Απίστευτο και όμως αληθινό με εγκύκλιο η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας τροποποιεί σε ΚΣΣΕ τη συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών για πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 2 ρεπό την εβδομάδα και μετατρέποντας το πενθήμερο σε εξαήμερο. Για μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους βεβαίως βεβαίως σύμφωνα με τα όσα γράφει και υπογράφει η Γενική Γραμματέας.
για να πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά
Στις 24.5.2021 εργαζόμενοι και εργοδότες συνυπέγραψαν την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ), «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021 - 2023»
Με Πράξη Κατάθεσης στις 14/9.6.2021 την κατέθεσαν στο Υπουργείο για να κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
Από τότε περίμεναν και διεκδικούσαν .... είναι βλέπεις και η έκθεση τεκμηρίωσης είναι, είναι όλα αυτά που έχουν νομοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση που κάνει την κύρωση μιας σύμβασης Γολγοθά.
Τελικά μετά από κόπους και βάσανα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας κατά τη συνεδρίαση του την 20η.06.2022 την έκρινε γενικά υποχρεωτική τη ΚΣΣΕ ... δηλαδή ισχύει υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους και εργοδότες. Δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ Β' 3354/29-06-2022 ωραία πράγματα μια ανάσα για τους εργαζόμενους στη βαριά βιομηχανία της χώρας στον τουρισμό. Άργησε λίγο, ένα χρόνο η διετής σύμβαση να κυρωθεί με αποτέλεσμα όσοι δεν ανήκουν στις ενώσεις εργοδοτών και εργαζομένων να μην μπορούν να χαρούν για την αναδρομικότητα της, αλλά τέλος καλό όλα καλά.
¨Όμως να που αυτό δεν ήταν το τέλος. Δεν πέρασαν και πολλές μέρες από τις 29-06-2022 και έρχεται στις 07/07/2022 με εγκύκλιο η Γενική Γραμματέας να εξηγήσει την ΚΣΣΕ γιατί οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν από αυτά και δεν θα την καταλάβουν.
Έρχεται να εξηγήσει τον όρο της ΚΣΣΕ «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα».
Δίνει λοιπόν την εξής απλή εξήγηση "Περαιτέρω, σύμφωνα και με το άρθρο 7 παρ. 2 του ν. 1876/1990) δύναται ο εργαζόμενος να ζητήσει με αίτησή του στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τον επιμερισμό των σαράντα (40) ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι (6) ημέρες αντί για πέντε (5), για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας του. Το ως άνω αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται (ή θα απορρίπτεται) από τον εργοδότη."
Ώπα σύμφωνα με ΤΙ η υποχρεωτική 5ημερη εργασία που μετά από συλλογική διαπραγμάτευση αποφάσισαν εργαζόμενοι και εργοδότες μεταμορφώνεται σε 6ημερη; ΤΙ μαγικό γράφει εκεί στο άρθρο 7 παρ. 2 του ν. 1876/1990) άραγε.
Μάλιστα στο άρθρο 7 παρ. 2 του ν. 1876/1990 γράφει: Οι όροι ατομικών συμβάσεων εργασίας, που αποκλίνουν από τους
κανονιστικούς όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι
επικρατέστεροι, εφ` όσον παρέχουν μεγαλύτερη προστασία
στους εργαζόμενους.
Ποιος κρίνει ποιος όρος παρέχει μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους ... ποιος κρίνει ότι η 6ημερη εργασία παρέχει μεγαλύτερη προστασία από την 5ημερη ή γιατί όχι την 4ημερη εργασία ... Για το υπουργείο εργασίας η απάντηση είναι δεδομένη ποιος άλλος η ατομική συμφωνία εργοδότη εργαζομένου. Η γνωστή ατομική συμφωνία του λύκου με το πρόβατο.
Και πως θα γίνει η συμφωνία εργοδότη εργαζομένου; Με ηλεκτρονική αίτηση του εργαζομένου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ που θα την εγκρίνει ή θα την απορρίπτει ο εργοδότης. Έχει λειτουργία και για ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών το ΕΡΓΑΝΗ και δεν το ξέραμε; Σε λίγο θα ανταλλάσσουν και μηνύματα "Μαρία την παραγγελία στο 1 τώρα, έχεις αργήσει";
Δίκιο έχουν και στην ΠΟΕΕΤ που γράφουν ότι μετά το 8ωρο καταργείται στην πράξη και το 5ήμερο, κυρίως όμως
καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των
κοινωνικών εταίρων αλλά και που να το βρουν;
Καταργεί τα σωματεία θα έλεγα εγώ, γιατί αν τα σωματεία εμποδίζονται στο να βελτιώσουν τους όρους εργασίας των μελών τους ποιο το κίνητρο των εργαζομένων να συμμετέχουν σ αυτά;