26 Ιαν 2020

ΟΥΠΣ- θα έχουμε τα όμορφα του Ε12 και για τα ΚΤΕΛ;

Διαβάζουμε ότι με το  σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επ' υδάτινων επιφανειών και άλλες διατάξεις»  που κατατέθηκε στις 24-01-2020 προς ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά των εργαζομένων και προσπαθεί να ισοπεδώσει κάθε έννοια εργασιακής σχέσης, σε όλους τους κλάδους των μεταφορών και ειδικά στα ΚΤΕΛ.

Επίσης διαβάζουμε  εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου  καταργείται ο κανονισμός λειτουργίας των ΚΤΕΛ  π.δ. 246/2006 (Α΄ 261)  στον οποίον προβλεπόταν η υποχρέωση καταχώρισης στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας του προγραμματος εργασίας των υπερωριών, του πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης και των ημερήσιων στοιχείων προσωπικού και δρομολογίων των ΚΤΕΛ.  Καταργούνται δηλαδή όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων και η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας επαφίενται στον πατριωτισμό των ΚΤΕΛατζήδων.
Αναρωτιόμαστε πως θα γίνεται η κατάθεση των ως άνω γνωστοποιήσεων στις υπηρεσίες μετά την κατάργηση του  π.δ. 246/2006 (Α΄ 261)  .

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις μας  δημιουργούν εύλογες απορίες και ανησυχίες. 






Εδώ το ισχύον θεσμικό πλαίσιο,  ήτοι :
Ν.4512/2018 ΑΡΘΡΟ 213 1. Το άρθρο 27 του π.δ. 246/2006 (Α΄ 261) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων ή άλλων εντεταλμένων οργάνων εκάστου ΚΤΕΛ καταρτίζονται, αναρτώνται, εφαρμόζονται, υποβάλλονται αρμοδίως και ελέγχονται τα από τις ισχύουσες διατάξεις προβλεπόμενα στοιχεία, για τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού εκάστου ΚΤΕΛ. 
2. Ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ ή ο εντεταλμένος από το Δ.Σ. αυτού υπάλληλος, υποχρεούται να καταχωρεί σε πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τις υπερωρίες του προσωπικού, μηνιαίο πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης και τα ημερήσια στοιχεία προσωπικού και δρομολογίων για κάθε λεωφορείο. 3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης, τα στοιχεία που γνωστοποιούνται και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. 4. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 3 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: