22 Ιαν 2007

προσλήψεις από το... παραθυράκι

Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο στην χθεσινή Ελευθεροτυπία που γράφτηκε με αφορμή την ειδική έκθεση για τις προσλήψεις που έδωσε αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη και αναδημοσιεύω κάποια μέρη που αφορούν και Υπουργείο Απασχόλησης . Η έκθεση αποδεικνύει ότι το ρουσφέτι είναι όλων των Ελλήνων και αποτελεί σταθερή αξία κάθε κυβέρνησης.

Τουλάχιστον 70.000 προσλήψεις γίνονται κάθε χρόνο εκτός ΑΣΕΠ, με «pass» το γνωστό και μη εξαιρετέο μπάρμπα από την Κορώνη (bleu tooth) που, παρά την ίδρυση και λειτουργία του ΑΣΕΠ εδώ και 13 χρόνια, ζει και... διορίζει.

Στην έκθεση ερευνώνται 1.115 καταγγελίες πολιτών, από τις οποίες 648 (περίπου δηλαδή 6 στις 10) αναφέρονται στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Υγείας, καθώς και Περιφέρειες και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επίσης, από αυτές 85 αφορούν τη στελέχωση των ΚΕΠ και Δήμων και 94 στο υπουργείο Απασχόλησης (κυρίως προγράμματα ΟΑΕΔ). Τέλος, μια μεγάλη ομάδα (467 καταγγελίες, δηλαδή ποσοστό 41,9%) αφορούν προσλήψεις στο χώρο της Παιδείας.
Στην έκθεση καταγράφονται τρεις «πληγές» της δημόσιας διοίκησης και τρία μεγάλα προβλήματα στο σύστημα των προσλήψεων, ενώ περιγράφονται αναλυτικά 12 τύποι παρανομιών (πρόσληψη από το παράθυρο) και, τέλος, δίδονται 9 βασικές προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται σε έναν Κώδικα Πρόσληψης Προσωπικού στη βάση των αρχών της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της δημοσιότητας και των ίσων ευκαιριών συμμετοχής.

Σας λένε κάτι αυτά?


Πηγή :ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/01/2007 Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: