27 Ιαν 2020

Η Υπουργική Απόφαση για τον υπολογισμό των προστίμων έρχεται να επισφραγίσει την συμπόρευση της κυβέρνησης της ΝΔ με τους μεγαλοεπιχειρηματίες


Απλούστευση, εξορθολογισμός, αντικειμενικότητα, αναλογικότητα, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο κος Υπουργός για να περιγράψει την αναμενόμενη από 24 Δεκεμβρίου 2019 και ήδη εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση σχετικά με την κατηγοριοποίηση των προστίμων και το ύψος αυτών.
Διαβάζοντας κανείς όλα τα παραπάνω, θα νομίζει πως το ΣΕΠΕ τώρα μπαίνει σε κανονική τροχιά. Τώρα ορίζεται «το κανονικό» πλαίσιο λειτουργίας του και έρχεται η αναβάθμισή του. Πριν, από το 2011 και μετά ήταν κάτι άλλο, που λειτουργούσε μέσα στον παραλογισμό, την αδιαφάνεια, την αναποτελεσματικότητα !
Η Υπουργική Απόφαση λοιπόν έρχεται, κατά πως φαίνεται, να επισφραγίσει την συμπόρευση της κυβέρνησης της ΝΔ με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι που κινούνται στον ίδιο άξονα αναφοράς και μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου, αυτό είναι κάτι παραπάνω από φανερό. Προτάσσοντας τα συμφέροντα των εργοδοτών και πετσοκόβοντας αυτά των εργαζομένων. Γιατί μόνο έτσι θα έρθει ο επιχειρηματίας «επενδύω στην Ελλάδα» αλά ΣΕΒ.
Όπου η κάθε παράβαση θα έχει το όριο της και θα ξέρει να το υπολογίσει ο επιχειρηματίας. Να το βάλει στο μπάτζετ της χρονιάς βρε αδερφέ! Μια ζυγαριά είναι όλα στη ζωή: Να καταχωρίσω υπερεργασία-υπερωρία ή είναι καλύτερα να το ρισκάρω -τελευταία στιγμή προέκυψε η εξαιρετική συσσώρευση φόρτου εργασίας ρε παιδιά, πως κάνετε έτσι; Και αν σκεφτείς ότι έχω και την έκπτωση, να έτσι γίνεται ο προγραμματισμός!
Μάλλον εγχειρίδιο χρήσης και μέθοδος υπολογισμού για τους εργοδότες είναι η εν λόγω απόφαση παρά κατηγοριοποίηση των παραβάσεων με σκοπό την αναλογικότητα και τη δικαιοσύνη.
Διότι και πριν την νέα αυτή απόφαση, τον υπολογισμό «με τους φοβερά περίπλοκους μαθηματικούς τύπους» δεν τους έκαναν στο κομπιουτεράκι οι συνάδελφοι Επιθεωρητές Εργασίας. Υπήρχε στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΣ ΣΕΠΕ η αντίστοιχη καρτέλα του υπολογισμού, συμπληρώνοντας-επιλέγοντας τα κατά έλεγχο απαραίτητα πεδίο (αριθμός εργαζόμενων, βαθμός συνεργασίας της επιχείρησης, κτλ., κτλ..)

Διότι λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εργαζομένων μόνο στον ελεγχόμενο τόπο (δε πιστεύω να μη το κατάλαβε κανείς), η παράβαση για αδήλωτη υπερωρία για την οποία θα επιβληθεί διοικητική κύρωση θα είναι ίδια για τα 8 άτομα του κυρ Μένιου με τις μπουγάτσες με τα 9 άτομα που απασχολούνται στο υποκατάστημα της τράπεζας στα Σούρμενα..
Διότι αν υπάρξει υποτροπή της επιχείρησης - ή για να είμαστε political correct κατά την υπουργική απόφαση- επανειλημμένη επιβολή κυρώσεων για παρόμοιες παραβάσεις, η επιχείρηση - η ποινή μειώνεται κατακόρυφα σε σχέση με την προηγούμενη υπουργική! Θα ριψοκινδυνεύαμε ίσως λέγοντας ότι επιβραβεύεται και η υποτροπή..
Διότι όλες οι εκκρεμείς περιπτώσεις (αιτήσεις θεραπείας, ιεραρχικές προσφυγές)  που δεν έχουν οριστικοποιηθεί με την έκδοση απόφασης του αρμοδίου οργάνου, θα εξεταστούν με την νέα απόφαση. Κατά πόσο είναι δίκαιο και ηθικό να επανεξετάζεται μια προσφυγή για διοικητική κύρωση που έχει επιβληθεί σε προγενέστερο χρόνο υπό το πρίσμα της νέας υπουργικής απόφασης, θα κριθεί μάλλον από το ποιες είναι οι … προσφεύγουσες επιχειρήσεις! Έτσι, θα έχουμε καταλάβει κι εμείς οι απλοί θνητοί την «αρχιτεκτονική» της νέας αυτής απόφασης!
Μπορούμε να συνεχίσουμε τον κατάλογο αλλά που να πρωτοσταθεί κανείς..
Στην υποβάθμιση του ΣΕΠΕ «αναβαθμίζοντας» το σε Γενική Διεύθυνση, χωρίς μάλιστα  καμία ενημέρωση μέχρι και σήμερα, για την ολοκλήρωση του οργανογράμματος του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ;
Στην αναστάτωση των συναδέλφων και πολιτών παίζοντας την κολοκυθιά για κάποιους μήνες σχετικά με το περίφημο Ε12;
Στην κατάπτυστη εγκύκλιο που στάλθηκε με σκοπό να απαξιώσει πλήρως το έργο των επιθεωρητών ζητώντας τους την ανάκληση διοικητικών πράξεων, όπως επιβληθέντα πρόστιμα και άλλες κυρώσεις, περί «συνευθύνης» εργολάβου και υπεργολάβου στην ανάθεση ενός έργου;
Αλλά εδώ θα πει κανείς ότι είμαστε αχάριστοι. Η κυβέρνηση του κ. Μητσότακη μέσω του Υπουργού του κ. Βρούτση ψήφισε διάταξη ώστε να λαμβάνουμε το ελεγκτικό επίδομα των 300€ αφορολόγητων, την οποία η ίδια κατήργησε. Δε θα την ευχαριστήσουμε για αυτό που όφειλε να επαναφέρει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοι δεν έχουν κοντή μνήμη

για να ξεχάσουν ότι αυτή η κατάκτηση είναι όλων μας που υπηρετούμε επί χρόνια στο ΣΕΠΕ και δε δόθηκε έτσι ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη!
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, έχουμε, για ακόμη μια φορά, μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας! Με τις συλλογικές συμβάσεις που δε θα κηρυχθούν ποτέ υποχρεωτικές και την υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50€..σε βάθος τριετίας και την αναμονή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει για νυν και τεως εργαζόμενους..
Πρέπει να σταθούμε στο πλάι των εργολαβικά εργαζομένων  και να γίνουμε τροχοπέδη για την προσπάθεια πισωγυρίσματος σε μαύρες εποχές..
Να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να αποτρέψουμε ό,τι περνάει και ό,τι δεν περνάει από το χέρι μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: