18 Ιουλ 2017

Eπίσκεψη Πρωθυπουργού, στο υπουργείο Εργασίας- Στην πρώτη γραμμή η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

Στις θετικές ενδείξεις στο πεδίο της εργασίας την τελευταία διετία αλλά και στα αποτελέσματα από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά την επίσκεψή του, στο υπουργείο Εργασίας.
Στην πρώτη γραμμή των δράσεων του υπουργείου βρίσκεται η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και προς αυτή την κατεύθυνση καταρτίζεται ένα σχέδιο δράσης ύψους 7,6 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ.

«Η δουλειά που γίνεται στο υπουργείο έχει κομβικό χαρακτήρα για την πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Εδώ είναι το πιο κρίσιμο υπουργείο για την έκβαση της μάχης που έχουμε αναλάβει να δώσουμε από το 2015 και μετά» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας εισαγωγικά, χαρακτηρίζοντας ως πιο σημαντική είδηση της περιόδου την «σταθερή μείωση των ποσοστών ανεργίας».
«Αυτή είναι η πιο σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης μας» τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Αποκλιμάκωσης της ανεργίας

Αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του 1oυ εξαμήνου του 2017 [256.000 νέες θέσεις εργασίας - υψηλότερη επίδοση 1ου εξαμήνου, απ' το 2001 μέχρι σήμερα] υποστήριξε πως από τον Φλεβάρη του 2015, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας.
«Εργαζόμαστε με επιμονή & σχέδιο έτσι ώστε η θετική τάση που αποτυπώνεται να συνδυάζεται με προγράμματα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας θέτοντας ως στόχο τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης της ανεργίας με ετήσιο ρυθμό >2,5% και ως εθνικό στόχο την ανάκτηση της εργασίας και τη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους που «να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη».

Έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. «Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σκοπίμως αδρανοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, όταν κατέρρεε η αγορά εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε «από την πρώτη στιγμή αναβαθμίσαμε την Επιθεώρηση Εργασίας που αποτελεί κρίσιμο φορέα προστασίας των εργαζομένων».
Ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό υποστήριξε: «Δεν φοβόμαστε να τα βάλουμε με εργοδότες που χωρίς πρόβλημα βιωσιμότητας έκαναν τη κρίση ευκαιρία, για να καταπατούν την εργατική νομοθεσία» και αναφέρθηκε στα μέτρα που πάρθηκαν «όπως ο αποκλεισμός επιχειρήσεων από δημόσια έργα όταν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία».

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών

Αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο πρωθυπουργός τόνισε πως εξήγγειλε πως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, σε μισθωτούς.
Είπε επίσης πως το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ.
Το 2015 παραλάβαμε, είπε, ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα έχουμε στον ιδιωτικό τομέα αύξηση 9,34% του μέσου μηνιαίου μισθού.
Δήλωσε επίσης πως, όσον αφορά την προστασία των εγκλωβισμένων εργαζόμενων σχεδιάζεται πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και την επανεκπαίδευσή τους συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους.

Αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή «ένα σύνολο ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης, της υποδηλωμένης εργασίας και της απλήρωτης εργασίας, ένα πλαίσιο που θα θέτει κανόνες και στις αγροτικές εργασίες, βάζοντας, έτσι, ένα οριστικό τέλος στις "Μανωλάδες"», προανήγγειλε η υπουργός Εργασία.
Η Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο της ομιλίας της, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργείο, υπογράμμισε πως «ισχυροποιείται και αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στον βασικό θεσμικό μηχανισμό για την παρέμβαση στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων».
Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι ιδρύεται πανελλαδικό δίκτυο για την κοινωνική προστασία, ενώ ο ΟΓΑ μετεξελίσσεται στον νέο προνοιακό οργανισμό για τη διαχείριση και απονομή των βασικών κοινωνικών επιδομάτων.
«Πρόκειται για μία τεράστια αναδιοργάνωση του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που καταργεί τις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος και δίνει στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα την αξιοπρέπεια που τους αντιστοιχεί στην επαφή τους με το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή:  https://www.efsyn.gr/arthro/stin-proti-grammi-i-katapolemisi-tis-adilotis-ergasias

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ θετικές οι εξαγγελίες, συμφωνούμε ως Επιθεωρητές Εργασίας και περιμένουμε άμεση υλοποίηση. Επίσης, προτείνουμε να αναρτήσετε και αυτό:
http://www.topontiki.gr/article/230256/dw-syghronoi-sklavoi-toy-ellinikoy-toyrismoy
ή έστω να αφήσετε να εμφανιστεί το σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφοι, δεν θα ήταν καλή και μια ανάρτηση για την απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τους λόγους;