Παραδοσιακά η κοπή της πίτας συμβολίζει την έναρξη μιας νέας χρονιάς και τις ελπίδες για ευημερία και καλή τύχη όλη τη χρονιά. Δυστυχώς όμως, φέτος, δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος για το μέλλον.
Για να ξεκινήσουμε: Δεν δημιουργήσαμε εμείς το έλλειμμα και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το πληρώσουμε. Πάγωμα μισθών, μείωση επιδομάτων 10%, μείωση υπερωριών 30% και αύξηση φορολόγησης θα οδηγήσουν σε μεγάλη συρρίκνωση του εισοδήματός μας που σήμερα βρίσκεται στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Με αυτό τον τρόπο ακυρώνονται στην ουσία οι αυξήσεις που κερδίσαμε μετά από δύσκολες και μακρές απεργιακές κινητοποιήσεις μόλις πριν λίγο καιρό αποκαθιστώντας αδικίες ετών. Αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους συναδέλφους και θέλουμε να ελπίζουμε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από το Σύλλογο που τους εκπροσωπεί.
Σε μια εποχή που καλούμαστε από την κοινωνία αλλά και την κυβέρνηση να είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην αγορά εργασίας, είναι αδιανόητο να συζητάμε για μειώσεις των πενιχρών επιδομάτων μας ή των εξόδων κίνησης. Όπως είναι αδιανόητο να μειωθούν οι λιγοστές υπερωρίες που παίρνουμε, όταν είμαστε υποχρεωμένοι σε απογευματινούς και βραδινούς ελέγχους αλλά και ελέγχους Σάββατα και Κυριακές, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται ειδικά με την πρόσφατη απόφαση για μικτά συνεργεία ελέγχου.
Η απόφαση για εντατικότερο έλεγχο της αγοράς εργασίας είναι θετική αλλά προκύπτουν ορισμένα ζητήματα: Καταρχήν ελπίζουμε να υπάρχει κάποιος σοβαρός στόχος και να μην πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό κόλπο. Αν ο σκοπός είναι αποκλειστικά ο έλεγχος της ανασφάλιστης εργασίας τότε απορούμε για ποιο λόγο χρειάζεται η παρουσία επιθεωρητών εργασίας. Επιπλέον, χρειάζεται καλύτερος συντονισμός αλλά και προγραμματισμός σε σχέση με τις προτεραιότητες της Επιθεώρησης. Ο έλεγχος του ΙΚΑ είναι διαφορετικός και πιο σύντομος από τον δικό μας με συνέπεια να είναι δύσκολος ο συγχρονισμός.
Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία των κοινών ελέγχων με το ΙΚΑ έχει και μια παράπλευρη θετική συνέπεια: είδαμε πως λειτουργεί ένας αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός: οι ελεγκτές αναλαμβάνουν τον έλεγχο και το διοικητικό προσωπικό τη γραφειοκρατική διαχείριση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πως υπάρχουν λίγοι επιθεωρητές, το πρόβλημα είναι πως έχουν πολλές γραφειοκρατικές ευθύνες. Αυτό που χρειάζεται είναι προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης. Είτε με προσλήψεις, είτε με μεταθέσεις θα πρέπει να στελεχωθεί ένας υποστηρικτικός μηχανισμός του έργου των επιθεωρητών.
Για τους παραπάνω (και όχι μόνο…) λόγους περιμένουμε τις κινήσεις του Συλλόγου και καλούμε σε πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης για να συζητήσουμε όλοι μαζί τα προβλήματα.
3 σχόλια:
Τα ακούσαμε όλοι αυτά που είπε ο Υπουργός στην κοπή της πίτας; ‘ότι ναι μεν θα αμυνθεί αααααα Μια προσπάθεια θα την κάνει αλλά να μωρέ είναι αυτοί οι κακοί. Οι ξένοι κάτι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες κάτι διεθνής νομισματικά ταμεία κάτι μαύρα κοράκια που γυρνάνε πάνω από τη χώρα απειλητικά. Εμείς που τουλάχιστον δεν κινδυνεύουμε να χάσουμε την δουλειά μας πάλι καλά να λέμε….
Που το βάζεις δε ότι αυτοί του ΣΕΠΕ έχουν και μια καλή νοικόκυρά που τα καταφέρνει ακόμα και άδειο το ψυγείο.
τί γίνεται βρε παιδιά στο Υπουργείο και στο ΣΕΠΕ;
ο καθένας κάνει ότι θέλει!!!
άλλος αναλαμβάνει μόνος του θέση διευθυντή, άλλος αλλάζει διεύθυνση χωρίς συνεδρίαση υπηρεσιακού...
τι κατάντια είναι αυτή!!!
για πες λεπτομέρειες να μαθαίνουμε και εμείς στα ξένα ...
Δημοσίευση σχολίου