27 Απρ 2015

Κουτεντάκης: Να γιατί δεν καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των ΟΤΑ…

Τη διαφωνία του για τις διαμαρτυρίες που επέσυρε στις τάξεις δημάρχων και περιφερειαρχών η τοποθέτηση των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας διατύπωσε ο καθηγητής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινάς
 
 «Δεν μπορώ να αντιληφθώ όλη αυτή τη φασαρία» είπε ο κ. Κουτεντάκης και επιχειρηματολόγησε: «Δεν κατανοώ γιατί προτιμούν το επιτόκιο του 1,5% αντί του 2,5%, ούτε αν θεωρούν ασφαλέστερη την τοποθέτηση  σε μια εμπορική Τράπεζα  από ότι στην Τράπεζα της Ελλάδας».

Ο καθηγητής, που συμμετείχε στις συζητήσεις του Παρισιού με τους δανειστές, μίλησε αναλυτικά για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις και τις συνομιλίες –καθώς, όπως ο ίδιος παρατήρησε, δεν γίνονται μόνο διαπραγματεύσεις. Είπε μεταξύ άλλων:

«Δική μου αίσθηση είναι ότι υπάρχει πρόοδος. Ας μην ξεχνάμε πως αφετηρία των δανειστών είναι τα Μνημόνια, ενώ αφετηρία της δικής μας πλευράς είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Όπως αντιλαμβάνεστε, η διαφορά είναι μεργάλη. Στο δια ταύτα, νομίζω ότι έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό η άποψη της μιας πλευράς για τα επιχειρήματα της άλλης».

Αναλύοντας, θέμα προς θέμα, την πορεία των συζητήσεων, ο κ. Κουτεντάκης είπε ότι υπάρχει μια κάποια προσέγγιση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος , «μια πρόθεση να συζητήσουν τα δημοσιονομικά της επόμενης πενταετίας».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι δεν θα αρθούν όσες έγιναν, ούτε θα διακοπούν οι διαδικασίες όσων εξελίσσονται. Τόνισε ότι προχωρά η υπόθεση του ΟΛΠ, καθώς και αυτή των αεροδρομίων, ασχέτως αν, όπως είπε, επανεξεταστούν ορισμένες πλευρές ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα, από πλευράς όρων, αλλά και από περιβαλλοντικής πλευράς.

«Αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημά μας απέναντι στους δανειστές», ανέφερε και εξήγησε: «Τους υπενθυμίζουμε ότι, όπου μπλοκαρίστηκαν δικαστικά τέτοιες διαδικασίες, ήταν επειδή δεν τηρήθηκαν κανόνες» .

Ο κ. Κουτεντάκης επιβεβαίωσε ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές σε θέματα φορολογίας, ασφαλιστικού και εργασιακών. «Καταστήσαμε απολύτως σαφείς τις κυβερνητικές προθέσεις για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα, καθώς και για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» ανέφερε.

Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό, ο καθηγητής διαβεβαίωσε: «Διαμηνύσαμε πως  δεν θα εφαρμόσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς και ότι σκοπεύουμε να επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη  για όσους λαμβάνουν κάτω των 700 ευρώ».  Πρόσθεσε πάντως ότι είναι υπαρκτό το θέμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Οι λύσεις, είπε,  πρέπει να είναι δίκαιες και να μην πλήττουν όσους ζουν από μια μικρή σύνταξη.





   


Δεν υπάρχουν σχόλια: