Ένας οδυνηρός συμβιβασμός που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παγώνει για τρία έτη την προτεινόμενη εφαρμογή του «δικαιώματος στην αποσύνδεση», δηλαδή κανόνων που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα τους δίνει τη δυνατότητα να απενεργοποιούν εκτός ωραρίου τις ψηφιακές συσκευές, χωρίς τον φόβο της απόλυσης.
Ο συμβιβασμός έγινε ανάμεσα στους Σοσιαλιστές (S&D) και στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και υλοποιήθηκε μέσω τροπολογίας που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Η εν λόγω τροπολογία ουσιαστικά διέγραψε την ελπιδοφόρα έκθεση που προηγήθηκε και πρότεινε την καθιέρωση του «δικαιώματος στην αποσύνδεση».
Οι αντιδράσεις
Στο θέμα αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος ήταν σκιώδης εισηγητής στην Επιτροπή Απασχόλησης για λογαριασμό της πολιτικής Ομάδας της Αριστεράς, GUE/NGL. Όπως κατήγγειλε, «η εκ των υστέρων κατάθεση τροπολογίας, μόλις μία εβδομάδα πριν από την ολομέλεια, αποδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο τις υπόγειες συναλλαγές του S&D, που έδρασε ως φερέφωνο των εργοδοτών, και την εκβιαστική στάση της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής Δεξιάς, που επιχειρεί να αλλοιώσει τη νομοθετική πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στον πυρήνα της, καθιστώντας το περιεχόμενό της έωλο».
Όπως συμπλήρωσε, η τροπολογία κατατέθηκε στην ολομέλεια «από τον ίδιο τον εισηγητή του σχετικού φακέλου, τον Μαλτέζο Σοσιαλδημοκράτη Alex Agius Saliba, ο οποίος λίγο-πολύ παραδέχτηκε σε συνέντευξή του πως αυτή η τροπολογία "ήταν απαραίτητη για να επιτευχθεί συμφωνία και να εξασφαλιστεί η στήριξη της πλειοψηφίας" –δηλαδή του ΕΛΚ– ενώ έκανε λόγο και για πιέσεις από Ενώσεις Εργοδοτών».
Από την πλευρά της, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις και ο ΣΕΒ υπαγορεύουν την πολιτική της Ν.Δ.», τονίζοντας πως «οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπερψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τριετές "πάγωμα" της θεσμοθέτησης του "δικαιώματος στην αποσύνδεση"».
Σύμφωνα με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, «οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΣΕΒ, άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις για το τριετές αυτό πάγωμα, που στοχεύει, αφενός να παραμείνει χωρίς κανόνες και ρύθμιση η τηλεργασία σε μια περίοδο γενίκευσης της εφαρμογής της και αφετέρου να παγιωθούν δεδομένα στην αγορά εργασίας που να καθιστούν αδύνατη τη μελλοντική ρύθμιση της». Τόνισε επίσης πως η τηλεργασία «δεν μπορεί να γίνει όχημα για ελαστική, φθηνή εργασία και ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος, ενόψει και του αντεργατικού νόμου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, που θα πλήξει το ωράριο, θα επιβάλλει απλήρωτες υπερωρίες και θα καταλύσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Πηγή: Εφσυν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου