27 Απρ 2015

Εργασιακή ανισότητα - οι γυναίκες θύματα και της κρίσης

Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματά τους (μισθοί, επαγγελματική ανέλιξη κτλ.), αυξήθηκαν και εντάθηκαν την περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, με θέμα «Η αξιοπρεπής εργασία των γυναικών προϋπόθεση για την ισότητα των φύλων». 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το 65% της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα αφορά σε γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη λιγότερο εξασφαλισμένη ασφαλιστική τους πορεία. Μάλιστα, ως προς αυτό, τόνισε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα ο περιορισμός των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Όπως είπε, πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα ενοικίασης εργαζομένων (οι περισσότεροι είναι γυναίκες), όπως και οι υπεργολαβίες στο δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, ο Δ. Στρατούλης ανέφερε πως τα στοιχεία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) τα τελευταία πέντε χρόνια δείχνουν ότι οι παραβιάσεις δικαιωμάτων εργαζόμενων γυναικών έχουν αυξηθεί, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα μητρότητας. Σημείωσε, δε, ότι πολλές γυναίκες, επιστρέφοντας στην εργασία τους, μετά την εγκυμοσύνη τους, έχουν να αντιμετωπίσουν την υποβάθμισή τους (σε ό,τι αφορά τη θέση ευθύνης) ή/και τη μείωση του μισθού τους.
Σχετικά με όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ, αλλά και πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενισχύσει κοινωνικές παροχές όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Η γενική γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα, από την πλευρά της, είπε πως η συγκεκριμένη γενική γραμματεία ήταν τελείως υποβαθμισμένη τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά ότι «και το αίτημα της ισότητας πήγε πίσω και η διεκδίκησή του έφτασε να φαντάζει πολυτέλεια». Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αναθεωρήσει και να εκσυγχρονίσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που αφορά σε μια σειρά από τομείς (εργασία, εκπαίδευση κ.λπ.).
Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής - Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: