2 Σεπ 2020

Οι σφοδρές αντιδράσεις οδηγούν σε αναδίπλωση το Υπ. Εργασίας σχετικά με τις απλήρωτες υπερωρίες,

 Διαβάζουμε ότι :

Ένα βήμα πίσω από το υπουργείο Εργασίας για τις απλήρωτες υπερωρίες

¨Οτι λέει οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει τους εργαζομένους που μπαίνουν σε καραντίνα λόγω κορονοϊού και δεν είναι δυνατόν να δουλέψουν εξ αποστάσεως να αναπληρώνουν το διάστημα αυτό με υπερωρίες χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή, οδηγεί σε αναδίπλωση το υπουργείο Εργασίας που προχωρά σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές σε αλλαγή της διάταξης.

Σύμφωνα με διάταξη, (δείτε εδώ σχετικό μας άρθρο) οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που μπαίνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα 7 ή 14 ημερών και δεν είναι δυνατόν να δουλέψουν εξ αποστάσεως, θα καλούνταν να αναπληρώνουν το διάστημα αυτό με υπερωρίες έως και τρεις ώρες ημερησίως!

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «σκόπιμη αντεργατική εμμονή» της κυβέρνησης καταγγέλλοντας «εργασιακό μεσαίωνα» ενώ ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Αρβανίτης, προειδοποιούσε πως «μία τέτοια ρύθμιση κείται εκτός όχι μόνο του ευρωπαϊκού πλαισίου για την εργασία, αλλά και της ευρωπαϊκής πρακτικής, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες πανδημίας».

Το υπουργείο Εργασίας, μπροστά σε ένα μέτρο που προκάλεσε την οργή του κόσμου της εργασίας προχωρά σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στην τροποποίηση (έως ένα βαθμό) της διάταξης η οποία θα περιλαμβάνεται στην υπό έκδοση ΠΝΠ. Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις του υπουργείου, οι μισές ημέρες της καραντίνας θα επιβαρύνουν τον εργοδότη και οι άλλες μισές τον εργαζόμενο και δε θα υπερβαίνουν (οι υπερωρίες) τη μία ώρα ημερησίως.

Βέβαια επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και η ηγεσία του υπουργείου μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις  αναμένουμε να δούμε να δούμε το τελικό κείμενο της διάταξης για να κρίνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: