19 Απρ 2023

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στα 7.000-8.000 ο μισθός του Διοικητή Επιθεώρησης Εργασίας;

Στο τελευταίο νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, το γνωστό και νομοσχέδιο σκούπα πέρασε και διάταξη που εκτινάζει στα ύψη το μισθό του διοικητή της νέας Αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας.

Στο νομοσχέδιο αυτό που ξεκίνησε στη διαβούλευση με είκοσι επτά άρθρα, προστέθηκαν νύχτα άλλα τριάντα τέσσερα και έφτασε αισίως τα εξήντα ένα, ενώ με τις τροπολογίες των πενήντα ενός άρθρων που κατατέθηκαν χαράματα μάλλον, κατάληξε η κυβέρνηση σε ένα νομοσχέδιο με τετραπλάσιο αριθμό άρθρων, με πολλά δηλαδή μικρά ενσωματωμένα νομοσχέδια..

Σε μια τροπολογία που τελικά έγινε το άρθρο 99 του Ν 5043 /13-04-2023 τεύχος Α προβλέπεται:

Αποδοχές διοικητή Επιθεώρησης Εργασίας - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 124 ν. 4808/2021 Στην παρ. 1 του άρθρου 124 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Μέρους IV του νόμου αυτού για τη σύσταση της ανεξάρτητης αρχής με την επωνυμία «Επιθεώρηση Εργασίας», επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, η φράση «καθορίζονται οι κάθε είδους αποδοχές του Διοικητή, τακτικές ή πρόσθετες» αντικαθίσταται από τη φράση «καθορίζονται οι τακτικές αποδοχές του Διοικητή», β) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, και η παρ. 1 του άρθρου 124 διαμορφώνεται ως εξής: «1. Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, που λαμβάνεται μετά από πρόταση του Συμβουλίου Διοίκησης, καθορίζονται οι τακτικές αποδοχές του Διοικητή, για όλο το διάστημα της θητείας του. Για τις αποδοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας ειδικής ανταμοιβής που χορηγείται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο Συμβόλαιο Απόδοσης της παρ. 7 του άρθρου 113 του παρόντος, εφαρμόζονται τα όρια που τίθενται στην παρ. 4 του άρθρου 39 του ν. 4892/2022 (Α’ 28).»

Θεωρητικά η διάταξη κρίθηκε απαραίτητη "προκειμένου να συμπληρωθεί η ισχύουσα διάταξη και να αποσαφηνιστεί ο τρόπος καταβολής των αποδοχών του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας"

Όλα τα άλλα είναι ξεκάθαρα στο πως θα λειτουργήσει η νέα ανεξάρτητη αρχή και το μόνο πρόβλημα που επείγει να αποσαφηνιστεί είναι το ύψος της αμοιβής του Διοικητή.

Το Ανώτατο όριο τις αμοιβές του διοικητή φθάνει στο ύψος των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου. Είναι οι μισθοί που θα έχουν τα γαλάζια παιδιά που τοποθέτησε ως μαναντζερ στον e-ΕΦΚΑ ο Υπ. Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης καθώς για τον ορισμό τους γίνεται αναφορά στο ίδιο άρθρο του ίδιου νόμου.  

Δεδομένο είναι  ότι ο μηνιαίος μισθός του Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι στα 8.314,56 ευρώ.   

Αναμένουμε βέβαια την έκδοση της προβλεπόμενης ΚΥΑ για να δούμε το ύψος των αποδοχών του.   


νομοσχέδιό σας που ξεκίνησε στη διαβούλευση με είκοσι επτά άρθρα, προστέθηκαν νύχτα άλλα τριάντα τέσσερα και φτάσατε αισίως τα εξήντα ένα, ενώ με τις τροπολογίες των πενήντα ενός άρθρων που κατατέθηκαν χαράματα μάλλον, καταλήξατε σε ένα νομοσχέδιο με τετραπλάσιο αριθμό άρθρων, με πολλά δηλαδή μικρά ενσωματωμένα νομοσχέδια.. Πηγή: radiothiva.gr - https://www.radiothiva.gr/content/25222/g.-poyloy-%C2%ABkybernisate-me-kanona-to-%C2%ABdogma-toy-sok%C2%BB-kai-paradidete-tin-elliniki-koinonia-me-pollaples-kriseis,-kyrioi-tis-neas-dimokratias!%C2%BB-

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λεφτά για τα δικά τους παιδιά υπάρχουν για την ασφάλεια των επιθεωρητών εργασίας δεν φτάνουν. Τελικά η ανεξάρτητη αρχή έγινε για να βολευτούν τα δικά τους παιδιά .
Ας τους χαίρονται οι χειροκροτητές τους

Ανώνυμος είπε...

Λίγα ειναι τα 8000 ευρω, διοτι η θέση του διοικητή ειναι ηλεκτρικη καρέκλα κ ο μισθός του θα έπρεπε να προσεγγίζει τις 20.000 ευρω , αφου πχ ενας ευρωβουλευτής παίρνει 25.000 ευρω κ υπογράφει μονο τις νομοθεσίες των επιχειρηματικών λόμπι της ΕΕ