3 Απρ 2023

Ψήφισμα έκτακτου Συνεδρίου ΟΣΥΠΕ 3 Απριλίου 2023

 Σήμερα 3 Απριλίου 2023 στο έκτακτο συνέδριο της ΟΣΥΠΕ λήφθηκε ομόφωνα η απόφαση να προκηρυχθεί απεργία αποχή από την αξιολόγηση και τη στοχοθεσία του νόμου Βορίδη . 

Επίσης με ψήφους 12 υπερ και 9 κατά εγκρίθηκε το ακόλουθο ψήφισμα: 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΟΣΥΠΕ)

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, 3 Απριλίου 2023

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στην Αθήνα σήμερα 3 Απριλίου 2023 συνήλθε εκτάκτως το Συνέδριο Αντιπροσώπων της ΟΣΥΠΕ με θέμα νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας για τους μονίμους πολιτικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) σύμφωνα με το Ν.4940/2022 (Α’ 112).

Το Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ αποφάσισε τα παρακάτω:

  1. Προκηρύσσει ομόφωνα τη κήρυξη απεργίας - αποχής όλων των υπαλλήλων, που καλύπτονται συνδικαλιστικά από την Ομοσπονδία, από κάθε ενέργεια που συνδέεται με την περιγραφόμενη στο Ν. 4940/2022 διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ.
  2. Επαναλαμβάνει και στηρίζει τις αποφάσεις του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος ενάντια στο νόμο Βορίδη, που προάγει την ανθρωποφαγία και εξυμνεί την αναξιοκρατία. Χορηγεί ένα απαράδεκτο «κοκαλάκι bonus» σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, επιχειρώντας να διασπάσει, να διχάσει, να ρουσφετολογήσει  και να προαγάγει την «ανθρωποφαγία» μέσα στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων! Η αξιολόγηση, όμως, δεν μπορεί να γίνεται με «όρους πολυεθνικών και πιστή αντιγραφή επιχειρηματικών πρακτικών». Με τον νόμο Βορίδη 4940/2022, εισάγεται, εκτός των άλλων, μια δαιδαλώδης γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγεί σε «απαλλαγή του προϊσταμένου από τα καθήκοντά του» (άρθρο 11), σε bonus, σε μια συνεχή ενασχόληση των εργαζομένων με τη διαδικασία μιας προσχηματικής αξιολόγησης και άρα σε μεθοδεύσεις και παρασκηνιακές διαδικασίες. Ο νόμος Βορίδη εισάγει έννοιες αξιολόγησης εντελώς ασαφής και υποκειμενικές, όπως «σφυγμός ομάδας», «σχέδιο ανάπτυξης», «προσδοκίες του αξιολογούμενου και του αξιολογητή» και περιλαμβάνει στοχοθεσίες οι οποίες, ακόμα κι αν τεθούν, στην πρακτική των δημοσίων υπηρεσιών ανατρέπονται με εντολές των πολιτικών διοικήσεων
  3. Καταγγέλλει τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της Κυβέρνησης, η οποία δια του Υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη (δημιουργού του απαράδεκτου Ν.4920/2022, της αξιολόγησης), προσέφυγε στο Δικαστήριο χρησιμοποιώντας τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και έβγαλε παράνομη την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ,  ακλουθώντας το παράδειγμα του σημερινού πρωθυπουργού και Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014 για την αξιολόγηση που θεωρούσε δεδομένο ότι το 15% των δημοσίων υπαλλήλων θα έπρεπε να απολυθούν ως άχρηστοι.
  4. Καταγγέλλει επίσης την παραπάνω ενέργεια, ως αήθη προσπάθεια εργαλειοποίησης του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών για το οποίο η Κυβέρνηση ευθύνεται με αποκλειστικό σκοπό τη στοχοποίηση και διαπόμπευση των δημοσίων υπαλλήλων ως δήθεν υπευθύνων, ώστε να αποσειστούν οι πολιτικές και άλλες ευθύνες της Κυβέρνησης, που απαξίωσαν το σιδηροδρομικό δίκτυο και οδήγησαν στην τραγωδία των 57 νεκρών.  
  5. Καταγγέλλει την εξελισσόμενη μέσω των δικαστηρίων ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, να κηρυχθούν παράνομες οι αποφάσεις των ομοσπονδιών – μελών της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες σε συνέχεια των αποφάσεων της ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν αυτοτελώς Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση
  6.  Δηλώνει ότι, η σημερινή «κυβέρνηση των αρίστων» έχει αλλεργία στα δικαιώματα. Με μια σειρά νομοθετημάτων η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει τη χώρα, σε μια καθεστωτική κατ’ επίφαση δημοκρατία και είναι χρέος των εργαζομένων να αντισταθούν σε αυτή τη εφιαλτική προοπτική, όχι μόνο γιατί αυτό είναι καταστατική υποχρέωση των εργαζομένων ως πολιτών, αλλά γιατί λιγότερη δημοκρατία, σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις, χειρότερες συνθήκες δουλειάς και περιορισμό της δυνατότητας ανάπτυξης συλλογικών δράσεων. 
  7. Δηλώνει ότι θα υπερασπίσει με όλες τις δυνάμεις το δικαίωμά μας στην απεργία, ενάντια στον Νόμο Χατζηδάκη που επιχειρεί  να το καταργήσει. Το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα θα υπερασπιστεί τη Δημοκρατία .
  8.  Η ΟΣΥΠΕ όπως και το σύνολο του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης του Δημοσίου, αρχής γενομένης από τις ίδιες τις πολιτικές ηγεσίες, ενάντια στη απόσειση πολιτικών και διοικητικών ευθυνών, ενάντια στα ρουσφέτια, ενάντια στις στρατιές των μετακλητών υπαλλήλων που αποφασίζουν χωρίς να λογοδοτούν, ενάντια στη διάλυση των δομών σε βασικούς κοινωνικούς τομείς και στην απαξίωση των κοινωνικών αγαθών (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικό Κράτος, Μεταφορές, Ενέργεια, Νερό)
  9. Ήμασταν και είμαστε υπέρ ενός σύγχρονου, αξικοκρατικού, αντικειμενικού και πλήρως διαφανούς συστήματος αξιολόγησης του Δημοσίου, που θα προκύψει μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με την ΑΔΕΔΥ και τις οργανώσεις της.

 

Αθήνα, 3/4/2023

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: