6 Μαΐ 2018

Παρεμβάσεις των Reworkers έξω από καταστήματα Jumbo για τις Κυριακές

Η συλλογικότητα «Reworkers» πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε 3 καταστήματα Jumbo (Παγκράτι, Μαρούσι και Πειραιώς) καλώντας τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των καταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές.
 «Συνεχίζοντας τη μάχη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας», μέλη των Reworkers βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής 6/5 έξω από τρία διαφορετικά καταστήματα Jumbo, «της γνωστής γαλέρας για τους εργαζόμενους», όπως αναφέρουν, καλώντας τον
κόσμο να μποϊκοτάρει τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά τις Κυριακές.

Όπως τονίζουν στο φυλλάδιο που μοίρασαν στον κόσμο οι Reworkers, «η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι μια επιπλέον όψη της επίθεσης, που η εργοδοσία εξαπέλυσε σε βάρος των εργαζομένων, με αφορμή την οικονομική κρίση. Μία κρίση, η οποία αντιμετωπίστηκε ως ευκαιρία για την εμβάθυνση της εκμετάλλευσης και για την αύξηση των ανισοτήτων που ήταν ο πραγματικός σκοπός των μέτρων λιτότητας».
«Γιατί λέμε όχι στην Κυριακάτικη εργασία; Διότι η Κυριακάτικη αργία κατακτήθηκε με αγώνες του κόσμου της εργασίας, για να αφιερώνουν οι εργαζόμενοι/ες χρόνο στην οικογένειά και τους εαυτούς τους. Με αγώνες λοιπόν είμαστε αποφασισμένοι να την υπερασπιστούμε», επισημαίνει η συλλογικότητα.
Θυμίζουμε ότι, με βάση όσα προβλέπει ο νόμος για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο σε «τουριστικές ζώνες» της χώρας,  όσα εμπορικά καταστήματα το επιθυμούν, άνοιξαν σήμερα, Κυριακή 6/5, στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων που θα διαρκέσουν έως και τις 15 του μήνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), το άνοιγμα είναι προαιρετικό και όσα εμπορικά καταστήματα - μέλη του αποφασίσουν να ανοίξουν, θα λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 20:00. Σημειώνεται ότι οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν τη λειτουργία των καταστημάτων στα μέλη τους από τις 11 το πρωί έως τις 18:00.
Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα σε Ηράκλειο και Χανιά, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις των Εμπορικών Συλλόγων.
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), ανακοίνωσε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στο Εμπόριο, ενάντια στο προγραμματισμένο άνοιγμα των καταστημάτων.
Επίσης, το «Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα ''απελευθερωμένα'' ωράρια» πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση το πρωί της Κυριακής στην οδό Ερμού, στο κέντρο τηςΑθήνας, ενώ την ίδια ώρα έλαβε χώρα συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή με Αριστοτέλους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: