3 Απρ 2011

Που είναι ο Σύλλογος;

Το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ έχει προκαλέσει την αντίδραση των επιθεωρητών εργασίας και την ανάληψη δράσης από τον Σύλλογο Επιθεωρητών Βόρειας Ελλάδας. Το ερώτημα είναι τι κάνει ο δικός μας Σύλλογος μπροστά στην πιθανότητα ψήφισης ενός τραγικού νόμου που θα στοιχειώνει τις επιθεωρήσεις εργασίας για τα επόμενα χρόνια. Και η απάντηση είναι…τίποτα! Εκτός από παρασκηνιακά παζάρια και μια άσφαιρη κριτική στον Ειδικό Γραμματέα, η αντίδραση του Συλλόγου μας υπήρξε στην καλύτερη περίπτωση υποτονική και στη χειρότερη περίπτωση ύποπτη.

Η αλήθεια είναι πως όλο τον καιρό που συζητούνταν το νομοσχέδιο, το μοναδικό που ενδιέφερε την πλειοψηφία του Δ.Σ. ήταν μη τυχόν γίνει το ΣΕΠΕ Γενική Γραμματεία. Από τη στιγμή που ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει πλέον στο σχέδιο νόμου, αισθάνονται καλυμμένοι. Τι κι αν οι επιθεωρητές επιφορτίζονται με μια σειρά άσχετα καθήκοντα, τι κι αν δε λύνεται κανένα απολύτως από τα χρόνια προβλήματα του ΣΕΠΕ, τι κι αν προβλέπει διαδικασίες που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν και συστήνει οργανικές θέσεις που δεν πρόκειται ποτέ να καλυφθούν; Σε μια τελική, τι κι αν οι επιθεωρητές εργασίας φορτώνονται μια τεράστια γραφειοκρατική λάντζα χωρίς καμία πρόβλεψη για αντίστοιχες υποδομές; Κανένα πρόβλημα, όσο παραμένουμε στη «μεγάλη αγκαλιά του Υπουργείου» είμαστε όλοι χαρούμενοι.

Η άρνηση και των δύο κυβερνητικών παρατάξεων του Δ.Σ. να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση (η Αυτόνομη Πρωτοβουλία έχει προτείνει επανειλημμένα τη διακοπή παροχής στατιστικών στοιχείων) έχει γίνει πλέον απαράδεκτη. Αν συνεχίσουν αυτή την τακτική τότε έχει κανείς κάθε λόγο να αμφισβητεί τόσο την ειλικρίνεια των προθέσεών τους όσο και τη δυνατότητά τους να εκπροσωπήσουν επαρκώς τους επιθεωρητές εργασίας.

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα και η κριτική στον Ειδικό Γραμματέα ήταν για τον ίδιο λόγο.... συμφωνεί με τους Επιθεωρητές Εργασίας και θέλανε να τον βγάλουνε από τη μέση για να περάσουν αυτό το έκτρωμα....
Δεν είμαι ένθερμη οπαδός του αλλά έβγαζε μάτια η καταγγελία....
Και αν μη τι άλλο από καταγγελίες στο ΣΕΠΕ ξέρουμε καλά να καταλαβαίνουμε πότε μία καταγγελία ευσταθεί και πότε όχι....
Χαίρομαι που ανήκω στο Σύλλογο Βορείου Ελλάδος....
Και απογοητεύομαι τρελά διότι με Ειδικό Γραμματέα μαζί μας, τον όρο στο μνημόνιο για την Επιθεώρηση Εργασίας και το 80% των Επιθεωρητών που ανήκει στο Σύλλογο Βορείου Ελλάδος και στον Σύλλογο Τεχνικών πέρασε αυτό το έκτρωμα...
Και αν ακόμα αποφασιστούν αύριο κιόλας από τον Σύλλογο κάτω απεργιακά μέτρα για το νέο νόμο θα γίνει για άλλους λόγους και όχι γιατί τους νοιάζει το ΣΕΠΕ.... Για κανένα κάπνισμα, για τίποτα άλλο μπορεί... Αλλά δυστυχώς εμείς οι Επιθεωρητές Εργασίας λόγο δεν έχουμε όταν όλες οι αποφάσεις Ομοσπονδίας και Συλλόγου βγαίνουν κατά πλειοψηφία....
Βλέπεις αν δεν διαμαρτύρονταν τα δύο μέλη του πάνω Συλλόγου κανένας δεν θα μάθαινε τι συμβαίνει....

Ανώνυμος είπε...

πολυ σκατιλα μυρισε,,,συναδελφε φρανκ,,,τους δωθηκε η ευκαιρια να αποδειξουν οτι εκπροσωπουν τον επιθεωρητη και εκεινοι απεδειξαν περιτρανα το αντιθετο.

το πραμα βρωμαει απο χιλιομετρα...

τωρα πια ειναι αργα....



αηδιασα...
venceremos

Ανώνυμος είπε...

θα ηθελα να προσθεσω κατι.

φανταζομαι οτι τα μελη του συλλογου θα μπορουν (με αιτηση τους η οχι δε ξερω) να ενημερωνονται για τα πρακτικα των συζητησεων.

παρακαλουμε την αυτονομη πρωτοβουλια να κανει αιτηση ουτως ωστε να δοθουν τα πρακτικα των συνεδριασεων με e mail σε ολα τα μελη του συλλογου και αυτο για να δουμε:
1) ποιοι υποστηριζουν ποιες αποψεις.
2) εχουμε ενα νομοσχεδιο που λεει μερικα πραγματα. θελουμε να δουμε ποιοι συναδελφοι απο αυτους που μας εκπροσωπησαν εκει, ασχοληθηκαν με ποια θεματα και τι αποψη ειχαν επ αυτων.

και παλιοτερα εχω ζητησει να δημοσιευονται τα πρακτικα ,,,αλλα δεν πηρα ποτε απαντηση,

ελπιζω να παρω τωρα

ευχαριστω

venceremos

frank είπε...

Θα διαφωνήσω με το πρώτο σχόλιο και συγκεκριμένα με την άποψη ότι "ο Ειδικός είναι μαζί μας".

Κατά τη γνώμη μου αυτός ο Ειδικός είναι με διαφορά ό,τι χειρότερο έχει περάσει από τη συγκεκριμένη καρέκλα. Δε λέω πως οι προηγούμενοι ήταν καλοί αλλά ο συγκεκριμένος έχει δείξει εντυπωσιακή ανικανότητα ή μάλλον αδιαφορία, να αντιληφθεί το ρόλο, τις ανάγκες και τα προβλήματα της υπηρεσίας της οποίας προΐσταται. Τόσο ο ίδιος όσο και το «επιτελείο» του δεν έχουν δει επιθεώρηση ούτε ζωγραφιστή και το μοναδικό τους μέλημα είναι πως θα κάνουν δημόσιες σχέσεις ποζάροντας στα κανάλια και πληρώνοντας αδρά εταιρίες συμβούλων.

Για να καταλάβεις κατάντια, τις προάλλες πήρε το αυτοκίνητο που ήταν χρεωμένο σε επιθεώρηση (με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι προγραμματισμένοι έλεγχοι) γιατί το χρειαζόταν για προσωπική του μετακίνηση!

Ανώνυμος είπε...

Frank,σε γενικές γραμμές μπορεί να μην έχεις άδικο αλλά δε νομίζω ότι το θέμα είναι ο ειδικός τον οποίο άλλωστε ο καθένας κρίνει οπως νομίζει. Το θέμα είναι ο Σύλλογος και συγκεκριμένα κατά πόσο τελικά μας εκπροσωπεί και τι επιδιώξεις έχει. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε στον πιο έντονο βαθμό είναι να πιέσουμε για συνέλευση και αποφάσεις για συμπόρευση με το σύλλογο Β. Ελλάδας. Και αν αρνηθούν να αποχωρήσουμε από ένα σύλλογο που δεν μας εκπροσωπεί ούτε στο ελάχιστο και να συζητήσουμε σοβαρά με όσους συμφωνούν για σύλλογο επιθεωρητών.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω για σας εκεί κάτω, αλλά εδώ πάνω,στη νυφούλα του Θερμαϊκού, είναι πολύ ωραία η αίσθηση της αποχής από ορισμένα καθήκοντα (στατιστικά-μπήκε το πρώτο 10ήμερο πάλι!!, επίλυση εργ.διαφορών κτλ)-γεγονός που μέχρι στιγμής οι πολίτες το δέχθηκαν με συμπάθεια-τουλάχιστον στο τμήμα που υπηρετώ-ένας μάλιστα όταν του αναβάλαμε επ' αόριστον την εργατική διαφορά είπε στη συνάδελφο:Καλή επιτυχία στους αγώνες σας!!(δεν ξέρω βέβαια πόσοι μας έβρισαν από μέσα τους!!). Και σήμερα.....στάση εργασίας!!Όχι γιατί το αποφάσισε κάποια ΑΔΕΔΥ αλλά γιατί το είπαμε ΕΜΕΙΣ!!!!!!!!!!Και ΕΙΧΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΝΟΜΟΥΣ!!!!!!!!Γιατί αν δεν νοιαστούμε εμείς για μας ποιος θα νοιαστεί?Πρέπει να αντιδράσουμε σ' όλα αυτά που πάνε να κάνουν για μας, ΧΩΡΙΣ εμάς!!Δεν μπορεί άνθρωποι ανίδεοι για τα καθημερινά πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιθ/τες εργασίας, τόσο από τη φύση της δουλειάς (ψυχική φθορά),όσο και από έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού και υποστελέχωση των τμημάτων σε ανθρώπινο δυναμικό, να μας επιφορτίζουν με πρόσθετα και άσχετα καθήκοντα-μήπως αυτοί θα τα αναλάβουν? Παρεπιπτόντως, επειδή άκουσα (άκουσα, δεν τόλμησα να ψάξω να το δω με τα μάτια μου)ότι θα ελέγχουμε ακόμη και το αν οι εργοδότες εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ταμείων τους ΤΕΒΕ, ΤΣΜΕΔΕ κτλ, ρωτάω:μήπως να ελέγχαμε και αν εκπληρώνουν και τα συζυγικά τους καθήκοντα????Αυτά, συγχίστηκα!

Ανώνυμος είπε...

μην αγχωνεστε ..οι τεχνικοι που τους ειχανε υποσχεθει γενικη γραμματεια, εχουν φορτωσει αγρια, και τα χωνουνε απο παντου και με το δικιο τους..η ειρωνια και το χιουμορ τους, ειναι φοβερο....

Ανώνυμος είπε...

(το σχόλιο 1 ως ανώνυμος):Frank δέχομαι την άποψη σου για τον Ειδικό.... Δεν έχει νόημα να το συνεχίσω, άλλωστε το θέμα μας είναι άλλο......
Αυτό που μου έκανε εντύπωση: Έχετε και αυτοκίνητα εκεί (!!!!????)
Ουάου!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

asxeto, alla moy εκανε εντυπωσε το παρακατω που διαβασα στην ελευθεροτυππια:
Παπαρήγα: Μικροαστική εκτόνωση τα γιαουρτώματα!!!!

συμφωνειτε ή διαφωνείτε?

Ανώνυμος είπε...

το πληγμα που υπεστη ο συλλογος νοτιου, συναδελφε απο τη βορεια ελλαδα στη συνειδηση τουλαχιστον την δικη μου ειναι μεγαλο και ανεπανορθωτο.

καλη επιτυχια στους αγωνες σας και να ξερετε οτι συμπαραστεκομαστε κι εμεις εδω ,,,ως μοναδες πλεον εκφραζοντας την συμπαρασταση μας και λεμε ενα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τον αγωνα που δινετε και για μας.δηλωνουμε ετοιμη να συμπαρασταθουμε μολις οι προυποθεσεις για τη νομιμοποθηση των πραξεων μας το επιτρεψουν,,,,δυστυχως


venceremos

Ανώνυμος είπε...

Ιστορική διαδρομή του ΣΕΠΕ, διαχρονικές θέσεις συνδικαλιστών

http://vimaepitheoriton.blogspot.com/2011/04/blog-post.html


Χρήστος Ζαχαράκης

Theofilos είπε...

.Προτείνω να μπει σε ψηφοφορία εδώ στο site προκειμένου να αποτυπωθεί η τάση για το αν έχει ωριμάσει επιτέλους η κατάσταση για την δημιουργία ενός ενιαίου συλλόγου επιθεωρητών εργασίας.
Κάλιο αργά παρά ποτέ ...
Ψηφίζω ΝΑΙ

Ανώνυμος είπε...

διαβάστε δύο υπέροχα άρθρα του Πάσχου Μανδραβέλη της καθημερινής για το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο:

http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3815:1&catid=63:2008-09-01-08-34-41&Itemid=85

και

http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3810:1&catid=63:2008-09-01-08-34-41&Itemid=85

Ανώνυμος είπε...

προς θεοφιλο:

συμφωνουμε στην δημιουργια αυτοτελους συλλογου επιθεωρητων εργασιας.
αυτο ομως προυποθετει την διαλυση ολων των υπαρχοντων συλλογων και τη δημιουργια ενος νεου.

δεν μπορω να φανταστω οτι θα δημιουργηθει ΑΚΟΜΑ ενας νεος συλλογος,

και ποσοι συλλογοι δλδ θα υπαρχουν τελικα?

αν ειναι να διασπαστουμε ακομα πιο πολυ, δεν νομιζω οτι ειναι καλη ιδεα.

αν ειναι να δημιουργηθει ενας συλλογος επιθεωρητων εργασιας ολης της επικρατειας,,,,ψηφιζω ναι

venceremos

υγ ευχαριστω τον συναδελφο Χρηστο Ζαχαρακη για το link που παρεθεσε.

θα ηθελα επισης να τον ρωτησω, αν η ΟΣΥΠΕ προτιθεται να κανει κατι και θα τον παρακαλουσα να εχουμε μια ενημερωση , εστω και απο εδω για τις προτασεις, σκεψεις, σχεδια δρασης της ομοσπονδιας.
επισης θα ηθελα να ρωτησω δεδομενου του οτι ο συλλογος βορειου ελλαδος εχει ξεκινησει κοινητοποιησεις, σε πιοιο σημειο ακριβως διαφωνει η ομοσπονδια με τον συλλογο βορειου ελλαδος (απ οτι καταλαβα , υπαρχουν διαφωνιες)
συναδελφε ευχαριστω εκ των προτερων

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφοι,

Για την ενημέρωση σας,

το ΔΣ της Ομοσπονδίας στη χθεσινή του συνεδρίαση έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση, να παραπέμψει..... το ζήτημα της κάλυψης της κήρυξης των απεργιών του Συλλόγου Μακ-Θρ-Θεσ-Ηπ σε έκτακτο συνέδριο της ΟΣΥΠΕ!

Χρήστος Ζαχαράκης

Ανώνυμος είπε...

τι λέει ρε παιδιά!!

αν δεν καλύπτει η ομοσπονδία την απόφαση του συλλόγου μας τότε τι τη χρειαζόμαστε;

Είναι πουλημένοι!

Ανώνυμος είπε...

Nτροπή και αίσχος!!!!

frank είπε...

καταιγιστικές εξελίξεις!

σε σημερινό έκτακτο ΔΣ αποφασίστηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων την ερχόμενη Τετάρτη 13-4

λεπτομέρειες σε λίγο...

sOnnAmBuLa είπε...

Από που προκύπτει ότι η ομοσπονδία ΠΡΕΠΕΙ να εγκρίνει τις κινητοποιήσεις του συλλόγου Β. Ελλάδος?
Ας μας διαφωτίσει κάποιος... νομίζω ότι δεν υφίσταται τέτοια υποχρέωση..

Ανώνυμος είπε...

sOnnAmBuLa

Για να κηρυχθεί απεργία απαιτείται απόφαση δευτεροβάθμιου οργάνου, δηλαδή της ομοσπονδίας.

Επομένως το σχόλιο ότι η ομοσπονδία δεν έχει αρμοδιότητα είναι άστοχο και προφανώς είναι αποτέλεσμα σποράς ψευδών ειδήσεων από αυτούς που αρνήθηκαν να καλύψουν την απεργία!

sOnnAmBuLa είπε...

Είναι γνωστό ότι για να ΚΗΡΥΧΘΕΙ μια απεργία απαιτείται απόφαση δευτεροβάθμιου οργάνου, δηλαδή της ομοσπονδίας... δεν ήταν αυτό το ερώτημα.. και φυσικά δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους μαθήματα.. επιθεωρητές εργασίας είμαστε!

Το ερώτημα ήταν άλλο... έχει αρμοδιότητα να την ΕΓΚΡΙΝΕΙ ή όχι ??? (χρησιμοποίησα την κεφαλαιογράμματη γραφή για να καταλάβεις την διαφορά στο ρήμα)

..διεσπάρη μια τέτοια φήμη και μου φάνηκε γελοία..

Ωστόσο, εκείνο που ενδεχομένως μένει να αποφασίσει η ομοσπονδία είναι εάν θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις ή όχι.. και φυσικά τόσο η θετική της όσο και η αρνητική της απόφαση θα παράγει και τα αντίστοιχα αποτελέσματά της..

Αποτελεί κοινή συνείδηση στους επιθεωρητές εργασίας, ότι ο σύλλογος των υπαλλήλων του υπουργείου δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους. Ενώ επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιθεωρητές που πιστεύουν ότι ποτέ δεν τα εκπροσώπησε.. η αίσθηση πικρίας, απογοήτευσης και αποστροφής είναι διάχυτη... επίσης η λειτουργία της ομοσπονδίας είναι μια αντανάκλαση των απόψεων αυτού του συλλόγου, οι οποίες απόψεις σχεδόν ποτέ δεν είναι οι απόψεις των επιθεωρητών..

Η συγκυρία είναι ιδανική ώστε αυτός ο παλμός της έντονης δυσαρέσκειας να αποτελέσει την απαρχή μιας δίκαιης, νόμιμης και επί της ουσίας εκπροσώπησης του επιθεωρητή εργασίας..

Φτάνει πια με αυτούς τους ανθρώπους και το δύσοσμο περιβάλλον τους

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο καλό στην όλη ιστορία είναι πια ότι οι πάντες αντιλήφθηκαν ότι δεν ταυτίζονται οι ανάγκες των Επιθεωρητών Εργασίας με αυτές των υπαλλήλων του Υπουργείου.

Είναι δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι, δεν αντιλαμβάνομαι με ποιον τρόπο ο Σύλλογος των Αθηνών μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Επιθεωρητών που είναι μέλη του. Και ευτυχώς αρχίζουν να το διαπιστώνουν και οι ίδιοι.

Ανώνυμος είπε...

Αν στη Γενική Συνέλευση δεν συμμετέχουν ως πλειοψηφία οι ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που υπηρετούν σε Τμήματα και Διευθύνσεις του ΣΕΠΕ το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό συνάδελφοι για εμάς!
Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι!

Γ. είπε...

Εαν δεν συμμετέχουμε σε μια συνέλευση που γίνεται για μας, θα σημαίνει πολύ απλά ένα πράγμα: έχουμε αυτά που μας αξίζουν και "δεν δικαιούμαστε δια να ομιλούμε"...