15 Απρ 2015

Συζητήση του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους

Η ουσιαστική κατάργηση της επιχειρησιακής σύμβασης από ομάδα εργαζομένων, η ουσιαστική επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας, αλλά και η επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης ως τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού, μαζί με την επεκτασιμότητα των συλλογικών ρυθμίσεων και στους εργαζόμενους εκτός των συνδικαλιστικών ενώσεων παράλληλα με την πρόβλεψη ότι δυσμενέστερες των συλλογικών συμβάσεων συμφωνίες εργοδοτών-εργαζομένων είναι άκυρες, είναι τα κυριότερα σημεία των εργασιακών σχέσεων που θα συζητηθούν αύριο στο υπουργείο Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης με τους εκπροσώπους των ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, θα κάτσουν αύριο στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με σκοπό να συζητήσουν όχι μόνο το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά και το θέμα του κατώτατου μισθού.
Ο αυριανός κοινωνικός διάλογος κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» ήδη από τη Μ. Τρίτη, θα διεξαχθεί επί 20 σημείων που είναι:
1. Η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Στο πρώτο στάδιο (1/10/15)αίρονται οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία των εργαζομένων και αυξάνονται οι κατώτατες αμοιβές κατά 10,91% (650 ευρώ μεικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05 ευρώ μεικτά το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες). Στο δεύτερο στάδιο (1/7/16) ο γενικός κατώτατος μισθός ορίζεται στα 751 ευρώ μεικτές αποδοχές για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.
2. Το μέσον διαμόρφωσης του γενικού κατώτατου μισθού θα είναι η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.
3. Καταργείται η αναστολή των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων.
4. Εισάγεται η υποχρέωση των διαπραγματευόμενων μερών για κωδικοποίηση των όρων προηγούμενων όρων συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων στο περιεχόμενο των νέων συλλογικών ρυθμίσεων.
5. Εισάγεται νέο είδος συλλογικής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.
6. Καθιερώνεται η υποχρέωση των εργοδοτικών οργανώσεων για διαπραγμάτευση ανεξάρτητα από τη ρητή σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους.
7. Ενισχύεται η δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε κλαδικό επίπεδο.
8. Επαναφέρεται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους σε περίπτωση συρροής των συλλογικών συμβάσεων.
9. Αίρεται η αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων όταν υπογράφονται από εργοδοτικές οργανώσεις που τα μέλη τους απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο.
10. Επαναφέρεται η πλήρης μετενέργεια των κανονιστικών όρων των συλλογικών συμβάσεων 6 μήνες μετά τη λήξη τους με δυνατότητα παράτασής της σε περίπτωση προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
11. Ενισχύεται ο ρόλος του ΟΜΕΔ.
12. Δημιουργείται ενιαίο σώμα μεσολαβητών/διαιτητών.
13. Δημιουργείται σώμα οικονομικών εμπειρογνωμόνων.
14. Συνεκτιμάται η εν γένει οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στην κρινόμενη συλλογική διαφορά στο στάδιο της μεσολάβησης και της διαιτησίας.
15. Εκλέγεται ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ και επιλέγονται οι μεσολαβητές και οι διαιτητές με αυξημένη πλειοψηφία (2/3) των μελών του 9μελούς διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού.
16. Εισάγεται τεκμήριο εγκυρότητας των στοιχείων που επικαλείται η πλευρά των εργαζομένων στο στάδιο της μεσολάβησης και της διαιτησίας, στην περίπτωση που η εργοδοτική πλευρά δεν προσκομίσει στο στάδιο των διαπραγματεύσεων οικονομικά στοιχεία
17. Ενισχύεται ο θεσμός της μεσολάβησης με δυνατότητα επαναδιατύπωσης της πρότασης του μεσολαβητή έπειτα από την αρχική της κατάθεση και την αναζήτηση συγκλίσεων για την οριστική μεσολαβητική πρόταση.
18. Διατηρείται η μονομερής προσφυγή σε τριμελούς σύνθεσης διαιτησία, όταν το ένα μέρος αρνείται τη μεσολάβηση ή απορρίπτει τη μεσολαβητική πρόταση.
19. Διατηρείται η αρμοδιότητα της διαιτησίας επί του συνόλου της κρινόμενης συλλογικής διαφοράς.
20. Καταργείται ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και δικαστικού ελέγχου της διαιτητικής απόφασης.

πηγή: εφημερίδα των συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: