26 Μαΐ 2022

Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό!

Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν αναβαθμίζεται, ούτε μετατρεπόμενη σε «Ανεξάρτητη Αρχή», ούτε από αμφιλεγόμενες πολιτικές επιλογές .

 

Είναι προφανές σε όλους μας που εργαζόμαστε στο Υπουργείο Εργασίας και στο ΣΕΠΕ ότι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων των συναδέλφων, η αγορά εργασίας βρίσκεται σε πλήρη απορρύθμιση. Τα εργατικά ατυχήματα είναι στην ημερήσια διάταξη και οι εργασιακές σχέσεις στο χειρότερο σημείο τους. Η προσπάθεια των  εργαζόμενων στο ΣΕΠΕ να απορροφήσουν τους κραδασμούς και την αυξανόμενη (λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης) παραβατικότητα στην αγορά εργασίας μοιάζει πιο πιθανό να συντρίψει τους ίδιους, παρά να εξομαλύνει την κατάσταση.

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δημοσίευση του νόμου 4808/2021, ο Υπουργός Εργασίας μας ανακοίνωσε ότι βρήκε τον «εκλεκτό» που θα αναλάβει ως διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας. Ο «εκλεκτός» του υπουργού είναι ένα μεγάλο διευθυντικό στέλεχος το οποίο έχει προϋπηρεσία ως προσωπάρχης (Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού), σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες όμως έχουν συνδεθεί κατά το παρελθόν με γνωστές αντεργατικές πρακτικές και επιχειρηματικά σκάνδαλα πρώτου μεγέθους.

Η πρώτη σκέψη που σου έρχεται είναι ότι δεν μπορεί κάποιο «λάθος» θα έγινε!

Και τούτο διότι, ο Διοικητής δεν θα έχει ως αρμοδιότητα μόνο τη διαχείριση του προσωπικού της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου και σε αυτό το πεδίο ο νόμος του δίνει υπερεξουσίες (ορισμός υπηρεσιών, κατάργηση τμημάτων, ορισμός προϊσταμένων, παύση τους, κ.λ.π.) σε πλήρη αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή, ότι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο ρυθμίζεται από το Δημοσιουπαλληλικό Κώδικα και όχι από μονοπρόσωπες ηγεσίες που παραπέμπουν αλλού! Παραβλέποντάς ότι είναι ακριβώς αυτή η Δημοσιοϋπαλληλική σχέση η οποία σύμφωνα με τη ΔΣΕ 81 αποτελεί εχέγγυο της ανεξαρτησίας του Επιθεωρητή.

Κυρίως όμως, ο νέος Διοικητής θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του φορέα και εκπόνησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του. Θα αναλάβει –όπως είναι γνωστό-  να υλοποιήσει τη διαφημιζόμενη από τον Υπουργό αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μια δήθεν «αναβάθμιση» της Επιθεώρησης Εργασίας. Μια «αναβάθμιση», που δε θα περάσει από την κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά αφήνεται ως λευκή επιταγή στα χέρια της νέας διοίκησης.

 

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση των αρίστων διορθώνει το «Επιτελικό» λάθος του 2019 με ένα μεγαλύτερο λάθος: τη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε «ανεξάρτητη αρχή». Και όπως είναι γνωστό δυο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό.

Ένα χρόνο πριν γράφαμε ότι είναι βαθιά νυχτωμένος όποιος προσδοκά ότι η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή γίνεται προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Όπως ήταν βαθειά νυχτωμένος όποιος πίστεψε ότι δεν υποβίβαζε το ΣΕΠΕ η μετατροπή του το 2019 σε Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας υπό της Γενικής Γραμματέως.

Τελικά και το νέο σχέδιο μετασχηματισμού του ΣΕΠΕ δεν αναβαθμίζει το ΣΕΠΕ. Δεν το μετασχηματίζει σε ανεξάρτητη υπηρεσία, υπαγόμενη ωστόσο στη γενική εποπτεία του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας (το οποίο έχει την πολιτική ευθύνη της ρύθμισης της αγοράς εργασίας) σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της ΔΣΕ 81. Καταργεί δε και τον κοινωνικό της έλεγχο από εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών.

Η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε «ανεξάρτητη αρχή» τύπου ΑΑΔΕ δε διασφαλίζει την κοινωνική του αποστολή, αντίθετα συνιστά αποφυγή πολιτικής ευθύνης ως προς την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και παραπομπή του ελέγχου της σε δήθεν «ανεξάρτητο» όργανο. Σε ένα όργανο που η όλη διαδικασία επιλογής του δεν εγγυάται καμία ανεξαρτησία!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Ας μην κοροϊδευόμαστε! Όλοι ξέρουμε ότι η βίαιη απόσχιση του ΣΕΠΕ από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ουσιαστικά διαγράφει την «Εργασία» από το Υπουργείο, το οποίο όμως θα συνεχίσει να διαμορφώνει την εργατική νομοθεσία. Ήδη η μετονομασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας σε Γενική Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων θέτει στο περιθώριο και στην αφάνεια μια ζωτικής σημασίας αρμοδιότητα, που αφορά στην υγεία και την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα μας οδηγήσει σε ένα άλλο Υπουργείο Εργασίας με την Εργασία να ΜΗΝ είναι στο Επίκεντρο και σε ένα άλλο ΣΕΠΕ.

Υπερασπιζόμαστε την συνταγματική επιταγή ότι «H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος»

Δηλώνουμε παρόντες σε ένα αγώνα υπεράσπισης του κόσμου της εργασίας απέναντι τις συνεχείς αντεργατικές πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: