9 Φεβ 2010

Προαγωγές νέου τύπου στο Δημόσιο

Με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για ένα «αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων στο Δημόσιο», που σύντομα ολοκληρώνεται η επεξεργασία του υπό την εποπτεία του Γ. Ραγκούση και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το υπουργείο εισάγει για πρώτη φορά τη διαδικασία των γραπτών εξετάσεων. Αντικειμενικοποιεί επίσης τα κριτήρια της προφορικής συνέντευξης και μοριοδοτεί τα επαγγελματικά-τεχνικά προσόντα, την εργασιακή-διοικητική εμπειρία και τις ικανότητες- δεξιότητες των υποψηφίων.

Η τρίτη κατηγορία μοριοδότησης, που αφορά την ικανότητα διοίκησης, πλέον θα συνεισφέρει κατά 50% στα μόρια, διατηρώντας τη βαρύτητα των τυπικών κριτηρίων. Συνολικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου έχουν αθροιστική ποσόστωση 77%, από 68% σε σχέση με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα που είχε θεσπίσει το 2007 ο Πρ. Παυλόπουλος.

Τι θα προβλέπεται

Τη δημιουργία Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ). Θα είναι αρμόδιο για την επιλογή των γενικών διευθυντών και για τον πειθαρχικό έλεγχο σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Θα αποτελείται από 5 τακτικά και 5 αναπληρωματικά πρόσωπα, εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης, τα οποία θα επιλέγονται με απόφαση πλειοψηφίας 4/5 από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, κατά τα πρότυπα του ΑΣΕΠ, τα μέλη του θα έχουν πενταετή θητεία με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ), θα είναι αρμόδιο για την επιλογή των γενικών διευθυντών και για τον πειθαρχικό έλεγχο σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Θα αποτελείται από 5 τακτικά και 5 αναπληρωτικά πρόσωπα, εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης, τα οποία θα επιλέγονται με απόφαση πλειοψηφίας 4/5 από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, κατά τα πρότυπα του ΑΣΕΠ.

Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ), θα είναι αρμόδιο για την επιλογή των γενικών διευθυντών και για τον πειθαρχικό έλεγχο σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Θα αποτελείται από 5 τακτικά και 5 αναπληρωτικά πρόσωπα, εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης, τα οποία θα επιλέγονται με απόφαση πλειοψηφίας 4/5 από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Η θητεία όλων των προϊσταμένων (γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών) ορίζεται ότι θα είναι πενταετής, με σκοπό, όπως λένε παράγοντες του υπουργείου, «να αποσυνδεθεί πλήρως από τις εναλλαγές κομμάτων στην εξουσία».

Τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ) στελεχώνονται από γενικούς διευθυντές που έχουν επιλεγεί από το ΕΙΣΕΠ και θα είναι αρμόδια για την επιλογή διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων.

*Γενικός διευθυντής θα μπορεί να επιλεγεί κάποιος εάν έχει βαθμό Α' και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, έχει διατελέσει γενικός διευθυντής ή διευθυντής για 3 τουλάχιστον χρόνια ή έχει 18 χρόνια υπηρεσίας και έχει διατελέσει τουλάχιστον 1 χρόνο διευθυντής. Δεν θα μπορεί να προαχθεί στη θέση του γενικού κάποιος εάν το διάστημα που απομένει για να συνταξιοδοτηθεί είναι μικρότερο από τα 2 χρόνια.

*Διευθυντής μπορεί να επιλεγεί κάποιος εάν έχει βαθμό Α' και έχει ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος για 3 τουλάχιστον χρόνια.

*Προϊστάμενος τμήματος μπορεί να επιλεγεί κάποιος εάν έχει βαθμό Α' ή Β' για 4 τουλάχιστον χρόνια.

«Κόκκινη κάρτα» για προαγωγή σε όλες τις παραπάνω βαθμίδες θα έχουν οι υποψήφιοι στους οποίους επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές για παραπτώματα τα οποία επισείουν οριστική παύση, ακόμη κι αν έχει διαγραφεί ή παραγραφεί η ποινή.

Πηγή : Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: