23 Φεβ 2022

Τραμπουκίστε ελεύθερα τους επιθεωρητές Εργασίας

 Δικαστήριο της Χίου απάλλαξε από κάθε κατηγορία εργοδότη-πολιτευτή της Ν.Δ. που εξύβρισε, απείλησε και χτύπησε επιθεωρητή όταν του επέβαλε πρόστιμο για ανασφάλιστη καθαρίστρια.

Μπορεί ένας εργοδότης κατά τη διαδικασία ελέγχου της επιχείρησής του να τραμπουκίζει τον εκάστοτε επιθεωρητή Εργασίας βρίζοντάς τον, φτάνοντας στο σημείο να εκτοξεύει αντικείμενο εναντίον του και παρ' όλα αυτά να μένει ποινικά ατιμώρητος; «Βεβαίως και μπορεί», απάντησε χτες το Μονομελές Πρωτοδικείο Χίου που κλήθηκε να εκδικάσει την έγκληση του επιθεωρητή Εργασίας στη Χίο, Δημήτρη Φραγκομίχαλου, εναντίον πολιτευτή της Ν.Δ. και ιδιοκτήτη ιατρικού κέντρου, απαλλάσσοντας τον κατηγορούμενο από κάθε κατηγορία.

Ο Δημήτρης Φραγκομίχαλος τον Ιούνιο του 2019 επιχείρησε να ελέγξει διαγνωστικό κέντρο, ιδιοκτησίας γνωστού πολιτευτή της Ν.Δ. στο νησί, και κατά την επίσκεψή του εκεί εντόπισε ανασφάλιστη καθαρίστρια, γνωστοποιώντας στον επιχειρηματία την επιβολή προστίμου ύψους 10.500 ευρώ. «Κατά τη διάρκεια του ελέγχου ο εργοδότης δυστυχώς παρεκτράπηκε απρόκλητα σε προσβλητική συμπεριφορά, εκτοξεύοντας εναντίον μου σε έξαλλη κατάσταση διάφορες χυδαίες ύβρεις ("Ντροπή στον πατέρα που σ’ έκανε, πούστη", "Δημόσιε υπάλληλε του κώλου" και πολλές άλλες), λεκτικές απειλές (π.χ. "Θες να φύγεις δαρμένος, αυτό θέλεις, ρε κωλόφατσα;") και στο τέλος ένα πλαστικό αντικείμενο που με τραυμάτισε στα χέρια.

Παρ’ όλα αυτά, διατήρησα την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτησή μου και τα λόγια μου ήταν μετρημένα και εστιασμένα μόνο στα ζητήματα του ελέγχου, σχετικά με τον οποίο τήρησα επακριβώς την ισχύουσα νομοθεσία και την προβλεπόμενη διαδικασία», σημείωνε τότε σε επιστολή του προς τα ΜΜΕ και την υπηρεσία του ο κ. Φραγκομίχαλος, καταφεύγοντας σε σχετική μηνυτήρια αναφορά που εκδικάστηκε τελικά μόλις χτες.

Εκεί ο μηνυτής υποστήριξε τα ίδια, έχοντας υποβάλει και σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο στο πλαίσιο αστικής δίωξης που εκκρεμεί.

Και ενώ θα περίμενε κανείς μια απόφαση που θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία και θα ισχυροποιούσε τη θέση των επιθεωρητών Εργασίας, το δικαστήριο ύστερα από πέντε ώρες συνεδρίασης κατέληξε στην ουσιαστική απαλλαγή του κατηγορούμενου, αρχειοθετώντας ορισμένες από τις κατηγορίες και παραγράφοντας άλλες, όπως της εξύβρισης.

Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ηχητικό δεν ακούστηκε στην αίθουσα, ενώ επετράπη στη συνήγορο του κατηγορούμενου να προσκομίσει επιλεκτικά αποσπάσματα της απομαγνητοφώνησης. Ακόμα πιο χαρακτηριστική η τοποθέτηση της εισαγγελέως, που έκρινε ότι τα είκοσι λεπτά που διήρκεσε ο έλεγχος ήταν υπερβολικός χρόνος!

Τελικά το μόνο επιλήψιμο που διέκρινε το δικαστήριο ήταν ο τραυματισμός του επιθεωρητή Εργασίας, αλλά αφού θεωρήθηκε εντελώς ελαφρός, απάλλαξε τον κατηγορούμενο και από αυτή την κατηγορία…

αναδημοσίευση από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: