέντα» περιλαμβάνει από το ελαστικό οκτάωρο και την εναλλαγή πλήρους και μερικής απασχόλησης μέχρι το ποσοστό απολύσεων.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα επιδόματα, ενώ αναζητούνται δικλίδες ασφαλείας για την αποκαλούμενη «νέα γενιά αυτοαπασχολουμένων».

Στο Εργασιακό -με βάση και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων- έξι είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν:

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Στο πόρισμα επισημαίνεται πως οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νόμο Παναγιωτόπουλου για το ελαστικό οκτάωρο έμειναν στα χαρτιά (εφαρμόστηκαν σε λιγότερες από δέκα περιπτώσεις) και αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις.

Με βάση τις προτάσεις της επιτροπής, η διευθέτηση θα γίνεται σε επίπεδο επιχείρησης, μέσα από την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Ο Ι. Κουκιάδης προτείνει οικονομικά κίνητρα για να πειστούν οι εργαζόμενοι να «εγκαταλείψουν» το παραδοσιακό οκτάωρο και να πουν «ναι» στη διευθέτηση.

Επίδομα ανεργίας
Προτείνονται ριζικές αλλαγές στις προϋποθέσεις, στο ύψος και στη διάρκεια του επιδόματος (συνολικά υπάρχουν έξι κεφάλαια στο πόρισμα). Στα «θετικά των προτάσεων είναι η δημιουργία ταμείου ανεργίας ελευθέρων επαγγελματιών (σε προαιρετική βάση) και η επέκταση της ασφάλισης ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους που έχουν έναν πελάτη.

Πλήρης και μερική απασχόληση
Η επιτροπή προτείνει να μπορεί ο εργαζόμενος να πηγαίνει από την πλήρη στη μερική απασχόληση για συγκεκριμένο διάστημα (π.χ. 4 με 6 μήνες). Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει ρήτρα που θα διασφαλίζει την επιστροφή του εργαζομένου στην πλήρη απασχόληση.

Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας
Η χώρα μας με βάση και το πόρισμα έχει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που φτάνει το 25%.

Πρόκειται για την ακραία μορφή ελαστικών εργασιακών σχέσεων και με βάση και το πόρισμα για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων.

Ποσοστό απολύσεων
Το θέμα αυτό αποτελεί αιτία πολέμου για τα συνδικάτα, που προειδοποιούν πως δεν θα συναινέσουν στην αύξηση του ποσοστού που σήμερα διαμορφώνεται στο 2%.

Η επιτροπή αφήνει ανοιχτό το θέμα -χωρίς αυτό να σημαίνει πλήρη απελευθέρωση- εφόσον ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τους απολυμένους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ι. Κουκιάδης έχει τονίσει πως το θέμα του ορίου απολύσεων μπορεί να συζητηθεί μόνο αν υπάρξουν συνοδευτικά μέτρα και ανέφερε ότι «πρώτα η πολιτεία πρέπει να δει πώς πραγματικά θα αποδειχτεί σοβαρή στο θέμα και μετά να προτείνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση».

Υψος αποζημιώσεων
Το πόρισμα εκτιμά πως οι αποζημιώσεις είναι υψηλές στη χώρα μας, επειδή οι απολύσεις δεν είναι αιτιολογημένες. Για παράδειγμα σε άλλα κοινοτικά κράτη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι απολύσεις γίνονται για σοβαρούς λόγους, όπως πειθαρχικά παραπτώματα, ανικανότητα κ.ά.

Σύμφωνα με τον Ι. Κουκιάδη, «η οποιαδήποτε μείωση των αποζημιώσεων είναι θέμα διαλόγου με τα συνδικάτα και πρέπει να συνδυαστεί με τα αντίβαρα που θα δοθούν».

Η επιτροπή αναφέρεται και στα μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως της Αυστρίας, που επιτρέπει τη χορήγηση μιας μικρής αποζημίωσης ακόμη και στην περίπτωση παραίτησης του εργαζομένου (με στόχο να ενισχυθεί η κινητικότητα).

Μαύρα τα μαντάτα !!!

Εδώ δημοσιεύω την άποψη συναδέλφου σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές που προτείνονται και την αντιμετώπιση τους από εμάς τους πλέον αρμόδιους τους Επιθεωρητές Εργασίας που έφτασε στο μειλ της πρωτοβουλίας. «Επειδή αυτό το θέμα αφορά κατεξοχήν εμάς και το αντικείμενο της εργασία μας πρέπει να ζητήσουμε να έχει το Σ.ΕΠ.Ε. και ο Σύλλογος γνώμη σε αυτό το θέμα. Πρέπει να έχουμε λόγο στις αλλαγές αυτές. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να τις σταματήσουμε πρέπει να προσπαθήσουμε να τις επηρεάσουμε. Ο κ. Κουκιάδης και οι λοιποί της Επιτροπής είναι καθηγητές Πανεπιστημίων και συνεπώς δεν έχουν γνώση της πραγματικότητας έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς. Πιστεύω πως αντιλαμβάνονται τα ζητήματα ως προς τη νομική τους μόνο άποψη και παραβλέπουν, εν αγνοία τους, την πράξη. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει μία σειρά προτάσεων που αφορούν την διαπίστωση τήρησης της εργατικής νομοθεσίας με πιο αντικειμενικό τρόπο. Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν οι ρυθμίσεις και να εξαρτάται από τον εργαζόμενο για το αν θα μας καταγγείλει την παράνομη συμπεριφορά του εργοδότη του. Πρέπει να μπορούμε χωρίς να θίγουμε τον εργαζόμενο να διαπιστώνουμε το αυτονόητο. Αυτό, όμως, που πραγματικά θέλω να επισημάνω είναι πως πρέπει κάποιος από τον Σύλλογο, εξουσιοδοτημένος από το Δ.Σ. να έρθει σε επαφή με την Επιτροπή αυτή και να του καταθέσει τις απόψεις του Συλλόγου. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας αποκλειστικά από Κοινωνικούς Επιθεωρητές των Τμημάτων. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, πιστεύω, πως οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές των Τμημάτων, που έρχονται σε επαφή με εργαζόμενους μέσα από τις εργατικές διαφορές, από τους ελέγχους, τις καταγγελίες αλλά και την πληροφόρηση, έχουν να προσφέρουν πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εφαρμοστούν όσα εισηγείται η Επιτροπή αυτή.Για άλλη μία φορά σας παρακαλώ θέστε αυτόν τον προβληματισμό στον Σύλλογο. Ποιος γνωρίζει καλύτερα του τι συμβαίνει στην πράξη από εμάς;» Ευχαιστούμε πολύ συνάδελφε.

ΥΓ: Εδώ θα βρείτε μια και άλλη μια συνέντευξη του Κ. Κουκιάδη και εδώ ένα κείμενο σχολιασμού της πρότασης

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναδημοσιεύω από το www.taxheaven.gr

"Καθ' οδόν αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας



Tη σκυτάλη αντιπαράθεσης κυβέρνησης-συνδικάτων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, θα πάρει η αναμόρφωση της εργατικής νομοθεσίας. Oπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να χειριστεί ένα επιπλέον δύσκολο θέμα, ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει η κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων καθηγητή Εργατικού Δικαίου Γιάννη Κουκιάδη, έχει δοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και την αρμόδια υπουργό Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, μια ενδιάμεση έκθεση 270 σελίδων για τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας, την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με ασφάλεια και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Κουκιάδης αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ο διάλογος άμεσα και να κοινοποιηθεί η ενδιάμεση έκθεση της Επιτροπής, ώστε τα κόμματα, οι φορείς και τα συνδικάτα να ανακοινώσουν τις θέσεις τους στο πλαίσιο εφαρμογής της Πράσινης Βίβλου.

Η έκθεση στοχεύει στη σύζευξη της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με την ασφάλεια, καταγράφει τις εξελίξεις, τις δυσμενείς συνέπειες και παρουσιάζει αναγκαίους τρόπους με τους οποίους είναι εφικτό να αντιμετωπισθεί η ανασφάλεια των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι η έκθεση είναι ενδιάμεση και δεν αποτελεί πόρισμα προς υιοθέτηση, αλλά στοιχείο για την έναρξη του διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα:

– Επανεξετάζει το όριο απολύσεων. Για το θέμα αυτό η έκθεση καταγράφει παραδείγματα που ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως στις χώρες του Βορρά, όπου υπάρχει απελευθέρωση του ορίου και υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων από την πολιτεία ώστε να μην μπορεί ο εργοδότης να προχωρήσει σε αυθαίρετες ομαδικές απολύσεις.

– Τάσσεται υπέρ της αναζήτησης νέας φόρμουλας για την εφαρμογή των ελαστικών ωραρίων εργασίας.

– Εισηγείται σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μαύρης αγοράς εργασίας.

– Προτείνει την καθιέρωση της σύμβασης μερικής απασχόλησης για εργαζόμενους μαθητές - φοιτητές (κατά το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου το μέτρο ίσχυσε στη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου ταυτόχρονα με τον περιορισμό στα 4 έτη των συμβάσεων μαθητείας, μέσω των οποίων υποκαθιστούνταν κανονικές θέσεις εργασίας).

– Επανεξετάζει το ύψος των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης για τους εργαζόμενους με μακρά προϋπηρεσία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενισχυθούν οι δομές επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

– Προτείνει η πλήρης απασχόληση να μετατρέπεται για ένα διάστημα και έπειτα από συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη σε μερική απασχόληση, με χαμηλότερες αποδοχές.

– Eισηγείται την επέκταση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους που καλύπτουν θέσεις μισθωτών ή απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας.

Oπως εκτιμάται, ανάλογα με την τροπή των πολιτικών εξελίξεων η κυβέρνηση προτίθεται να καλέσει σε διάλογο τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές οργανώσεις μετά το Πάσχα."

Οι απόψεις του συναδέλφου είναι πολύ σωστές. Το ζήτημα είναι ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα πραγμαατικά προβλήματα στον εργασιακό τομέα αλλά μόνο η συμμόρφωση με τις οδηγίες των μεγάλων αφεντικών των Βρυξελλών. Η πρωτοβουλία όμως από το Σύλλογο καλό είναι να αναληφθεί. Ίσως διαψευστούν οι προβλέψεις μου (αν και δεν το νομίζω)

Ανώνυμος είπε...

γαμιεται ο θρηνος και ο πειραιας

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι να συμφωνήσω με το συνάδελφο που γράφει ότι πρέπει να πάρει θέση ο Σύλλογος. Όταν υπάρχει θέμα για το ασφαλιστικό τον πρώτο που αναζητούν τα κανάλια είναι ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων του ΙΚΑ.
viernes

Παπαδημητρίου Σταυρούλα είπε...

Κ' εγώ το ίδιο πιστευω γ΄ αυτόν ακριβώς το λόγο δημοσιευσα την άποψη του συναδέλφου, αφού ζήτησα πρώτα την άδεια του βεβαίως...
Ασχετα με το χρόνο που θα γίνει αν θα είναι δηλ. τώρα ή σε μήνα ή σε ένα χρόνο το μόνο σίγουρο είναι οτι θα γίνει... η "αλαγή" στα εργασιακά...

Ανώνυμος είπε...

Δημοσιεύτηκε το πόρισμα. Έχει πολύ πράγμα για μελέτη. Εγώ το βρήκα εκεί :
http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080423&nid=8306118&sn=&spid=1376
μέσω in.gr
Α, ρε Λαμπράκη...
viernes