26 Σεπ 2016

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου την Τρίτη 20-09-2016


Την Τρίτη 20.09.2016 και ώρα 11:30 πμ. πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του μηνός Σεπτεμβρίου του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας.

Συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1. Αποφασίστηκε, μετά από πρόταση της ΑΡΣΥ, ομόφωνα η πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης του ΔΣ για το ΟΠΣ του Σ.ΕΠ.Ε., το Σύστημα Ελέγχου Οδικών Μεταφορών (ΣΕΟΜ) και τα λοιπά Π/Σ του Υπουργείου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016.

2. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και συζήτηση επί των εξελίξεων αναφορικά με την αναδιοργάνωση του Οργανισμού του Υπουργείου. Επισημάνθηκε από όλες τις παρατάξεις ότι οι «παράλληλες» ενέργειες της διοίκησης που αφορούν συστάσεις επιτελικών δομών και το σχεδιασμό νέων ειδικών γραμματειών με ξεχωριστές νομοθετικές ρυθμίσεις και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό είναι διοικητικά και λειτουργικά επιζήμιες για τις υπηρεσίες.

Το ΔΣ ομόφωνα διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει ένας και ενιαίος Οργανισμός του Υπουργείου με κεντρικό ρόλο στον τομέα της Εργασίας. Οι ξεχωριστοί σχεδιασμοί που δεν λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου είναι επικίνδυνοι για την σωστή λειτουργία των υπηρεσιών αλλά και για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Για τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκε να ζητηθεί και να επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και να συνταχθεί άμεσα η ανάλογη επιστολή προς αυτόν.

3. Συζητήθηκε το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την απόφαση του Υπουργού Εργασίας (μετά από εισήγηση του Ειδικού Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε) για πραγματοποίηση της αρχικής ειδικής εκπαίδευσης των νέων Επιθεωρητών Εργασίας στο ΙΝ.ΕΠ.

Το θέμα είχε συζητηθεί και στο προηγούμενο ΔΣ και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του Συλλόγου με τον Υπουργό κατά την οποία εξηγήθηκε αναλυτικά το ζήτημα και ζητήθηκε η άμεση επίλυσή του. Παρόλο που ο Υπουργός φάνηκε να κατανοεί το ζήτημα εν τέλει υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση παρά και τις αντιρρήσεις υπηρεσιακών στελεχών.

Η ΑΡΣΥ κατάθεσε την άποψη ότι η για την έκδοση της ΥΑ δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία καθώς στερείται της εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας του Σ.ΕΠ.Ε. και της σύμφωνης γνώμης του ΣΚΕΕΕ (η αναφορά στο σχετικό πρακτικό του ΣΚΕΕΕ είναι ασαφής και ελλιπής). Έτσι διατυπώθηκε η άποψη από τα μέλη της ΑΡΣΥ ότι θα πρέπει να ζητηθεί εκ νέου συνεδρίαση του ΣΚΕΕΕ από τον εκπρόσωπο της ΟΣΥΠΕ για το συγκεκριμένο θέμα ώστε να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι με σαφήνεια επί αυτού.

Το ΔΣ μετά από συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα σε πρώτη φάση το θέμα να συζητηθεί εκ νέου στη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και να ζητηθεί η άμεση λύση του.

4. Τα μέλη της ΑΡΣΥ στο ΔΣ πρότειναν να αποφασιστεί η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση καταστατικής συνέλευσης με σκοπό την ψήφιση νέου καταστατικού του Συλλόγου.
Οι λόγοι που πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικοί και αφορούν τη σωστή λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού μας οργάνου. Υπάρχουν άρθρα στο παρόν καταστατικό του Συλλόγου μας, το οποίο χρονολογείται από το 1983, τα οποία είναι παρωχημένα και δεν εφαρμόζονται στη λειτουργία του Συλλόγου (συμμετοχή μελών στο ΔΣ, λειτουργία ΔΣ, διαδικασία ψηφοφορίας, σκοποί κλπ). Παράλληλα υπάρχει έλλειψη άρθρων και διατάξεων για σημαντικά ζητήματα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία ενός συλλογικού οργάνου (π.χ. πόροι κα).

Η ΠΑΣΚ κατέθεσε την άποψη ότι «υπάρχουν πολλά άλλα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους και δεν θα ασχοληθούμε τώρα με το καταστατικό» και κατηγόρησε την ΑΡΣΥ ότι «πετάει την μπάλα στην εξέδρα». Επιπλέον, πρότεινε την μετάθεση της συζήτησης για το καταστατικό σε μελλοντικό αόριστο χρόνο και «βλέπουμε»...

Η ΑΡΣΥ ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι:

α) Οι υπόλοιπες προτεραιότητες και διεκδικήσεις πρώτης γραμμής του Συλλόγου δεν παρεμποδίζονται ή καθυστερούν από την συζήτηση για το καταστατικό.

β) Το ΔΣ πρέπει να φροντίζει και να δουλεύει παράλληλα και για συνδικαλιστικά αλλά και για λειτουργικά θέματα. Αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο έχει εκλεγεί. Πρέπει να φροντίζουμε το «σπίτι» μας…

γ) Ακόμα περισσότερο ότι είμαστε σύλλογος δημοσίων υπαλλήλων και γνωρίζουμε πολύ καλά από κανόνες λειτουργίας Συλλογικών Οργάνων και την ύψιστη σημασία της ύπαρξη σωστού και λειτουργικού καταστατικού.

δ) Ότι μια καταστατική συνέλευση η οποία απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες, είναι σωστό και εφικτό να πραγματοποιηθεί κατά την παρούσα 2η χρονιά θητείας του ΔΣ καθώς τον τρίτο χρόνο θα έχουμε εκλογοαπολοτιστική συνέλευση. Σε περίπτωση που δεν αρχίσει η διαδικασία τροποποίησης του καταστατικού την παρούσα χρονιά μάλλον θα παραμείνουμε με το παρόν και μη σύγχρονο καταστατικό.

ε) Η ΑΡΣΥ στα πλαίσια λειτουργίας του ΔΣ θα επιμείνει, θα καταθέσει προτάσεις εγγράφως και δημοσίως και θα κινήσει την διαδικασία ώστε το ΔΣ να προχωρήσει στην τροποποίηση του παρόντος καταστατικού του Συλλόγου.

στ) Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στη λειτουργία του Συλλόγου και στο παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον…

Η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ) επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί για το θέμα σε επόμενο ΔΣ. Η ΔΑΚΕ δεν τοποθετήθηκε καθώς ο εκπρόσωπός της και Γραμματέας του ΔΣ είχε αποχωρήσει από το Συμβούλιο λόγω υπηρεσιακών αναγκών.

Αποφασίστηκε να προχωρήσει η συζήτηση σε επόμενο ΔΣ με κατάθεση προτάσεων από την ΑΡΣΥ.

4. Συζητήθηκε ο προγραμματισμός δράσεων και ενεργειών του Συλλόγου για το επόμενο διάστημα που αφορά θεσμικές και οικονομικές διεκδικήσεις. Παράλληλα συζητήθηκε και ο προγραμματισμός δράσεων ψυχαγωγίαςγια τα μέλη (συγκεκριμένα μετά από πρόταση της ΑΡΣΥ συζητήθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης μιας μονοήμερης εκδρομής έως το τέλος του χρόνου, κα). Τα θέματα αυτά θα εξειδικευτούν σε επόμενα διοικητικά συμβούλια.

Τέλος, κατά την ανωτέρω συνεδρίαση και στα πλαίσια των εναλλαγών των μελών της ΑΡΣΥ υπέβαλλε την παραίτησή της από μέλος του ΔΣ η Σταυρούλα Παπαδημητρίου και ανέλαβε στη θέση της η Πανωραία Ντάτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: