1 Φεβ 2010

Νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις

Από τις 26 του προηγούμενου μήνα έχει ανέβει στο νετ το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις (κάνε κλικ για να το δεις).

Τού έριξα μια ματιά... καλά στην Α Β μας αναφέρεται....... (δεν είναι κριτική αυτό).
Έχει κάποια πράγματα με τα οποία συμφωνώ και κάποια άλλα με τα οποία διαφωνώ.. σε γενικές γραμμές δειλή η προσπάθεια .. (κατά την δική μου την γνώμη πάντα)
ναι viernes ας αρχίσουμε μια κουβέντα γι αυτό το θέμα ...από δω ...
Όποιος έχει κατι να πει ας το πει .......
Θέμα το προσχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις

ΥΓ: Η άποψη του υφυπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, είναι ότι με το νομοσχέδιο των 14 άρθρων (ναι 14 μας αφορούν) αυτό που τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη βουλή, θα επιτευχεί ανάμεσα στ’ άλλα η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και η βελτίωση της λειτουργίας των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων. Πηγή: Καθημερινή

9 σχόλια:

viernes είπε...

Καταρχήν viernes (Παρασκευή στα Ισπανικά για όσους απορούν) και όχι vienes. ¨Οσον αφορά το νομοσχέδιο, τώρα γράφω για αυτό κάποιες παρατηρήσεις απλά ήθελα να κάνω μια διευκρίνηση - ερώτηση. Άλλο είναι το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και άλλο αυτό για την ανασυγκρότηση του ΣΕΠΕ, isn't it ? (που λένε και οι Εγγλέζοι).

Παπαδημητρίου Σταυρούλα είπε...

viernes ok λάθος μου το διόρθωσα
ναι το ένα και το αυτό είναι ... δεν έχω δει κάτι άλλο
μπορεί να έρθει και κάτι άλλο
αλλά αυτό είναι που θα κατατεθεί και που τώρα διαμορφώνεται

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως σε κάποια σημεία απλά αναμασά πράγματα που ήδη έχουν νομοθετηθεί. Καλό αυτό με την προσαύξηση αμοιβής στην υπέρβαση ωραρίου των μερικώς απασχολουμένων, καθώς και αυτό με την προσαύξηση αμοιβής των εργαζομένων κατά την έκτη ημερα της εβδομάδας. Επίσης καλό & αυτό με τις κυρώσεις εναντίον όσων δεν προσέρχονται για την επίλυση ατομικών ή συλλογικων εργατικών διαφορών (εαν κατάλαβα καλά). Η κατάργηση λειτουργίας των ΕΠΑ νομίζω ότι θα ήταν ενδεδειγμένη αν δεν μας δεσμευει το κοινοτικό δίκαιο, καθώς επίσης και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Καλό θα ήταν να συμπεριληφθεί διάταξη που να περιλαμβάνει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για την μη καταβολή αποζημίωσης απόλυσης στους εργαζόμενους.


Kon

ΔΦ είπε...

Καλή η προσαύξηση στην πρόσθετη εργασία των μερικώς απασχολουμένων, όχι όμως χωρίς προϋποθέσεις νομιμότητας γι'αυτήν την πρόσθετη εργασία.Δεν θα έπρεπε να απαιτείται τουλάχιστο προαναγγελία; Επισημαίνω ιδιαίτερα την "κερκόπορτα" που αφήνει ανοικτή το άρθρο 2 παρ. 11. Ως κοινωνικός επιθεωρητής εργασίας δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα ελέγχουμε πλέον. Μέχρι σήμερα μπορούμε να τιμωρούμε τον εργοδότη που καταστρατηγεί την εργατική νομοθεσία απασχολώντας τον εργαζόμενο με πλήρη απασχόληση αλλά δηλώνοντας τον μόνο για μερική. Πώς; Επιβάλλουμε πρόστιμο, όταν ο εργαζόμενος βρεθεί ν' απασχολείται εκτός ωραρίου μερικής απασχόλησης. Άπό δω και στο εξής τι θα γίνεται; Ο εργοδότης θα εξακολουθήσει να εισφοροδιαφεύγει δηλώνοντας τον εργαζόμενο για 1 ώρα την ημέρα. Αν τυχόν εντοπίσουμε τον εργαζόμενο σε έλεγχο να απασχολείται άλλη ώρα (μία, δύο, τρεις.. ώρες μετά, απόγευμα αντί για πρωί κλπ.), δε θα υπάρχει πλέον παράβαση ως προς το ωράριο; Ο εργοδότης θα μπορεί να αντικρούσει λέγοντας "μόνο για σήμερα που ηρθατε για έλεγχο ...είχα ανάγκη για πρόσθετη εργασία! Θα του δώσω και 10% παραπάνω..."; Αντιθέτως, όσον αφορά την πρόσθετη αμοιβή για την εργασία κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, η διατύπωση του άρθρου 8 είναι σαφής: αμείβεται πρόσθετα αλλά παραμένει παράνομη.

Ανώνυμος είπε...

Κάποια σχόλια μου στο άρθρο 11
1."Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκηση
αυτής δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της πράξης επιβολής προστίμου.
Η αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ βεβαιώνει το ποσό του επιβληθέντος
προστίμου"
δηλ. ακόμα και αν καταθέσει κάποιος προσφυγή θα πληρώσει το 100% του προστίμου

2."Εντός της ιδίας προθεσμίας η προσφυγή κοινοποιείται με μέριμνα
του προσφεύγοντος και με ποινή απαραδέκτου στην αρμόδια υπηρεσία
του ΣΕΠΕ."
δεν θα ήταν καλύτερα τώρα πια να ξεκαθάριζαν το ποια θεωρούν αρμόδια.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Δ/Φ σωστή η παρατήρησή σου, αν και νομίζω πως απο τη στιγμή που προβλέπεται έγκαιρη ενημέρωση της Υπηρεσίας μας σε κάθε μεταβολή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας του μισθωτού, τότε μπορούμε να επιβάλλουμε κύρωση. Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να αποσαφηνιστεί και αυτό το ζήτημα.

Kon

viernes είπε...

Η υπέρβαση του χρόνου στη μερική απασχόληση δε θα θεωρείται μεταβολή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας αλλά κάτι σαν υπερωρία που επίσης δε δηλώνεται στην Επιθεώρηση, Νομίζω ότι μόνη λύση για αυτή την υπέρβαση αλλά και για τις υπερωρίες είναι η εγγραφή τους στο βιβλίο υπερωριών (το οποίο θα θεωρείται) από την έναρξη της υπερωρίας ή της υπέρβασης.

viernes είπε...

Επίσης να σημειώσω ότι άλλο είναι το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και άλλο για την ανασυγκρότηση τπυ ΣΕΠΕ.

Ανώνυμος είπε...

ναι...ναι...θα είναι άλλο το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΣΕΠΕ...

Το περιμένουμε με αγωνία...

:)