Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, μία στις 3 προσλήψεις που έγιναν, αφορούσε είτε θέση μερικής απασχόλησης, είτε εκ περιτροπής. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα σε ένα χρόνο (για την ακρίβεια η σύγκριση γίνεται με το 9μηνο Φεβρουαρίου - Οκτωβρίου 2009 καθώς για τον Ιανουάριο του 2009 το ΣΕΠΕ δεν διαθέτει συγκρίσιμα στοιχεία), οι «ευέλικτες» θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αυξήθηκαν σημαντικά. Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν πως σε σύνολο 727.203 νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν το 10μηνο του 2010, οι 254.743 αφορούσαν θέσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας (με μειωμένο μισθό και ωράριο εργασίας). Το αντίστοιχο διάστημα του 2009, από τις συνολικά 692.592 νέες προσλήψεις, οι 151.715 αφορούσαν τις ευέλικτες μορφές και οι 540.877 νέες θέσεις, αφορούσαν πλήρη απασχόληση.
Στην εικόνα του 10μήνου, πρέπει να προστεθεί και η σημαντική αύξηση που σημειώθηκε στις μετατροπές θέσεων πλήρους απασχόλησης, σε θέσεις μερικής, εκ περιτροπής με συμφωνία του εργαζόμενου και εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του περασμένου έτους, 19.978 θέσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε θέσεις μειωμένου ωραρίου και αμοιβής. Το αντίστοιχο διάστημα του 2009, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής, ήταν 15.653. Μέσα σε ένα χρόνο, δημιουργήθηκαν 76.873 επιπλέον θέσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, ενώ σχεδόν πολλαπλασιάστηκαν και οι μετατροπές των συμβάσεων, με 3.313 περισσότερες αλλαγές, σε σχέση με το δεκάμηνο του 2009.
Στο αμιγώς ελεγκτικό έργο του ΣΕΠΕ, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, σημειώνεται μία εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση προς το 2009 –η οποία αγγίζει το 15,60%. Στο γεγονός αυτό, πρέπει να προστεθεί και η σημαντική μείωση του προσωπικού του Σώματος. Βάσει των στοιχείων, παρατηρείται επίσης, αξιοσημείωτη άνοδος των επιβαλλόμενων προστίμων σε ποσοστό 34,53% σε σχέση με το 2009 και σε 26,07% σε σχέση με το 2008. Συγκεκριμένα, το πρώτο δεκάμηνο του 2010 επεβλήθησαν πρόστιμα της τάξης των 11.270.451 ευρώ μόνο για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό και επιπλέον πρόστιμα της τάξης των 8.446.000 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία από τα μικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ - ΕΥΠΕΑ όπου έχουν ελέγξει 25.078 επιχειρήσεις (2,7% του συνολικού αριθμού επιχειρήσεων) πανελλαδικά.
Αξιοπρόσεκτη αύξηση παρουσιάζουν και οι εργατικές διαφορές στο σύνολό τους, της τάξεως του 3,75% σε σχέση με πέρσι και 21,32% σε σχέση με το 2008.
πηγή: capital
2 σχόλια:
Δύο παρατηρήσεις :
1ον) Όσον αφορά τα στατιστικά των προσλήψεων. Όσοι γνωρίζουν με ποιό τρόπο γίνονται τα στατιστικά στις Υπηρεσίες (ιδίως τις μεγαλύτερες) δε θα μπουν στον κόπο να διαβάσουν τα νούμερα του άρθρου.
2ον) Όσον αφορά την αύξηση των ποσοστών ελέγχων και εργατικών διαφορών. Με δεδομένη τη συνεχόμενη μείωση του προσωπικού και την ανάγκη των πολιτικών προϊσταμένων να εμφανίζουν έργο, προαισθάνομαι ότι θα αρχίσουν πιέσεις για περισσότερους ελέγχους από τους υπάρχοντες υπαλλήλους που θα επωμιστούν περισσότερα βάρη. Κάτι ανάλογο προβλέπω ότι θα συμβεί και με τη "διαφήμιση" των εργατικών διαφορών στο καινούριο νομοσχέδιο.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ ΟΙ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΘΕΛΕΤΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ, ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΕΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ (ΟΧΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ) ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!!!
ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ (ΙΔΙΩΣ ΟΙ "ΝΕΟΙ" ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΘΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΗΔΗ ΝΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ)!!!
βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντ' έξι...
από που προκύπτει ότι είμαστε 800 επιθεωρητές εργασίας;;;
Δημοσίευση σχολίου