30 Ιαν 2021

55 κρούσματα covid-19 στην επιχείρηση Μιμίκος στην Ν. Αρτάκη

Χθες εντοπίστηκαν 11 ακόμα κρούσματα (την προηγούμενη βδομάδα είχαν διαπιστωθεί άλλα 44)  σε μονάδα επεξεργασίας τροφίμων. Υγειονομική βόμβα η μονάδα η Μιμίκος  στην Ν. Αρτάκη καθώς μέσα σε 8 μέρες εντοπίστηκαν 55 κρούσματα #COVID19 στους 380 εργαζόμενους  δηλαδή στο  15%  αυτών. 

Τελικά ίσως να μην  είναι τυχαίο που  μετά από αυτά είναι στο «κόκκινο»  ο Δήμος Χαλκιδέων και η Δημοτική Ενότητα Δυστίων του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου . Όταν παρουσιάζονται κρούσματα σε μαζικούς χώρους εργασίας είναι φυσική κατάληξη, από τη στιγμή που  δεν λαμβάνονται έγκαιρα ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της μετάδοσης  να αυξηθούν τα κρούσματα κατακόρυφα στην κοινότητα.

Ήδη από τις 18 Ιανουαρίου το συνδικάτο Τροφίμων ποτών Ευβοίας είχε καταγγείλει ότι υπήρχαν κρούσματα στην επιχείρηση Μιμίκος αλλά προφανώς δεν έγινε κάτι ουσιαστικό για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου.

Δείτε αναλυτικά την σχετική ανακοίνωση

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία στη χώρα μας το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας επισήμανε τους ιδιαίτερους κινδύνους που υπάρχουν στην συντριπτική πλειοψηφία των εργασιακών χώρων του κλάδου τροφίμων–ποτών λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της παραγωγικής διαδικασίας. Άλλωστε σε επιχειρήσεις του κλάδου πανελλαδικά έχουν διαπιστωθεί μαζικά κρούσματα (114 στην Πέλλα, 191 στα Γιαννιτσά κα). Δεν λέμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα μόνο στους εργασιακούς χώρους του κλάδου, αλλά είναι διαφορετικός ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού αν δουλεύεις σε έργα οδοποιίας, σε εξωτερικό χώρο, με τον έναν εργαζόμενο από τον άλλον να βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις και διαφορετικός ο κίνδυνος στις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων–ποτών όπου εργαζόμαστε 100δες σε κλειστούς κατά κανόνα χώρους, με υψηλά ποσοστά υγρασίας που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και τη διασπορά κάθε ιού, με τον έναν συνάδελφο δίπλα στον άλλον ακόμα και κολλητά και να πιάνουν διαδοχικά το ίδιο προϊόν το οποίο μπορεί να περνάει από τα χέρια 10δων συναδέλφων μέχρι να φτάσει να είναι έτοιμο να φύγει από το εργοστάσιο.

Έχουμε επισημάνει ότι αυτή η επικινδυνότητα αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων κάθε επιχείρησης γιατί είναι διαφορετική η διασπορά που μπορεί να συμβεί εκεί που δουλεύουν 100 και διαφορετική εκεί που δουλεύουν 200 ή 300 συνάδελφοι κτλ.
Διεκδικήσαμε συγκεκριμένα μέτρα που δεν ήταν δικές μας σοφίες αλλά προέκυπταν από υποδείξεις επιστημόνων και από την κοινή λογική. Τέτοια ήταν η αραίωση την πυκνότητας στα λεωφορεία, η θερμομέτρηση στην είσοδο των επιχειρήσεων, τα επαναλαμβανόμενα τεστ γιατί κάποιος που θα βγει αρνητικός δεν αποκλείεται να έχει κορονοϊό. Αν κόλλησε εκείνη τη μέρα ή την προηγούμενη δεν βγαίνει θετικός και αν δεν έχει και συμπτώματα τότε μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διασπορά του ιού. Οι επιστήμονες λένε ότι χρειάζεται να περάσουν περίπου 5 ημέρες για να βγει θετικός στο τεστ. Τα επαναλαμβανόμενα τεστ, μαζί με άλλα μέτρα, είναι μονόδρομος για τη μείωση της διασποράς.
Διεκδικήσαμε συνολική βελτίωση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς όπως, να αραιώσουν τα αποδυτήρια, να ενισχυθεί η καθαριότητα πρώτα και κύρια με επιπλέον προσωπικό, να τοποθετηθούν πλέξιγκλας σε πόστα ανάμεσα σε συναδέλφους, να μειωθεί η εντατικοποίηση καθώς σε έναν εξαντλημένο οργανισμό μειώνονται οι άμυνές του απέναντι σε κάθε ιό, να γίνονται περισσότερα διαλείμματα γιατί με τη μάσκα σκας, δεν μπορείς να ανασάνεις ειδικά ότι είναι εντατική η δουλειά κα.
Το πόσο και ποια αιτήματά μας ικανοποιήθηκαν σε κάθε περίπτωση ήταν αποτέλεσμα της δράσης του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας σε κάθε χώρο δουλειάς και της συσπείρωσης των συναδέλφων.
Σήμερα, πολλούς μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας, έχουν διαπιστωθεί κρούσματα σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους του κλάδου στην περιοχή. Στο πτηνοσφαγείο ΑΓΓΕΛΑΚΗ είχαν φτάσει τα 25 περίπου όταν όλοι οι εργαζόμενοι δεν είναι 100, στην ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ τον Δεκέμβριο 11 κρούσματα και πριν λίγες ημέρες άλλα 5 στους 130 περίπου εργαζόμενους, ενώ κρούσματα έχουν διαπιστωθεί σε ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ, ΣΟΓΙΑ, ΜΙΜΙΚΟ–HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ), ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ (ΒΟΚΤΑΣ–ΜΑΖΑΡΑΚΙ–ΣΚΑΛΕΖΑ). Στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων όπου βρίσκεται η πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων έχει διαπιστωθεί διασπορά και έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές από Covid-19.
Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες στην κυβέρνηση και την εργοδοσία που υποτάσσουν την υγεία μας στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν ενισχύουν το δημόσιο σύστημα για να μη λείψουν χρήματα από τις επιδοτήσεις προς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής εύκολα διαπιστώνονται στο νέο νοσοκομείο Χαλκίδας (φυσικά και στις άλλες μονάδες υγείας) που λειτουργεί με το μισό προσωπικό απ' όσες ήταν οι οργανικές θέσεις στο παλιό, κατά πολύ μικρότερο, κτίριο και μάλιστα όχι σε συνθήκες πανδημίας. Η διατήρηση της κερδοφορίας είναι το βασικό κριτήριο και για όποια μέτρα λαμβάνονται ή όχι στους χώρους δουλειάς ενώ παντελώς απόντες είναι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καθώς με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων είναι αποψιλωμένοι από προσωπικό και μέσα με αποτέλεσμα να μην τηρούνται ούτε και τα όσα ελάχιστα προβλέπονται.
Στις πλάτες των οργανώσεων των εργαζομένων και του λαού πέφτει το βάρος της προστασίας της υγείας και της ζωής μας και των οικογενειών μας. Απαιτούμε, διεκδικούμε σε κάθε χώρο.
Ως ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ξεχωρίζουμε το εργοστάσιο του ΜΙΜΙΚΟΥ–HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ) γιατί είναι ο πιο μεγάλος εργασιακός χώρος του κλάδου στην περιοχή ευθύνης του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας και ως εκ τούτου μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος διασποράς του ιού σε ενδεχόμενο κρούσμα. Στο πτηνοσφαγείο της επιχείρησης εργάζονται περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι ενώ σε αλλαγές βάρδιας συνοστίζονται περισσότεροι από 200 συνάδελφοι σε έναν διάδρομο που είναι οι ντουλάπες (αποδυτήρια), υπάρχουν πόστα που ο ένας είναι δίπλα στον άλλον κα. Επιπλέον δεν πληρούνται αυτονόητες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται ανεξαρτήτως πανδημίας (χώρος διαλείμματος, καθαρίστρια κτλ). Η εταιρεία αρνείται συνάντηση με το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας παρότι έχουμε υποδείξει συγκεκριμένα προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε προτείνει και συγκεκριμένες λύσεις.
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εύβοιας ώστε α)να διαπιστωθεί αν υπάρχει σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας λόγω κορονοϊού επικαιροποιημένη εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, β)να διαμορφωθεί ή να τοποθετηθεί (υπάρχουν έτοιμοι στο εμπόριο) χώρος διαλείμματος που να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, γ)να εγκατασταθεί στο χώρο των αποδυτηρίων αερισμός και σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας για να μην παγώνουμε και αυτόν τον χειμώνα και να μην ψηνόμαστε το ερχόμενο καλοκαίρι, δ)να φτιαχτούν οι αντίστοιχες με το προσωπικό και τα τμήματα τουαλέτες και μπάνια, ε)να χορηγηθούν τα απαραίτητα για κάθε πόστο ΜΑΠ (ισοθερμικά, αδιάβροχα κτλ), στ)να υποδειχτούν οδηγίες για όσους πηγαίνουν από το «φούρνο» στο «ψυγείο» και πάλι πίσω στο «φούρνο» χωρίς να μεσολαβεί κάποιο έστω ολιγόλεπτο διάλειμμα, ζ)να υποδειχτούν λύσεις για να μειωθούν με τη χρήση της τεχνολογίας τα βάρη ειδικά όπου επιβαρύνονται γυναίκες. Κατά τη διενέργεια του ελέγχου να παρεβρίσκονται εκπρόσωποι του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας οι οποίοι είναι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και προβλέπεται να είναι παρόν.
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του ΕΟΔΥ ώστε να γίνουν μαζικά τεστ, σε όλους τους συναδέλφους στην εταιρεία ΜΙΜΙΚΟΣ–HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ) καθώς έχει διαπιστωθεί κρούσμα κορονοϊού και όποια καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία για ανθρώπινες ζωές και να επαναλαμβάνονται τακτικά. Τέστ σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου με προτεραιότητα ανάλογη του αριθμού εργαζομένων.
Να υποδειχθούν και από τις δύο συναρμόδιες υπηρεσίες μέτρα τα οποία αναφέρουν οι ειδικοί και προκύπτουν και κατά την κοινή λογική όπως θερμομέτρηση κατά την είσοδο κτλ.
Ότι μέτρο ληφθεί στο χώρο εργασίας του πτηνοσφαγείου του ΜΙΜΙΚΟΥ–HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ) να μην έχει καμία επίπτωση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Επισημαίνουμε την συγκεκριμένη πλευρά καθώς υπάρχει προηγούμενη αρνητική εμπειρία από την εταιρεία που πριν λίγες ημέρες επιδίωξε να μην πληρώσει συναδέλφους που με δικιά της ευθύνη δεν δούλεψαν αξιώνοντας να υπογράψουν μιας μέρας είτε άδειες άνευ αποδοχών είτε κανονικές άδειες, δεν βάζει ΒΑΕ σε όλους τους συναδέλφους κα.
Διεκδικούμε μαζί με άλλα σωματεία και φορείς όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής μας. (προσλήψεις στην υγεία, μείωση αριθμού μαθητών στις τάξεις, προσλήψεις εκπαιδευτικών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μαζικά τεστ κτλ).
ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑΦΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: