5 Σεπ 2012

Συνεδρίαση Δ.Σ 4.9.2012

Η συνεδρίαση του Δ.Σ στις 4.9.2012 , στην οποία συμμετείχαν 8 μέλη (απουσίαζε η Δ.Σταθοπούλου) αφιερώθηκε τελικά (λόγω επείγοντος χαρακτήρα και στενότητας χρόνου) αποκλειστικά στο θέμα της επικείμενης (10-11/9) έλευσης του κλιμακίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) με σκοπό την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης του Σ.ΕΠ.Ε.
Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από το Μνημόνιο 2 (σελ.802 ΦΕΚ 28/Α/14.2012)  και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Ωστόσο, όπως προέκυψε και από την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος και από τη συζήτηση δημιουργούνται τα εξής εύλογα ερωτηματικά:

  • Με ποιο σκεπτικό το Σ.ΕΠ.Ε αξιολογείται ως δομή της Δημόσιας Διοίκησης ξεχωριστά και με άλλη διαδικασία σε σχέση με το υπόλοιπο Δημόσιο; Πρόκειται για δεύτερη αξιολόγηση και μάλιστα με συμμετοχή δήθεν ανεξάρτητων Οργανισμών; 
  • Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο απερχόμενος Ειδικός Γραμματέας εισηγείται στην πολιτική ηγεσία την απευθείας ανάθεση  αυτής της αξιολόγησης σε κοινοπραξία φορέων στους οποίους εκτός από τη ΔΟΕ, τη SLIC (Διεθνής Οργανισμός Υγιεινής και Ασφάλειας) και της Ε.ΣΥ.Δ Α.Ε συμμετέχει και ιδιωτική εταιρία. Γιατί το Ελληνικό Κράτος να πληρώσει περί τα 100.000 ευρώ για μια αξιολόγηση η οποία έτσι και αλλιώς ήδη γίνεται από τo Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, την Task Force και τον ΑΣΕΠ;
  • Με ποια ουσιαστική νομιμοποίηση προωθεί εσπευσμένα την όλη διαδικασία ο απερχόμενος Ειδικός Γραμματέας; Προφανώς εκτελεί εντολές άνωθεν, όντας στο κατώφλι της εξόδου.
  • Γιατί ποτέ κανείς δεν ενημερώνει για αυτές τις διαδικασίες τους εργαζόμενους; Δε θα έπρεπε τα συλλογικά μας όργανα (Σύλλογος, Ομοσπονδία) να ενημερώνονται υπεύθυνα για κάτι τόσο σημαντικό;
  • Γιατί ποτέ το θέμα της αξιολόγησης των δομών του ΣΕΠΕ δεν πέρασε από το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕΕ) ώστε να ενημερωθούν και οι κοινωνικοί εταίροι;
  • Γιατί το Σ.ΕΠ.Ε αφήνεται να έχει έλλειψη προσωπικού, πόρων και κινήτρων αλλά ...αφθονία Ειδικών Γραμματέων;
Τα παραπάνω ερωτήματα θα κοινοποιηθούν στα μέλη του Συλλόγου με επίσημη ανακοίνωση και θα τεθούν στην πολιτική ηγεσία. 
Ο Σύλλογος μας:
α) ζητά άμεση συνάντηση με Υπουργό-Υφυπουργό, για αυτό και άλλα θέματα του Υπουργείου
β) Θα προβεί σε ενημέρωση προς τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και  
γ) Θα καλέσει τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς να εφαρμόσουν άμεσα την Πρωθυπουργική Απόφαση για τον ορισμό νέου Ειδικού Γραμματέα ΣΕΠΕ.
δ) Θα θέσει τα ζητήματα αυτά στην συνάντηση της Ομοσπονδίας με την ΑΔΕΔΥ (5.9.2012)

Ως πιο άμεση και χειροπιαστή αντίδραση, προτάθηκε από το μέλος του Δ.Σ Ν.Μποσινάκο η οργάνωση δυναμικής αντίδρασης, με κινητοποίηση των μελών του Συλλόγου, κατά το διήμερο (10-11/9) της επίσκεψης της ΔΟΕ στο ΣΕΠΕ. Η πρόταση κατ'αρχήν απορρίφθηκε και θα συζητηθεί εκ νέου στο τέλος της εβδομάδας και υπό το φως όποιων νέων εξελίξεων.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΕ;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΔΟΕ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΜΕΣΟ;

ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ; ΤΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ!

Ανώνυμος είπε...

Η Ελευση του ILO ειναι προφανως προσχεδιασμενη και μαλλον προσχηματικη για να υλοποιησουν και νομιμοποιησουν προειλημμενες αποφασεις που εχουν να κανουν με την οργανωση και το τροπο λειτουργιας του ΣΕΠΕ.Η αναφορα στο δευτερο μνημονιο για το ΣΕΠΕ,την ανασφαλιστη εργασια κ.λ.π κατα την γνωμη μου ΔΕΝ ειναι καθολου τυχαια..!!

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον προτιμώ μια αξιολόγηση από τον ILO παρά από ιδιωτικές εταιρείες που στέλνουν άτομα "της αγοράς" και ξέρουν μόνο πώς να μειώνουν το κόστος απολύοντας χαμηλόμισθους ή κόβοντας κάθετα μονάδες.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε των 11.16μμ το κονσορτιουμ που έχει προταθεί να αναλάβει την "αξιολόγηση" έχει μέσα ILO, SLIC, ΕΣΥΔ Α.Ε και μια ιδιωτική εταιριουλα...Καλή μοιρασιά. 100.000€ είναι αυτά!

Ανώνυμος είπε...

Στη ΔΟΕ δεν χωράει μέσο... Μάλλον δεμ έχουμε καταλάβει ότι η ΔΟΕ ελέγχεται από τους Παναγόπουλους και τους Δασκαλόπουλους αυτού του κόσμου. Θέλεις να αξιολογηθείς από αυτούς ή από κάποιο αξιόπιστο ΔΗΜΟΣΙΟ φορέα (π.χ ΑΣΕΠ);;;;

Ανώνυμος είπε...

Φιλε των 6¨48, αυτο λεω.Την εισηγηση θα την κανει η ΕΣΥΔ ΚΑΙ θα την επικυρωσει το ILO.Η "δουλεια" δεν ειναι ομως μονο τα 100.000,αλλα η αλλαγη κατευθυνσης και λειτουργιας του ΣΕΠΕ με οτι αυτο συνεπαγεται για το μελλον των υπαλληλων του ΣΕΠΕ ΚΑΙ την οποια προασπιση οσων εργασιακων δικαιωματων εχουν απομεινει..!! Πρεπει επιτελους να βλεπουμε την φακα και οχι μονο το τυρι..!!.

Ανώνυμος είπε...

Στο ΣΕΠΕ δεν έχουμε παράπονο από συνδρομή της ΚΥ
Όταν είναι για Δ/ντες και Προϊσταμένους βέβαια...
Για να μας συντονίσουν και ελέγξουν...
Τι εννοείς ότι δεν έχουν κάνει ποτέ έλεγχο σε επιχείρηση?

Ανώνυμος είπε...

μα την αξιολογηση του δημοσιου την εχουν κανει στην κ υ της πειραιως καποιοι αλλοι απλα προσυπεγραψαν γιατι να θελουν το διεθνες γραφειο εργασιας και την 81δσε που θελει επιθεωρηςεις εργασιας και οχι πειραιως 40΄