18 Μαΐ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΣΥ_ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Βαθιά ρομαντικός (ή και νυχτωμένος..) όποιος προσδοκά ότι η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή γίνεται προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Και απ’ ότι διαφαίνεται ούτε καν των ιδίων των υπαλλήλων που θα υπηρετούν σε αυτή. 

Σε ένα σχέδιο νόμου «σπασμένο» σε έξι μέρη, τα δύο πρώτα αφορούν την κύρωση της διεθνούς σύμβασης 190 για τη βία και παρενόχληση. Συνεχίζοντας με διατάξεις που αφορούν την εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και τη χορήγηση αδειών, ώσπου κάπου προς τη μέση έρχονται οι διατάξεις με όλο το ζουμί «για την προστασία της εργασίας» τόσο μέσα από την κατάργηση του οκταώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες όσο και από τη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή..Για να κλείσουμε και πάλι με την κύρωση μιας ακόμη διεθνούς σύμβασης γιατί αν μη τι άλλο, προστασία της εργασίας πρωτίστως σημαίνει προαγωγή της υγείας και ασφάλειας στην εργασία..με την αύξηση των ορίων υπερωριακής απασχόλησης!

 

Θεατρική εισαγωγή με θεατρικό φινάλε! Και εμείς οι θεατές! Το παζάρι έχει γίνει και αυτό που συμφωνήθηκε, διαπνέει όλο το νομοσχέδιο..ανώδυνες κυρώσεις και εναρμόνιση με ευρωπαϊκές οδηγίες από τη μία και από την άλλη απροστάτευτοι εργαζόμενοι υπό τη σκέπη μιας ανεξάρτητης αρχής αμφιβόλου αρμοδιότητας.

 

Ή μάλλον με «σαφείς» αρμοδιότητες! Θα μπορούσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής να είναι ένας αρχηγός με υπερ-αυξημένες δυνάμεις, ένας εργοδότης με απεριόριστη διαπραγματευτική ισχύ σε μια άνιση σχέση με τους εργαζόμενους-υπαλλήλους;

Θα μπορούσε κάλλιστα κατά τη γνώμη μας και μάλιστα κατά τα πρότυπα των χειρότερων περιπτώσεων της κατάχρησης του διευθυντικού δικαιώματος στον ιδιωτικό τομέα καθώς:

Ο Διοικητής, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:
-
επιλέγει και τοποθετεί τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων κάθε επιπέδου της Επιθεώρησης Εργασίας και αποφασίζει για την πρόωρη λήξη της θητείας τους και την απαλλαγή ή μετακίνησή τους.

- καθορίζει τον τρόπο, τη διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της επίτευξης των στόχων, τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων της Επιθεώρησης Εργασίας, τον τρόπο, τη διαδικασία, τα όργανα αξιολόγησης αυτών και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του συνόλου της διαδικασίας.

-προτείνει στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στον Υπουργό Εσωτερικών, την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τη σύσταση ή κατάργηση οργανικών θέσεων προσωπικού όλων των κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων

-καθορίζει την εσωτερική διάρθρωση των Υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας και συστήνει ή καταργεί ή συγχωνεύει οργανικές μονάδες αυτής, κάθε επιπέδου ή αναστέλλει τη λειτουργία τους ή μετατρέπει το επίπεδο αυτών, καθώς και τους κλάδους από τους οποίους προέρχονται οι Προϊστάμενοι αυτών.

-καθορίζει την κατά τόπο και καθ’ ύλη αρμοδιότητα των Υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας, την περαιτέρω εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων τους, την έδρα και τον τίτλο αυτών, καθώς και την ημερομηνία έναρξης ή παύσης λειτουργίας τους, καθώς και ορίζει ποια πρόσωπα θεωρούνται μεγάλες επιχειρήσεις.

-καθορίζει τις οργανικές θέσεις προσωπικού, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα μεταξύ των υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας.

Και αυτές είναι μερικές από τις αρμοδιότητας του σούπερ Διοικητή, μετά τον σούπερ ηρώα Χατζηδάκη!

 

Τελικά, θα μας απαντήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. γιατί απέτυχε στη συγκεκριμένη περίπτωση το επιτελικό κράτος; Γιατί μετά από δύο χρόνια από τη υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. σε Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας υπό της Γενικής Γραμματέως, ήρθε ξαφνικά η «αναβάθμιση υπό έναν Διοικητή»;

 

Ανεξάρτητη Αρχή που φέρει τον τίτλο της Επιθεώρησης Εργασίας χωρίς κανέναν Επιθεωρητή, είτε Εργασιακών Σχέσεων είτε Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία παρά μόνο υπαλλήλους, έρμαια στις ορέξεις του εκάστοτε διοριζόμενου Διοικητή.

Χωρίς καμία δέσμευση για το προσωπικό της, τις υποδομές της και τους μηχανισμούς ελέγχου της. Και φυσικά ούτε κουβέντα για τη ενίσχυσή της!

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ήρθε και πάλι η ώρα να διεκδικήσουμε συλλογικά το καλύτερο για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και για εμάς!


Ενόψει της έκτακτης ενημερωτικής γενικής συνέλευσης του Συλλόγου μας τη Δευτέρα 24.05.2021 και ώρα 13:00


Σας καλούμε στην ανοικτή συζήτηση για το κατατεθέν εργασιακό νομοσχέδιο και τις επικείμενες οργανωτικές αλλαγές στο Σ.ΕΠ.Ε. στο παρακάτω link μέσω της πλατφόρμας zoom αυτή την Πέμπτη 20.05.2021 και ώρα 18:00:

ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΕΠΕ

Time: May 20, 2021 06:00 PM Athens

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/89016392490?pwd=U0VNWkZUWHJiQmRMMHlKdjZkSVk5UT09

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: